Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon 1942: Λούπινα και σούπα αραποσίτου!

image 

Μάρτιος του 1942. Στο Κολωνάκι συλλαμβάνεται μαυραγορίτης διότι «εκ συστήματος έσφαζεν όνους και επώλει το κρέας των ως βόειον τοιούτον».

Από τον Μάιο του ίδιου έτους τα περισσότερα εστιατόρια ζητούσαν από τους πελάτες να προπληρώνουν τα παραγγελλόμενα φαγητά επειδή καθημερινά σημειώνονταν κρούσματα άρνησης πληρωμής των γευμάτων. Ο μεγάλος λιμός του χειμώνα του 1941-1942 έκανε τους Αθηναίους να επινοήσουν διάφορους τρόπους διατροφής.
Τα πολεμικά εδέσματα, όπως είχαν αποκαλεστεί. Το γάλα, όταν υπάρχει, σερβίρεται με αλάτι και όχι με ζάχαρη. Το ρυζόγαλο φτιάχνεται με σταφιδίνη. Τα εστιατόρια, εκτός από χόρτα, σερβίρουν κουκιά και αγκινάρες και σκέτο γιουβέτσι. Στα γλυκά, δημοφιλής είναι η σταφιδόπαστα καμωμένη από μαύρες σταφίδες και μοιάζει με κέικ.
Ολα αυτά, συμπαρομαρτούντα της φτώχειας και της δυστυχίας, μέσα από το βιβλίο «Οι συνταγές της... πείνας, η ζωή στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής» της Ελένης Νικολαΐδου, ιστορικού και συντονίστριας της alfavita.gr, εκδόσεις Οξυγόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν καθιερωθεί μόνιμες στήλες πρακτικής διαιτολογίας στον Τύπο της εποχής με οδηγίες για το «Πώς δεν θα έχετε απώλειες τροφών στο μαγείρεμα», για «σέσκουλα... σούπα», για «μουσταλευριά... χωρίς μούστο» για «χόρτα... φούρνου». Οσο για τα βλίτα μαγειρεύονται και ογκραντέν: «Βράστε τα, βάλτε τα στο ταψί με λίγο δυόσμο και ρίξτε από πάνω κρέμα φτιαγμένη από αλεύρι. Και αν δεν θέλετε τα βλίτα στο φούρνο, κάντε τα... τηγανητά. Φτιάξτε βλιτοκεφτέδες!».

Προς τις νοικοκυρές της Κατοχής ο «διαιτολόγος» συνιστούσε: «Προσοχή στα ψίχουλα. Μαζέψτε τα προσεκτικά από το τραπέζι, από την κουζίνα όταν κόβεται το ψωμί, από το δοχείο όπου φυλάσσεται το ψωμί. Μέσα σε μία εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να εξοικονομηθεί ένα ποτήρι από ψίχουλα ψωμιού». *


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin