Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Έγκριτοι ιστορικοί διαφωνούν με την κατάργηση του μαθήματος Ιστορίας στη Β' και Γ' Λυκείου


Τη διαφωνία τους με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μάθημα της Ιστορίας από τη Β'Α και Γ'Α Λυκείου και να το εντάξει μόνο ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο θεωρητικής κατεύθυνσης, εκφράζουν επιφανείς ιστορικοί και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, η οποία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών.

    Σε ανοιχτή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζουν ότι το εύρος της ελληνικής ιστορίας δεν καλύπτεται από τις τρεις ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για την πρώτη Λυκείου και επισημαίνουν ότι η Ιστορία ταλανίζεται όχι μόνο από ανεπαρκείς μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και από τον μηχανικό τρόπο της εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου, και αυτό σε μία χώρα, όπου γεννήθηκε η ιστορική επιστήμη.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, η ιστορική μνήμη συντελεί στην συνειδητοποίηση της εθνικής ταυτότητας. «Θα επρόκειτο για μία καταδίκη του ελληνικού λαού, που έχει διασώσει την ιστορική του μνήμη από την αρχαιότητα ως σήμερα, να υποστεί μέσα από μία ελλειπτική και πτωχή Παιδεία τη μείωση της ιστορικής του γνώσης, με αποτέλεσμα την εξασθένιση της ιστορικής του συνείδησης» αναφέρεται στην επιστολή.

    Οι πανεπιστημιακοί ιστορικοί υπογραμμίζουν ότι η ελληνική ιστορία δεν μπορεί να είναι ζήτημα επιλογής, καθώς «η επαρκής διδασκαλία της είναι απαραίτητη προϋπόθεση μίας Παιδείας ουσιαστικής, μίας ουμανιστικής Παιδείας και γιατί όχι μίας εθνικής - έναν όρο που διέγραψε το υπουργείο Παιδείας από την ονομασία του - εκτός εάν η Πολιτεία μας θέλει να δωρίσει ένα συλλογικό αλτσχάιμερ στον ελληνικό λαό».

    Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 με έδρα τη Θεσσαλονίκη από επιφανείς ιστορικούς και πανεπιστημιακούς, με σκοπό την προώθηση των ιστορικών ερευνών. Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 31 πανελλήνια ιστορικά συνέδρια και διαλέξεις και εκδίδει το περιοδικό «Βυζαντιακά». Αριθμεί περίπου 400 μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών.
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin