Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Κατάλληλος σνδυασμός κρασιού με φαγητό
12:00 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
Geo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Ο συνδυασμός τους με κρασί εξαρτάται από το κρέας, το ψάρι ή τη σάλτσα από την οποία συνοδεύονται.
Ριζόττο με μανιτάρια: Μέτριο κόκκινο
Λαχανικά με τσίλι: Μέτριο κόκκινο
Τρούφα μαύρη: Ξηρός αφρώδης ή σαμπάνια brut
Μελιτζάνες ιμάμ: Μέτριο κόκκινο
Τάρτα με κρεμμύδια και πράσο: Αρωματικό, φρουτώδες, πικάντικο λευκό κρασί
Κρέατα
Ο συνδυασμός εξαρτάται από τον τύπο του κρέατος (λευκό ή κόκκινο), την υφή του, την ηλικία του ζώου, τον τρόπο παρασκευής, το χρόνο ψησίματος, τη σάλτσα και τα καρυκεύματα.
Κόκκινα κρέατα
- Βοδινό: κόκκινα κρασιά δυνατά ή μεστά
- Μοσχάρι: Κόκκινα κρασιά
- Αρνί: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά, σχετικά ταννικά
- Κατσίκι: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά, σχετικά ταννικά
Μαύρα κρέατα
- Κυνήγι όπως αγριόχοιρος, ζαρκάδι κλπ: Ερυθρά παλαίωσης με εύρωστο σώμα και δυνατή γεύση, πλούσια σε αλκοολικούς βαθμούς.
- Φτερωτό κυνήγι, όπως φασιανοί, ορτύκια: Λεπτά κόκκινα κρασιά.
- Πέρδικες, πάπιες κλπ: Δυνατά και εύρωστα, εκλεκτά κόκκινα κρασιά, πλούσια σε άρωμα.
Άσπρα κρέατα
- Χοιρινό: Κόκκινα κρασιά, νέα, ελαφρά και ευκολόπιοτα
- Μοσχαράκι γάλακτος: Λευκά, λιπαρά, στρογγυλά, πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά, αρωματικά.
- Κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος: Λευκά κρασιά, στρογγυλά, μεστά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά, αρωματικά.
- Ψητά πουλερικά όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο κλπ. : Κόκκινα κομψά ευέλικτα κρασιά ή λευκά ημίξηρα, μαλακά κρασιά.
- Πουλερικά κρασάτα: Κρασί της ίδιας οικογένειας του κρασιού που χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα.
- Σνίτσελ Βιενουά: Νέο κόκκινο με χαμηλές ταννίνες ή ένα λευκό μοσχοφίλερο
- T-bone Steak: Μέτριο κόκκινο όπως ένα Cabernet Sauvignon
- Μαρσάλα: Αρωματικό, φρουτώδες, πικάντικο λευκό ξηρό κρασί, όπως ένα Riesling.
- Πέπερ στέικ: Έντονα πικάντικο κόκκινο
- Κεφτέδες φούρνου: Μαλακό κόκκινο κρασί όπως ένα Νεμέα
- Αρνάκι κατσαρόλας: Μέτριο κόκκινο κρασί
- Μοσχαράκι κατσαρόλας: Πικάντικο, αρωματικό, κόκκινο. Σε περίπτωση που η σάλτσα έχει αντί κρασί, μπύρα, τότε πίνεται καλύτερα με την ίδια μπύρα.
- Μουσακάς: Μέτριο κόκκινο κρασί
- Filets Mignons: Εκλεκτό κόκκινο κρασί από το Μπορντώ
- Μπουργκινιόν: Εκλεκτό κόκκινο κρασί
- Ουέλινγκτον: Εκλεκτό κόκκινο κρασί
- Στρογγανώφ: Μέτριο κόκκινο κρασί
Η επιλογή των κρασιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο παρασκευής του εδέσματος και τις συνοδευτικές σάλτσες:
Σάλτσα πικάντικη - κρασί δυνατό
Σάλτσα ελαφριά - κρασί φρουτώδες
Σάλτσα ξινή - κρασί λιπαρό
Τυριά
Τα τυριά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και λιπαρές ουσίες. Σερβίρονται συνήθως στο τέλος του φαγητού, σε δίσκο με ποικιλία τυριών. Μπορεί να συνοδεύονται από κράκερ ή φρούτα όπως σταφύλια, μήλα, αχλάδια κλπ.
- Τυριά ξηρής μάζας όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι, ρεγγάτο, πεκορίνο: Ξηρά λευκά κρασιά ή εκλεπτυσμένα κόκκινα κρασιά
- Τύπου μπλέ όπως ροκφόρ, γκογκοντζόλα, μπλε Δανίας: Κόκκινα κρασιά ελαφρά. Ακόμη με γλυκά κρασιά όπως Sauternes
- Μαλακής μάζας όπως μανούρι, φέτα: Λευκά ξηρά κρασιά με έντονη γεύση ή νέα κόκκινα κρασιά.
- Μπρι, καραμπερ: Κόκκινα, πλούσια, ευέλικτα κρασιά.
- Φρέσκιας μάζας όπως ανθότυρος, μοτσαρέλα: Λευκά απαλά ή ροζέ κρασιά
- Λιωμένης μάζας όπως γαλοτύρι Ηπείρου, κατίκι Δομοκού, τουλουμοτύρι, πηχτόγαλο: Κρασιά μαλακά και ελαφρά, λευκά ροζέ ή κόκκινα
Πληροφορίες
Ο καλύτερος συνδυασμός τυριών και κρασιών είναι ο σεβασμός της προέλευσής τους, μια και πολλά τυριά προστατεύονται με ονομασία προέλευσης. Κρασιά και τυριά από την ίδια περιοχή συνδυάζονται θαυμάσια.
Αρωματικά εδέσματα συνδυάζονται με αρωματικά κρασιά.
Φρούτα
Τα φρούτα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε νερό προσφέρονται συνήθως χωρίς κρασί. Μερικά φρούτα, παρόλα αυτά, συνδυάζονται θαυμάσια με γλυκά ή ενδυναμωμένα συνήθως κρασιά.
- Μοσχάτα σταφύλια: Μοσχάτο γλυκό κρασί όπως το Σάμος
- Φράουλες και βατόμουρα: Γλυκό λευκό κρασί όπως Sauternes. Ακόμη με σαμπάνια ή αφρώδες κρασί
- Μήλα, αχλάδια: Γλυκό λευκό κρασί όπως Sauternes. Ακόμη ενδυναμωμένο κρασί όπως Πόρτο ή μαυροδάφνη
- Ροδάκινα, νεκταρίνια, βερύκοκα: Γλυκό λευκό κρασί. Ακόμη με σαμπάνια ή αφρώδες κρασί
- Δαμάσκηνα: Κόκκινο γλυκό κρασί
- Πεπόνι: Μοσχάτο γλυκό κρασί
- Πορτοκάλια, ακτινίδια, ανανάς, γκρέιπφρουτ: Χωρίς κρασί
Πληροφορίες
Όταν τα φρούτα προσφέρονται μόνα τους στη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να συνδυάζονται με αφρώδη ή ημιαφρώδη, όπως ημιαφρώδες Ζίτσα.
Συνήθως για σούπες, σαλάτες, πράσινα λαχανικά και αβγά δεν προτείνεται ειδικά κρασί αλλά συνοδεύονται με το κρασί του προηγούμενου πιάτου ή ξεκινά να σερβίρεται το κρασί που θα συνοδεύσει το επόμενο πιάτο του μενού.
Γλυκά
Γλυκά εκτός από αυτά που περιέχουν σοκολάτα: Λευκά κρασιά με χαρακτήρα, στρογγυλά και αρωματικά απαλά ή γλυκά. Ακόμη αφρώδη κρασιά.
Κρέπες ή άλλα γλυκά που είναι αρωματισμένα με λικέρ ή άλλο σναπ συνδυάζονται με το ίδιο λικέρ ή σναπ.
- Μηλόπιτα: Γλυκό λευκό όπως Λήμνος
- Μπακλαβάς: Ημίγλυκο Αφρώδες
- Cheescake: Γλυκό λευκό κρασί
- Κέικ καφέ: Γλυκό λευκό ή γλυκό αφρώδες κρασί
- Τάρτες φρούτων: Ημίγλυκο λευκό κρασί. Εξαρτάται και από τα φρούτα της τάρτας
- Ξηρά φρούτα ( ψημένα ή όχι): Γλυκό ή ημίγλυκο ή ενδυναμωμένο κρασί.
- Σουφλέ λεμόνι: Αρωματικό, λευκό φρουτώδες κρασί
- Τιραμισού: Ημίγλυκο ή γλυκό λευκό κρασί
- Σοκολατίνες κλπ.: Συνηθίζεται να προτείνονται χωρίς κρασί. Σε άλλες περιπτώσεις και ανάλογα με την περιεκτικότητα του γλυκού σε κακάο (φυτικό βούτυρο) προσφέρονται με γλυκά κρασιά ή αφρώδεις Asti (ιταλικός γλυκός αφρώδης από μοσχάτα σταφύλια, ο οποίος δένει καλύτερα με λευκή σοκολάτα)
- Πάστες αμυγδάλου και γενικά γλυκά με αμυγδαλόψιχα: Μοσχάτο κρασί
Πληροφορίες
Οι σούπες, οι σαλάτες, τα πράσινα λαχανικά, τα αβγά, τα γλυκά γενικά και ιδιαίτερα ή σοκολάτα, τα παγωτά και τα φρούτα δεν έχουν τη δύναμη να αναδείξουν την αξία ενός κρασιού.
πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου