Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ασθένειες συνδέονται με τις συνάψεις του εγκεφάλου

Εκατόν τριάντα ασθένειες συνδέονται με τις συνάψεις (δομές στον εγκέφαλο οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι νευρώνες) σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Ανάμεσα στις ασθένειες είναι ο αυτισμός, το Αλτσχάιμερ αλλά και το Πάρκινσον.



Οι Βρετανοί μελετητές ερεύνησαν με τη «μετασυναπτική πυκνότητα» (PSD) που αφορά τη συγκέντρωση πρωτεϊνών η οποία απαντάται στο κύτταρο-δέκτη των συναπτικών μηνυμάτων. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες απομονώθηκαν σε εγκεφάλους ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση.

«Βρήκαμε πάνω από 130 ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την PSD -πολύ περισσότερες από ό,τι περιμέναμε» είπε o Σεθ Γκραντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Wellcome Trust Sanger Institute.

Ανάμεσα στις ασθένειες που φαίνεται να συνδέονται με τις συνάψεις είναι μορφές επιληψίας αλλά και εξωτικές νευρολογικές ασθένειες. «Έχουμε τώρα μια πλήρη μοριακή λίστα με περισσότερους από 1.000 υπόπτους» σημείωσε ο καθηγητής του αμερικανικού Κολεγίου Ιατρικής Baylor, Τζέφρι Νίομπελς.

Η έρευνα έδειξε πως οι μετασυναπτικές πυκνότητες απαρτίζονται από 1.461 πρωτεΐνες. Από αυτές μια στις επτά σχετίζεται με κλινικές διαταραχές και οι μισές με αρκετές ασθένειες. Υπό κανονικές συνθήκες οι πρωτεΐνες έχουν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Η διατήρηση της δομής αυτών των πρωτεϊνών υποδεικνύει ότι οι συμπεριφορές που ελέγχονται από την PSD, όπως και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια», κατέληξε ο κ. Γκραντ.

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin