Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο Νίκος Καζαντζάκης... στα θρανία

Είναι ένα από τα δύο «κάπα» ( Καβάφης- Καζαντζάκης ) της νεοελληνικής λογοτεχνίας που είναι πασίγνωστα στο εξωτερικό. Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με τα μυθιστορήματά του και είχαν ως πρότυπο τον Καπετάν Μιχάλη του.

Στις νεότερες γενιές, φαίνεται ότι ο Καζαντζάκης έχει χάσει την παλιά αίγλη του.

Επανακάμπτει ωστόσο σφοδρό το ενδιαφέρον των μελετητών, όπως προκύπτει από την πύκνωση των συνεδρίων, των δημοσιεύσεων και των εκδηλώσεων για τον κρητικό συγγραφέα, που εντάθηκαν πολύ μετά των εορτασμό των 50 χρόνων από τον θάνατό του, το 2007.

Δέκα μαθήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη παραδίδουν στη Στοά τού Βιβλίου, στο πλαίσιο τού 13ου Κύκλου τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, οι Ρέα Γαλανάκη, Ελευθερία Γιακουμάκη, Πάτροκλος Σταύρου, Μάριος Μπέγζος, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Σγουράκης και Ηρώ Σγουράκη. «Ο Καζαντζάκης είναι κάτι περισσότερο από συγγραφέας. Είναι φαινόμενο, γεγονός που τον καθιστά μια ιδιαιτερότητα στη νεοελληνική λογοτεχνία» μας λέει ο Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος συντονίζει τα μαθήματα. Σκοπός τους είναι να έρθει σε επαφή το ευρύ κοινό με το έργο του Καζαντζάκη, να διερευνηθεί η απήχησή του σήμερα και να τεθούν στο τραπέζι κάποια ερωτήματα.

«Γιατί δεν έχει μελετηθεί στην έκταση και στο βάθος που μελετήθηκε ο Καβάφης; Είναι δυσπρόσιτα τα έργα του; Είναι δύσκολη η γλώσσα του; Θεωρήθηκε συγγραφέας “ευρείας κατανάλωσης” γιατί αναπαρήγαγε την εικόνα που είχε η Ευρώπη για τον ελληνικό χώρο στην εποχή του, την εξωτική εικόνα του Ζορμπά που χορεύει; Γιατί η γενιά του 1930, με την οποία συνυπήρχε, δεν αναφέρεται σε αυτόν; Ποια θα ήταν η τύχη της καζαντζακικής“Οδύσσειας” και των θεατρικών του έργων αν δεν είχε γράψει μυθιστορήματα; Ποια είναι η θέση του Καζαντζάκη σήμερα που η Ελλάδα δεν είναι ο ανοίκειος “εξωτικός” κόσμος των δεκαετιών του 1940 και του 1950; Γιατί, ενώ όλοι οι λογοτέχνες αναφέρουν ότι τον έχουν διαβάσει, η ιδιαίτερη γραφή του δεν βρήκε συνεχιστές;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που καταθέτει ο κ. Δημηρούλης.

Τα μαθήματα υποστηρίζονται από την προβολή ταινιών και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τα ταξίδια του, αλλά και παλιές και νέες εκδόσεις του σε διάφορες γλώσσες, με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 η Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 30 Μαρτίου η Κάθε Τετάρτη, 17.00-18.30 η Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής: καθημερινές 10.00-15.30, τηλ. 210 3244.538 και 210 3253.989

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin