Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Ιουνίου
(
1045
)
-
▼
Ιουν 01
(
26
)
- Οι κανόνες του Bill Gates που δε διδάσκονται στα σ...
- Γιατί κανείς Έλληνας δεν θα γίνει πιλότος της F1
- Τα "οφέλη" της Coca - Cola
- Φωτογραφίες - ντοκουμέντο της Merilyn Monroe
- Η CIA “βλέπει” πραξικόπημα στην Ελλάδα
- Υγιεινή της κατοικίας
- "Tέλος" στην ανωνυμία των bloggers
- Ατρόμητοι οι πιτσιρικάδες μπροστά στα ΜΑΤ
- Ο Moby στο Θέατρο Γης
- ρίγανη :: φύτεψέ τη στο μπαλκόνι σου!
- Φθηνότερα από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Πλούσια η δράση των παπάδων τοκογλύφων
- Το ζώδιο σας σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου
- Λιθοβολήθηκε επειδή πήγε σε καλλιστεία
- "Ψαλίδι" στον κατώτατο μισθό
- Χειροπέδες σε μαθητές Λυκείου για ναρκωτικά!
- Μαθήματα… χιούμορ στα γερμανικά γραφεία
- WSJ: «Χρυσές» ευκαιρίες για αγορά εκτάσεων σε ελλη...
- Η κρίση οδηγεί στον ψυχίατρο
- Νέο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης σε ξενοδοχεί...
- Καλό καλοκαίρι με βροχές και καταιγίδες!
- Τέλος η κάνναβη στα coffee shop για τους τουρίστες!
- Επεισόδια με "Αγανακτισμένους" που εγκλώβισαν βουλ...
- Ντολμαδάκια γιαλαντζί
- Σαν σήμερα...
- Καλημέρα... και καλό μήνα!!!
-
▼
Ιουν 01
(
26
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Ιουνίου
(
1045
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
8:30 π.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
ΥΛΙΚΑ
► 50-60 αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους
► 250-300 γρ ρύζι καρολίνα
► 350-450 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (λευκό και πράσινο μέρος)
► 2 μέτρια ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
► 3-4 γεμάτες κ.σ άνηθο
► 5-6 γεμάτες κ.σ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
► 1,5-2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό
► 1-1,5 κ.γ αλάτι, πιπέρι
► Χυμό ενός λεμονιού
► 1 φλιτζάνι βραστό νερό
► ½ -1 ποτήρι ελαιόλαδο
προαιρετικά:
► 4-5 κ.σ κουκουνάρι ελαφρώς καβουρντισμένο
► 50-60 αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους
► 250-300 γρ ρύζι καρολίνα
► 350-450 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (λευκό και πράσινο μέρος)
► 2 μέτρια ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
► 3-4 γεμάτες κ.σ άνηθο
► 5-6 γεμάτες κ.σ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
► 1,5-2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό
► 1-1,5 κ.γ αλάτι, πιπέρι
► Χυμό ενός λεμονιού
► 1 φλιτζάνι βραστό νερό
► ½ -1 ποτήρι ελαιόλαδο
προαιρετικά:
► 4-5 κ.σ κουκουνάρι ελαφρώς καβουρντισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε λίγα-λίγα σε λίγο βραστό νεράκι, ελαφρώς, όσο να αλλάξουν χρώμα. Όταν τελειώσουν όλα τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό, ώστε να ξεκολλάνε πιο εύκολα μεταξύ τους και να μην μας παιδεύουν. Η μαμά και η γιαγιά μου τα ξεχώριζαν γύρω-γύρω στο τραπέζι ή στον πάγκο, εγώ δεν έχω χώρο και εκτός των άλλων έτσι τελειώνω σαφώς γρηγορότερα.
Με το μισό λάδι σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και αχνίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και το μισό ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του, πάντοτε σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αν θέλουμε βάζουμε και τα καβουρντισμένα κουκουνάρια.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα τα τοποθετούμε με τα νεύρα προς το μέρος μας καθώς και την πλατιά πλευρά τους. Στην άκρη βάζουμε λίγη γέμιση, γυρίζουμε πρώτα τις πλευρές που είναι μπροστά μας, επάνω στη γέμιση, στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Φροντίζουμε η άκρη του φύλλου να είναι πάντοτε στο κάτω μέρος, να ακουμπάει πάντοτε στην κατσαρόλα.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με βλαστάρια κληματαριάς και αμπελόφυλλα, ή μόνο με αμπελόφυλλα, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε κληματαριά. (tip: Αν δεν έχετε παραπανίσια φύλλα την ίδια δουλειά (δηλαδή την προφύλαξη από τη φωτιά) κάνουν και δυο φύλλα λαδόκολλας, κομμένα στο μέγεθος του πάτου.)
Αν έχουμε λίγα φύλλα τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα, σα σαλίγκαρο. Όταν όμως έχουμε να τυλίξουμε περισσότερα για να είμαστε σίγουρες ότι θα βράσουν ομοιόμορφα, χωρίς να λασπώσουν αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος, θα τα βάλουμε κυκλικά πάλι αλλά όρθια, όπως είναι τα σοκολατένια πουράκια μέσα στα μεταλλικά κουτάκια. Ένα κατσαρολάκι διαμέτρου 18-20 εκ. χωράει 50-70 όρθια ντολμαδάκια, εξαρτάται βέβαια κι από τον τρόπο που τα τυλίγετε.
Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό, το χυμό λεμονιού ή και παραπάνω ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τα ντολμαδάκια μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε κλειστό το φαγητό για μισή με μια ώρα και μετά τα απολαμβάνουμε χλιαρά ή κρύα με γιαουρτάκι ή με σάλτσα αυγολέμονο που θα κάνουμε με λίγο από το νερό στο οποίο τα ζεματίσαμε.
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε λίγα-λίγα σε λίγο βραστό νεράκι, ελαφρώς, όσο να αλλάξουν χρώμα. Όταν τελειώσουν όλα τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό, ώστε να ξεκολλάνε πιο εύκολα μεταξύ τους και να μην μας παιδεύουν. Η μαμά και η γιαγιά μου τα ξεχώριζαν γύρω-γύρω στο τραπέζι ή στον πάγκο, εγώ δεν έχω χώρο και εκτός των άλλων έτσι τελειώνω σαφώς γρηγορότερα.
Με το μισό λάδι σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και αχνίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και το μισό ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του, πάντοτε σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αν θέλουμε βάζουμε και τα καβουρντισμένα κουκουνάρια.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα τα τοποθετούμε με τα νεύρα προς το μέρος μας καθώς και την πλατιά πλευρά τους. Στην άκρη βάζουμε λίγη γέμιση, γυρίζουμε πρώτα τις πλευρές που είναι μπροστά μας, επάνω στη γέμιση, στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Φροντίζουμε η άκρη του φύλλου να είναι πάντοτε στο κάτω μέρος, να ακουμπάει πάντοτε στην κατσαρόλα.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με βλαστάρια κληματαριάς και αμπελόφυλλα, ή μόνο με αμπελόφυλλα, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε κληματαριά. (tip: Αν δεν έχετε παραπανίσια φύλλα την ίδια δουλειά (δηλαδή την προφύλαξη από τη φωτιά) κάνουν και δυο φύλλα λαδόκολλας, κομμένα στο μέγεθος του πάτου.)
Αν έχουμε λίγα φύλλα τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα, σα σαλίγκαρο. Όταν όμως έχουμε να τυλίξουμε περισσότερα για να είμαστε σίγουρες ότι θα βράσουν ομοιόμορφα, χωρίς να λασπώσουν αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος, θα τα βάλουμε κυκλικά πάλι αλλά όρθια, όπως είναι τα σοκολατένια πουράκια μέσα στα μεταλλικά κουτάκια. Ένα κατσαρολάκι διαμέτρου 18-20 εκ. χωράει 50-70 όρθια ντολμαδάκια, εξαρτάται βέβαια κι από τον τρόπο που τα τυλίγετε.
Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό, το χυμό λεμονιού ή και παραπάνω ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τα ντολμαδάκια μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε κλειστό το φαγητό για μισή με μια ώρα και μετά τα απολαμβάνουμε χλιαρά ή κρύα με γιαουρτάκι ή με σάλτσα αυγολέμονο που θα κάνουμε με λίγο από το νερό στο οποίο τα ζεματίσαμε.
Ετικέτες
ντολμαδάκια
,
συνταγές
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου