Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Αϋπνη» αρκούδα ψάχνει να βρει τροφή σε οικισμό


Ο ήπιος χειμώνας κρατά ξύπνιες τις αρκούδες και αυτές αναγκάζονται να κατεβαίνουν στις πεδιάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αναζητώντας τροφή.
Υπάλληλοι του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ και κάτοικοι των χωριών Αγιος Δημήτριος, Ακρινή και Ρυάκιο δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα να «κόβει» βόλτες στον κάμπο, σε απόσταση «αναπνοής» από τους οικισμούς.


Μέσα σε λίγη ώρα, ο απρόσμενος επισκέπτης έγινε δημόσιο θέαμα, με δεκάδες κατοίκους των γύρω περιοχών να σπεύδουν να τον δουν από κοντά και να τον φωτογραφήσουν. Αυτό τρόμαξε το άγριο ζώο, το οποίο άρχισε να τρέχει αλαφιασμένο προς διάφορες κατευθύνσεις, με άμεσο κίνδυνο να φτάσει στην Εγνατία Οδό και να προκληθεί ατύχημα.
Από κατοίκους κλήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», η οποία έσπευσε στην περιοχή και έβαλε σε εφαρμογή επιχείρηση για την ασφαλή επιστροφή του ζώου στον βιότοπό του, στον ορεινό όγκο του Βερμίου.

«Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, λόγω της παρουσίας του κόσμου που φόβισε το ζώο. Με την πολύτιμη συνδρομή της αστυνομίας, στέφθηκε με επιτυχία», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου», Λ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος απέδωσε την παρουσία της αρκούδας στην πεδιάδα σε δύο λόγους. «Ο ήπιος χειμώνας δεν επέτρεψε στις αρκούδες να κοιμηθούν ή κοιμήθηκαν πολύ λίγο, τον Δεκέμβριο. Η αποχή από τον χειμέριο ύπνο κρατά το ζώο σε κινητικότητα, αυξάνει τις ενεργειακές του απαιτήσεις και το κάνει να πεινάει περισσότερο. Αυτό τα οδηγεί στις πεδινές περιοχές για αναζήτηση τροφής», εξήγησε.

 πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin