Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Σαλιγκάρια μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση

 

H δημοτική επιχείρηση στην Αγία Πετρούπολη έχει επιστρατεύσει 6 μεγάλα σαλιγκάρια σε σταθμό καθαρισμού υδάτων, προκειμένου να μετράται η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργείται από τη λειτουργία του εργοστασίου.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», τρία σαλιγκάρια αφρικανικού τύπου, της οικογενείας Αχατίνα, στα οποία έχουν συνδεθεί μηχανισμοί με οπτικές ίνες για να ελέγχονται οι καρδιακοί παλμοί τους και η κινητική τους δραστηριότητα, εισπνέουν τον αέρα και τα αέρια που εκλύονται από το εργοστάσιο.

Άλλα τρία σαλιγκάρια που διαθέτουν τα ίδια μηχανήματα, αναπνέουν αέρα χωρίς τους καπνούς αυτούς, εξήγησε η εταιρεία Βόντακαναλ.

Το είδος των εν λόγω σαλιγκαριών, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 20 εκατοστά, επελέγη διότι μπορούν να αναπνέουν με τους πνεύμονες και διαθέτουν ένα κέλυφος στο οποίο μπορούν να προσαρμοσθούν τα μηχανήματα χωρίς να τα βλάπτουν.
Η Αξάνα Παπόβα εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι «Πρόκειται για μία μοναδική τεχνολογία, η οποία πρόσφατα εξελίχθηκε από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών».
Τα σαλιγκάρια έχουν τοποθετηθεί σε ένα ανοικτό κιβώτιο, όπου επιμειγνύονται ο αέρας του περιβάλλοντος και οι καπνοί.

Όσο περισσότερο ο αέρας είναι μολυσμένος, τόσο επιταχύνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους.

Για να γίνουν οι μετρήσεις, τα σαλιγκάρια τοποθετούνται πάνω σε ένα μπαλόνι που επιπλέει στο νερό ενός κιβωτίου, στο οποίο έχει μετακενωθεί αέρας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin