Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Ιουλίου
(
564
)
-
▼
Ιουλ 27
(
27
)
- Μέλι, το θαυματουργό
- Site που συγκρίνει κόστος ζωής μεταξύ πόλεων σε re...
- Πόλεμος στο διαδίκτυο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
- ΕΖΕΛ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
- Κε διευθυντά, απορρίπτεσθε...
- Apple: To iPhone 5 αποκαλύπτεται σύμφωνα με νέα σ...
- Έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Facebook εκατομμύρια χ...
- Πουλήθηκαν τελικά τα κινηματογραφικά δικαιώματα τη...
- Σχέδιο εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων
- ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΣ. ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΡΑΔΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
- Τέλος ο συναγερμός για το E.Coli
- Παραχώρηση κυριαρχίας στην ΕΕ για τους υπερχρεωμέν...
- Η αφιέρωση των U2 στην Amy Winehouse
- Ο μεγάλος σύμμαχος κατά του καρκίνου
- Κάμερες χάι φυλακίσεων
- Το «μαύρο άλογο» της Θεσσαλονίκης
- Μητέρα και τρία παιδιά θύμα της μαφίας της παραλία...
- Google+: Πάνω από 20 εκατ. χρήστες τον πρώτο μήνα
- Εν μέσω καταδίωξης και πυρών βρέθηκε ο Γ. Καρατζαφ...
- Έτοιμη να βοηθήσει η Γαλλία
- Η S&P αναμένει δεύτερο 'κούρεμα' του ελληνικού χρέ...
- Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις: Ντομάτες γεμιστές με π...
- Το ζώδιο σας σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου
- Καταστρεπτική καλησπέρα σας!
- Σαν σήμερα
- Γενική πρόγνωση καιρού για Τετάρτη 27/07/2011
- Καλημέρα δυνατά!
-
▼
Ιουλ 27
(
27
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Ιουλίου
(
564
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011
Ο μεγάλος σύμμαχος κατά του καρκίνου
1:00 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
Geo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Xitomatl έλεγαν οι Αζτέκοι το κόκκινο φρούτο (διότι περί φρούτου πρόκειται) που καλλιεργούσαν, tomatl (που σήμαινε αφράτο φρούτο) συγκράτησαν οι ισπανοί κατακτητές και αφού το εξέλιξαν σε tomate για την ευκολία της γλώσσας το έφεραν στη Σεβίλλη. Δεν ήταν όμως εύκολα τα πράγματα για την κυριαρχία της ντομάτας στην Ευρώπη.
Μολονότι ήταν γνωστή από τις αρχές του 16ου αιώνα, σπανίως τη χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική. Ωσπου της απέδωσαν αφροδισιακές ιδιότητες και άρχισε να παίρνει τα πάνω της.
Το γεγονός ότι ένας ιταλός βοτανολόγος, γύρω στο 1540, της έδωσε το όνομα mala aurea, χρυσό μήλο δηλαδή, δείχνει ότι μάλλον υπήρχε μια κίτρινη ποικιλία (την ξανασυναντάμε σήμερα στα πιο ψαγμένα μανάβικα).
Η πρώτη πάντως γραπτή αναφορά σε συνταγή με βάση την ντομάτα έγινε σε ιταλικό βιβλίο του 1692, ονομαζόταν «σάλτσα ντομάτας α λα ισπανικά» και δεν είχε μεγάλες διαφορές από τη σάλτσα ντομάτα που φτιάχνουμε κι εμείς!
Στην Ελλάδα άργησε να φθάσει ακόμη περισσότερο (αρχές του 19ου αιώνα μαζί με την πατάτα), σήμερα όμως είναι αμέτρητες οι συνταγές που έχουν ως βάση την ντομάτα: από τα γεμιστά και τον κρητικό ντάκο μέχρι το μπλάντι μέρι και τη ναπολιτάνικη πίτσα μαργαρίτα.
Οι απόλυτοι σύντροφοί της είναι το σκόρδο, ο βασιλικός, το θυμάρι και η πιπεριά, μπορεί όμως να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό.
Εξέχουσα θέση στην καρδιά μας έχει βέβαια το σπάνιο άνυδρο ντοματάκι της Σαντορίνης, που φαίνεται ότι το έφεραν από την Αίγυπτο οι σαντορινιοί καπετάνιοι και αυτό βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να προκόψει.
Διατροφική αξία
Διαθέτει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εκείνο όμως που την κάνει κυριολεκτικά πολύτιμη είναι η μεγάλη της περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, τον μεγάλο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Μάλιστα οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η μαγειρεμένη και γενικά η επεξεργασμένη ντομάτα προσφέρει στον οργανισμό το περισσότερο λυκοπένιο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου