Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τα μυστικά του Μπάρμπεκιου

 
 
Ο καιρός ανοίγει και είναι ιδανικός για πάρτυ μέσα ή έξω από το σπίτι. Οργανώστε ένα κάλεσμα για μπάρμπεκιου που θα μείνει αξέχαστο σε σας και τους φίλους σας. Δοκιμάστε λαχταριστές γεύσεις και ζουμερές λιχουδιές. Το ψήσιμο είναι ο πιο παλιός τρόπος μαγειρέματος και ίσως ο πιο γευστικός. Κατά την διάρκεια του ψησίματος το λίπος απομακρύνεται και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ! Προτιμήστε το ξύλο ή τα κάρβουνα από την ηλεκτρική συσκευή. Μπορεί να είναι μπελαλίδικο αλλά οι μυρωδιές θα σας ανταμείψουν!!

Οργανωθείτε με Μικρές και Μεγάλες Συμβουλές από το LoveCooking.gr
  • Tοποθετήστε τα υλικά και τα φαγητά που θα μαγειρέψετε σε ένα τραπέζι κοντά στο μπάρμπεκιου.
  • Χρησιμοποιείστε σακούλες μαγειρικής για το μαρινάρισμα. Βάλτε μέσα τα τρόφιμα, την μαρινάδα και σφραγίστε καλά.  Αφήστε την σακούλα στο ψυγείο ανακινώντας περιστασιακά μέχρι να τα τοποθετήσετε στην ψησταριά.
  • Χρησιμοποιήστε αρωματικό λάδι* σε άψητο κρέας, ψάρι ή λαχανικά για πρόσθετη γεύση και πιο εύκολο ψήσιμο!
  • Αν χρησιμοποιήσετε ξυλάκια για σουβλάκι βυθίστε τα σε κρύο νερό για 30’ πριν το ψήσιμο. Έτσι δεν θα καούν. Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικές βέργες, αλείψτε τις με ελαιόλαδο πριν περάσετε το κρέας ή τα λαχανικά.
  • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα.
  • Ωμά φαγητά που δεν θα μαγειρευτούν άμεσα, καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο.
  • Τοποθετείστε αρχικά τα τρόφιμα κοντά στα κάρβουνα για να καυτηριαστούν εξωτερικά και ύστερα μετακινήστε τα προς την άκρη της σχάρας για να ψηθεί καλά και το εσωτερικό χωρίς να καούν. Μόνο το κοτόπουλο και το χοιρινό πρέπει να μαγειρεύονται συνέχεια πάνω από τα κάρβουνα.
  • Μην χαράζετε τα κρέατα με μαχαίρι καθώς χρειάζονται τους χυμούς τους για να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
  • Χρησιμοποιήστε αρωματικά βότανα ή και ολόκληρες σκελίδες σκόρδο που θα προσθέσουν επιπλέον γεύση και άρωμα στα ψητά σας.


Τα Εργαλεία του BBQbbq
  • Πινέλα ραντίσματος (για το μαρινάρισμα)
  • Σχάρες με μικρό πλέξιμο (για λαχανικά και ψαράκια)
  • Γάντια (για να κινείτε τα χέρια σας άνετα κοντά στην φωτιά)
  • Γυάλινα Μπολ (για τις μαρινάδες)
  • Ξυλάκια + Μεταλλικές Βέργες (για σουβλάκια, κεμπάπ ή λαχανικά)
  • Σπάτουλα (πρακτική για ψάρια ή λαχανικά)
  • Λαβίδες (για να μετακινείτε εύκολα ό,τι ψήνετε)
  • Συρματόβουρτσα για Καθάρισμα

Τα μυστικά του Μερακλή Ψήστη:
  • Αποφύγετε την χρήση χημικών υγρών για το άναμμα της φωτιάς, ώστε να μην αλοιωθεί η γεύση του κρέατος.
  • Τα κάρβουνα θα πρέπει να έχουν ανάψει καλά πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Να είναι άσπρα.
  • Τα μεγάλα κομμάτια του κρέατος πρέπει να μαγειρεύονται αργά αργά.
  • Όσο μεγαλύτερο το κρέας, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση που πρέπει να έχει από τα κάρβουνα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Προσοχή στο πάχος. Αν είναι τα κομμάτια του κρέατος ή των πουλερικών πολύ ογκώδη δεν θα ψηθούν καλά!
  • Χρησιμοποιήστε λαβίδες αντί για πιρούνι. Έτσι το κρέας δεν θα τρυπήσει και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
  • Ενα ματσάκι από δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μέντα, κρεμασμένο δίπλα από την ψησταριά σας θα δώσει τέλειο άρωμα την ώρα που ζεστένεται η φωτιά.

Προσθέτοντας επιπλέον γεύση στα ψητά
  • Με Μαρινάδα: Μείγμα από υγρό όπως το ελαιόλαδο ή το ξύδι σε συνδιασμό με καρυκεύματα ή βότανα. Βυθίζετε το φαγητό στην μαρινάδα 30’ με 2 ώρες πριν το μαγείρεμα. Ιδανική για κοτόπουλο, χοιρινό και λαχανικά. Δίνει λεπτή γεύση. Ιδέες για μαρινάρισμα: Για Κρέας + Πουλερικά: Ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, πάπρικα ή Ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι, δεντρολίβανο ή Ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, φασκόμηλο ή Βόντκα, ταμπάσκο, τζίντζερ ή Μπύρα. Για Ψάρι: Ελαιόλαδο, λευκό κρασί, λεμόνι, δεντρολίβανο, θυμάρι
  • Με Τρίψιμο: Πουδράρισμα με βότανα, μπαχαρικά και ψιλοκομμένο σκόρδο. Τριβουμε το μείγμα το φαγητό 15-20’ πριν το μαγείρεμα. Σχηματίζει μια κρούστα που δίνει έντονη γεύση σε κάθε μπουκιά. Ιδανική για μπριζολάκια, αρνίσια παϊδάκια, σολωμό αλλά και κοτόπουλο μπούτι. Ιδέες για τρίψιμο: Πάπρικα, Μαύρο Πιπέρι, Πιπέρι Καγιέν, Ασπρο Πιπέρι, Ξερή Μουστάρδα, Ζάχαρη ή Μουστάρδα,Μέλι,Ρίγανη
  • Σάλτσα BBQ: Γλυκοπικάντικη σάλτσα. Χρησιμοποιείται τα τελευταία 5-15 λεπτά του ψησίματος. Αλείφουμε προς το τέλος του ψησίματος για να καραμελώσουν όμορφα τα ψητά μας. Ταιριάζει σχεδόν με όλα. Ιδανικά με κοτόπουλο, παϊδάκια και γαρίδες.
  • Αρωματική Μαργαρίνη: Φυτική Μαργαρίνη ανακατεμένη με μυρωδικά. Χρησιμοποιείται σαν γαρνίρισμα όταν το φαγητό μας έχει ψηθεί. Ιδανική για μπριζόλες ή φιλέτα ψαριού.
  • Κέτσαπ ,μουστάρδα, τζατζίκι και άλλα dips είναι ιδανικό να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή πάνω στο τραπέζι. Ταιριάζουν γευστικά σχεδόν με όλα.

Υγιεινή και Καθαριότητα:
  • Βεβαιωθείτε ότι η σχάρα καθώς και η συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρή.
  • Η σχάρα πρέπει να απέχει αρκετά από τα κάρβουνα ώστε να κυκλοφορεί αέρας κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  • Χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαίρια για το κρέας και άλλα για τα λαχανικά!
  • Μην επανατοποθετείτε το ψημένο κρέας στο πιάτο που το είχατε πριν ψηθεί.
  • Μην χρησιμοποιείτε πιάτα ή σκεύη που είχαν πριν ωμό κρέας ή κοτόπουλο.
  • Μην ξανα-χρησιμοποιείτε την σάλτσα που χρησιμοποιήσατε για το μαρινάρισμα καθώς αναπτύσσονται βακτήρια από το ωμό κρέας ή ψάρι.
  • Ελέγξτε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά πριν το σερβίρετε.
  • Καθαρίστε την σχάρα με Συρματόβουρτσα και ύστερα με Λεμόνι.


Προσοχή Πυρκαγιά!!!!!!fire
  • Να φοράτε πάντα μια ποδιά και γάντια φούρνου. Αν έχετε μακριά μαλλιά καλύτερα να είναι τραβηγμένα πίσω.
  • Χρησιμοποιείτε εργαλεία σχεδιασμένα για barbeque.
  • Βεβαιωθείτε ότι η ψησταριά είναι καλά στερεωμένη, σε σταθερό δάπεδο. Μακριά από δέντρα, φράχτες ή περιφράξεις.
  • Μην μετακινείτε την ψησταριά όταν η φωτιά είναι αναμένη.
  • Ένας πυροσβεστήρας ή μια κουβέρτα πυρόσβεσης είναι καλό να υπάρχουν κοντά μας.
  • Ένα μπουκάλι με κρύο νερό είναι καλό να υπάρχει κοντά για την περίπτωση που οι φλόγες "ξεσπάνε" ανά διαστήματα.
  • Μην αφήνετε μικρά παιδιά να πλησιάζουν κοντά στη φωτιά ή το μπάρμπεκιου ακόμα και όταν το μαγείρεμα έχει τελειώσει.
 πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin