Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μνημείο της Ελλάδας ένα από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία στον Βύρωνα

 Από τον εξώστη του σχολείου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφώνησε ομιλία σε κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση
Νεότερο μνημείο χαρακτηρίστηκε ένα από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία της Ελλάδας, στην περιοχή του Βύρωνα. Πρόκειται για το κτίριο, όπου στεγάζονταν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας και σήμερα λειτουργούν το 8ο και 9ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα. Από τον εξώστη του σχολείου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφώνησε ομιλία σε κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, υπέρ του χαρακτηρισμού, ως μνημείου, του συγκεκριμένου κτιρίου.

Πρόκειται για προσφυγικό σχολείο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως με σημαντική ιστορική αξία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του οικισμού του Βύρωνα, οπότε έφτασε μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Αθήνα, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Είναι ένα τυπικό δείγμα προσφυγικών σχολείων - από τα πρώτα που χτίστηκαν στην Ελλάδα - που αποτελούν ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των νεοκλασικών των αρχών του 20ου αιώνα και του μοντέρνου κινήματος σχολικών κτιρίων, που ξεκίνησε το 1929.

Το σχολείο διατηρεί την αυθεντικότητα του και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία των Μικρασιατών και τις μνήμες των κατοίκων του Βύρωνα.

Υπέρ της διατήρησης του σχολείου της Αγίας Τριάδας είχαν ταχθεί η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Προσφύγων Ελλάδος, η Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα και πολλοί ακόμη σύλλογοι και σωματεία.

Κατά του χαρακτηρισμού ως μνημείου, ενός δεύτερου σχολείου στην ίδια περιοχή, του Δημοτικού Σχολείου «Χαραλαμπόπουλου», πλειοψήφισε το Συμβούλιο το σκεπτικό ότι έχει αλλοιωθεί η δομή του και έχει μειωθεί η αρχιτεκτονική του αξία. Οι κάτοικοι του Βύρωνα είχαν ζητήσει την διατήρηση και τον χαρακτηρισμό του, ως μνημείου με το επιχείρημα ότι και αυτό το σχολείο αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς και μνήμης.

Όμως, οι παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια- σύμφωνα πάντα με το συμβούλιο- αλλοίωσαν τα αυθεντικά του στοιχεία με αποτέλεσμα να χάσει και την ιστορική του αξία και το αρχιτεκτονικό του ενδιαφέρον.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin