Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πώς θα κάνετε οικολογική χρήση του υπολογιστή σας;

 

Το να κάνετε «έξυπνη» χρήση του υπολογιστή σας μπορεί να μην σώσει τον πλανήτη από την οικολογική καταστροφή, αλλά θα βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην εξοικονόμηση ενέργειας και ίσως μερικά ευρώ στην τσέπη σας!

Σίγουρα με το να χρησιμοποιείτε συνετά το φούρνο και να μην ξεχνάτε το θερμοσίφωνα ανοιχτό για ώρες, εξοικονομείτε περισσότερη ενέργεια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε πιο φιλικοί με το περιβάλλον και μέσω της χρήσης του υπολογιστή σας, ο οποίος, όπως και να ‘χει, καίει ρεύμα. Αν είστε αρχάριοι σε οικολογικές συμπεριφορές, το pc είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε και να μπείτε στο κλίμα. Δείτε πώς να το χρησιμοποιείτε έξυπνα και οικολογικά.
 
Οθόνη
-Ρυθμίστε την να κλείνει αυτόματα μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα, εφόσον δεν βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή – αλλά για κάποιο λόγο συνεχίζει να δουλεύει. Μην ξεχνάτε ότι οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι και το 70% της ενέργειας των υπολογιστών.
-Ρυθμίστε τη φωτεινότητά της, έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε χωρίς να δυσκολεύεστε, αλλά σε ένα πιο… «σκοτεινό» mode.
-Με το F11 μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος της προβολής της οθόνης σας (όταν χρησιμοποιείτε Explorer ή Firefox) έτσι ώστε να βλέπετε καλύτερα, χωρίς να χρειάζεστε υψηλή φωτεινότητα.
-Κλείνετε την οθόνη -ακόμη και αν πηγαινοέρχεστε- για το διάστημα που δεν τη χρησιμοποιείτε και την ξανανοίγετε όταν επιστρέψετε.
Διαδίκτυο
-Αποφύγετε το άσκοπο downloading, μόνο και μόνο επειδή η σύνδεσή σας είναι γρήγορη και σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αν «κατεβάζετε» συνετά από το διαδίκτυο, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνετε και τις πιθανότητες να πέσετε θύματα… ιών και ταυτόχρονα προστατεύετε τους σκληρούς σας δίσκους από άχρηστα προγράμματα και αρχεία.
-Κάντε τις αναζητήσεις σας μέσω Blackle, το οποίο εξοικονομεί ενέργεια λόγω του ότι η οθόνη είναι κατά κύριο λόγο μαύρη. Όπως είναι γνωστό, μία οθόνη χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την απεικόνιση του άσπρου παρά του μαύρου χρώματος.
-Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τα «βαριά» και φορτωμένα sites με πολλές εικόνες που χρειάζονται χρόνο για να «φορτώσουν».
-Μην έχετε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα ανοιχτά. Αν «σερφάρετε» στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα κατεβάζετε 5 ταινίες, έχετε ανοιχτή τη «φάρμα» στο facebook, κάνετε chat στο MSN και βλέπετε videos στο youtube, δεν θέλουμε καν να φανταστούμε τι θα γίνεται από κατανάλωση ενέργειας στο υπόλοιπο σπίτι!
Περιφερειακές συσκευές
-Απενεργοποιήστε το router όταν δεν βρίσκεστε online και βγάλτε από την πρίζα τον εκτυπωτή, αν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε άμεσα.
-Συνδέστε όλες τις συσκευές σε πολύμπριζο με διακόπτη, έτσι ώστε να τις απενεργοποιείτε εύκολα όταν φεύγετε από το σπίτι.
-Περιορίστε την κατανάλωση χαρτιού εκτύπωσης και αν είναι εφικτό, τυπώστε και από τις 2 πλευρές του.
-Επαναχρησιμοποιήστε toners με ανανέωση μελανιού στον εκτυπωτή.
Λογισμικά προγράμματα
-Μην πατάτε “yes” σε κάθε εντολή για update που σας εμφανίζεται. Το ξέρουμε ότι θέλετε το καλύτερο για τον υπολογιστή σας, αλλά είναι πιθανό οι νέες εκδόσεις να μην έχουν να σας προσφέρουν τίποτα που να χρειάζεστε και ταυτόχρονα να σας «τρώνε» υπολογιστική ισχύ.
-Μην αναβαθμίζετε το λογισμικό σας συνεχώς χωρίς λόγο, παρά μόνο αν πρόκειται για λόγους ασφαλείας.
Αν πρόκειται να αγοράσετε υπολογιστή
-Προτιμήστε προϊόντα με την πιστοποίηση Energy Star. Έτσι εξασφαλίζετε ότι ο νέος σας υπολογιστής έχει δοκιμαστεί ως προς την κατανάλωση ενέργειας σε χρήση και σε αδράνεια.
-Μια μέση επίπεδη οθόνη (LCD) καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια από μία αντίστοιχη μέση οθόνη (CRT). Προτιμήστε την.
-Επιλέξτε έναν μέσο φορητό υπολογιστή – ο οποίος καταναλώνει 50-80% λιγότερη ενέργεια ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του, σε σχέση με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.
-Φροντίστε ότι δεν θα πετάξετε το παλιό σας pc στα σκουπίδια, αλλά θα το δώσετε για ανακύκλωση στο πλησιέστερο στο σπίτι σας σημείο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.
Κάντε μια καλή πράξη
Μπορείτε χωρίς κανένα απολύτως κόστος, να «δωρίσετε» τον αδρανή υπολογιστικό σας χρόνο για μια παγκόσμια ανθρωπιστική προσπάθεια, βοηθώντας στην ολοκλήρωση project και ερευνών που απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ και ασχολούνται με σημαντικά κοινωνικά και υγειονομικά προβλήματα. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.worldcommunitygrid.org, όπου κάνοντας εγγραφή και «κατεβάζοντας» το δωρεάν λογισμικό του World Community Grid, μπορείτε να γίνετε εθελοντής δωρητής αδρανούς επεξεργαστικής ισχύος.
Ξέρατε ότι…
-Υπάρχει οθόνη υπολογιστή που παράγει ενέργεια από τον ήλιο. Καλύπτεται από φωτοβολταϊκά και παράγει καθαρή ενέργεια για τη λειτουργία της και για τη φόρτιση άλλων συσκευών. Για το λόγο αυτό, η τοποθέτησή της σε παράθυρο είναι απαραίτητη.
-Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής καταναλώνει μέχρι και 300 watt, μια οθόνη LCD 15-70 watt και τα περισσότερα laptop μέχρι μόλις 60 watt.
-Όταν ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε standby ή hibernate mode καταναλώνει μόνο 0-6 watt.
-Τα screensavers που εμφανίζουν εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, δεν εξοικονομούν ενέργεια.
-Μεταξύ των ωρών 9:00 και 5:00, οι 1 δισεκατομμύριο υπολογιστές παγκοσμίως που βρίσκονται σε χρήση, εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν 1,7 εκατομμύρια μεγαβάτ ενέργειας.
-Αν κλείναμε όλοι τους υπολογιστές μας για ένα βράδυ θα εξοικονομούσαμε αρκετή ενέργεια για να ανάβει ο Πύργος του Άιφελ 24 ώρες την ημέρα για τα επόμενα 720 χρόνια.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin