Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Οι Γερμανοί μας πάνε στα δικαστήρια και ζητούν την βοήθεια πίσω!

 

Στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Οι συνταγματικοί δικαστές της Καρλσρούης (έδρα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας) θα αποφανθούν όχι μόνο για τη συνταγματικότητα της διμερούς δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα και του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης EFSF, αλλά θα προσδιορίσουν και τα περιθώρια παρέμβασης της ομοσπονδιακής βουλής στη λειτουργία και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.Ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας που θέλει αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες. Με τα δάνεια αυτά η Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Με τον τρόπο αυτόν και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, εκτιμά ο κ. Σταρμπάτι.
 

Ο επικεφαλής της ομάδας των επικριτών του ευρώ, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών και η οποία αποσαφηνίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών τυπώνοντας χρήμα και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εκτίναξη του πληθωρισμού.


Η «ομάδα Σταρμπάτι» υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.


Παραβιάζεται το no bail out


Ο γερμανός οικονομολόγος και η ομάδα του διαπιστώνουν επίσης ότι τα πακέτα βοήθειας συνιστούν παραβίαση της ρήτρας του no bail out. Για τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών δεν φέρει ευθύνη η ΕΕ. Εδώ η γερμανική κυβέρνηση αντιτείνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης έχει εθελοντική βάση. «Εθελοντική βάση έχει να δανείζει ο κ. Σόιμπλε τα χρήματά του σε όποιον θέλει», λέει ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι. «Όταν πρόκειται όμως για τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων θα πρέπει να τους ρωτά πρώτα», λέει ο οικονομολόγος.


Στόχος της «ομάδας Σταρμπάτι» είναι μεταξύ άλλων να επιτύχουν την ενίσχυση του ρόλου της ομοσπονδιακής βουλής σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την χορήγηση πακέτων βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες.


 πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin