Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Λευτεριά στα τείχη των Χανίων

 

Δημιουργούν την ιδιαίτερα γραφική εικόνα της πόλης των Χανίων αλλά η ασφυκτική πίεση που υφίστανται από τις μικρές ιδιοκτησίες που έχουν κυριολεκτικά προσαρτηθεί πάνω τους λειτουργώντας μάλιστα όλες ως τουριστικά καταστήματα, τα έχουν υποβαθμίσει σημαντικά. Πρόκειται για τα ενετικά τείχη της πόλης, την «απελευθέρωση» των οποίων από τα νεώτερα κτίσματα αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την απαλλοτρίωση 12 ιδιοκτησιών, που θα κοστίσει 1,4 εκατ. ευρώ. 
 
Το πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάδειξη των τειχών και στη βελτίωση της εικόνας της πόλης γενικότερα, δεν είναι καινούργιο, αντίθετα ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄60 όταν το μνημείο κηρύχθηκε διατηρητέο. 

Οι ασάφειες όμως αναφορικά με την έκταση της κήρυξης επέτρεψαν παρανομίες και αυθαιρεσίες ενώ από την άλλη το έργο της ανάδειξης δεν προχώρησε καθόλου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της περιοχής κ. Μιχάλης Ανδριανάκης: «Ήμουν νέος στην υπηρεσία όταν άρχισε η συζήτηση και του χρόνου βγαίνω στην σύνταξη αλλά ακόμη έργο δεν υπάρχει». Από τη μεριά τους εξάλλου ιδιοκτήτες των καταστημάτων που μίλησαν στο συμβούλιο υποστήριξαν ότι τα κτίσματά τους είναι διατηρητέα, πράγμα το οποίο αμφισβητήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ. Η απομάκρυνσή τους μάλιστα, όπως ειπώθηκε, θα επιτρέψει τις αρχαιολογικές ανασκαφές μεταξύ των τειχών και του προτειχίσματος, δεδομένου ότι ολόκληρη η πόλη (Κυδωνίες στην αρχαιότητα) είναι κτισμένη επάνω σε αρχαία, που χρονολογούνται από την Μινωική ήδη εποχή. 
 
Τα τείχη κατασκευάσθηκαν στα μέσα του 16ου αιώνα στα σχέδια του βερονέζου μηχανικού Μικέλε Σανμικιέλι σε τετράγωνο σχήμα με προμαχώνες καρδιόσχημους στις γωνίες. Είχαν τρεις πύλες, την πόρτα Ρετιμιότα που ήταν η κεντρική, την πόρτα Σαμπιονάρα και την πόρτα στον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε ενώ απ΄ έξω κατασκευάσθηκε τάφρος. Σήμερα όμως σώζονται μικρά τμήματα των τειχών και συγκεκριμένα το θαλάσσιο φρούριο του Φιρκά (όπου υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο), ο νοτιοδυτικός και ο βορειοανατολικός προμαχώνας με το λιμενοβραχίονα, τα Νεώρια και ο Φάρος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin