Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Στην τύχη τους 86 έργα του Θεόφιλου

 
Καμβάδες εκτίθενται απροστάτευτοι στον ήλιο. Σκόνη, υγρασία, ακόμη και νερά βροχής που τρέχουν πάνω στα έργα λόγω έλλειψης συντήρησης των κεραμιδιών του Μουσείου, καταστρέφουν έργα μεγάλης πολιτιστικής αξίας.
Τα παραπάνω αφορούν την έκθεση 86 έργων του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο ομώνυμο Μουσείο της Μυτιλήνης, σύμφωνα με καταγγελία του εξωτερικού συνεργάτη του Μουσείου Βελισάριου Βουτσά. Ο κ. Βουτσάς, αρχιτέκτονας και φωτογράφος ο οποίος έχει επιμεληθεί το βιβλίο «Θεόφιλος: τα έργα του ζωγράφου στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» μίλησε για καταστροφή των έργων καθώς όπως διαπίστωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μουσείο, έχουν ήδη ξεθωριάσει. Στο Μουσείο διαπιστώθηκε η εξαφάνιση πραγματικά μεγάλου μέρους γνωστών έργων από τον ήλιο, στον οποίο εκτίθενται οι καμβάδες απροστάτευτοι. Άλλωστε, από τον ήλιο προέρχεται και ο μοναδικός φωτισμός του Μουσείου, αν εξαιρέσει κάποιος κάποια φώτα οροφής! Ακόμη, τα έργα είναι εκτεθειμένα στη σκόνη από τα παράθυρα που ανοίγουν, ως μόνη μέθοδος εξαερισμού. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και το κτίριο, με τις κάσες των παραθύρων να σαπίζουν και τα κεραμίδια να στάζουν νερά πάνω στα αριστουργήματα της λαϊκής μας παρακαταθήκης. Θέρμανση δεν υπάρχει καμία. Κάποιοι θερμοσυσσωρευτές της δεκαετίας του ’80 είναι και αυτοί εκτός λειτουργίας.

«Δεν χωράει δικαιολογία άγνοιας. Ακόμη και ο ταξιτζής που με μετέφερε και ο καφετζής της γειτονιάς, ήξεραν για την κατάσταση του Μουσείου», τόνισε o κ. Βουτσάς.

Το θέμα αναμένεται να φτάσει στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αυτή την στιγμή πάντως το Μουσείο φυλάσσεται από μία και μοναδική έκτακτη υπάλληλο η οποία έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η σύμβασή της έχει λήξει από την Πρωτοχρονιά! 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin