Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Ιουνίου
(
1045
)
-
▼
Ιουν 10
(
41
)
- Βραζιλία: Ένα σπίτι με ξεχωριστή αρχιτεκτονική!
- ώρα για καρπούζι!
- Παγκόσμια Ημέρα του Εθελόντη Αιμοδότη
- Πότε φέρνει ευτυχία το χρήμα;
- Στο σφυρί τα γράμματα της Dianna
- Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο μάχονται για την Ευρωπαϊκ...
- Τα επόμενα γραφεία της Apple θα είναι σαν «διαστημ...
- Μια ηρωίδα της ολλανδικής αντίστασης εναντίον των ...
- Λέσχη Bilderberg: Μυστικότητα και σενάρια συνωμοσίας
- Ο Πειραιάς ήταν νησί και ενώθηκε με την Αττική
- Η Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπ...
- Δασκάλα φίμωσε μαθητές με κολλητική ταινία επειδή ...
- Στην Κύπρο σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα των Special Ol...
- Γονείς πρότειναν την οκτάχρονη κόρη τους, για να μ...
- Υποτιθέμενη η γενοκτονία των Ποντίων!
- Επιχείρηση - σκούπα στην Ηγουμενίτσα για τους λαθρ...
- Ξεχάστε τα ταξί που ξέρατε
- Λαμία: Συνελήφθη 18χρονος για βιασμό και αποπλάνησ...
- Προτείνουν «πράσινη» Συγγρού
- Στρατιώτες καθάρισαν 7 παραλίες της Σάμου
- Γενικό ξεπούλημα της Ελλάδας για “μια χούφτα” ευρώ...
- Δεκτοί μόνο όσοι μιλάνε αγγλικά
- Τουρκία: Πόλεμος στον κυβερνοχώρο
- Μαζική έξοδος Σύρων προσφύγων στην Τουρκία
- Πώς θα επιλέξετε το πιο φρέσκο ψάρι;
- Χωρίς ζωντανά προγράμματα και σήμερα η ιδιωτική τη...
- «Δεν είμαι κράκερ. Η Amazon μού έστελνε εμβάσματα»
- Καβάλα: Έψαχναν διαμάντια σε εκκλησία με την βοήθε...
- Θεραπεία της παχυσαρκίας με... νικοτίνη
- Μια στις έξι φοιτήτριες δηλώνει ότι έχει πέσει θύμ...
- Χάκερς χτύπησαν και τη Citigroup
- ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Κρατούσαν αιχμάλωτη 20χρονη ως ..σκλάβα
- Wikileaks: Ηθελαν να μπλοκάρουν το δάνειο ΔΝΤ στην...
- Τι κόβεται σε συντάξεις, επιδόματα - Νέες εισφορές
- Ινδία: δέκα αστυνομικοί νεκροί, τρεις τραυματίες σ...
- Απάτη ύψους 1 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ Λιβαδειάς
- Καταστρεπτική Καλημέρα... :P
- μαμά σήμερα να μαγειρέψεις : Πέρκα φιλέτο με πατάτ...
- Το ζώδιο σας σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου
- Σαν σήμερα...
- Καλημέρα λέμεεεεεε
-
▼
Ιουν 10
(
41
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Ιουνίου
(
1045
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
Πώς θα επιλέξετε το πιο φρέσκο ψάρι;
11:00 π.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Ο ήλιος, η θάλασσα και η... αλμύρα, μας ανοίγει την όρεξη για φρέσκο ψάρι, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μπορούμε να το βρούμε σε αφθονία. Τι πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας, έτσι ώστε να επιλέξουμε το καλύτερο ψάρι για το τραπέζι μας;
Λίγο ψάρι με σαλάτα και λευκό κρασί για πολλούς αποτελεί το ιδανικό γεύμα τώρα το καλοκαίρι και... πολύ καλά κάνει, αφού τα οφέλη του ψαριού είναι πολλά για την υγεία, λόγω των καλών λιπαρών οξέων - γι’ αυτό άλλωστε και οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Αν όμως, επιλέγουμε στην τύχη το ψάρι που θα μαγειρέψουμε, τότε υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κακή επιλογή και το γεύμα μας να πάει... στράφι. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούμε να έχουμε υπόψη μας, προκειμένου να διαλέξουμε το καλύτερο ψάρι και να το ευχαριστηθούμε μέχρι το τελευταίο κοκαλάκι του. Ποια είναι αυτά;
1. Φρέσκο ψάρι
Τι να κοιτάξετε:
- Να είναι σφιχτό κι όχι υγρό. Η υγρασία δείχνει ότι το ψάρι ή τα θαλασσινά που πρόκειται να αγοράσετε έχουν υποστεί επεξεργασία, κάτι που συμβαίνει συνήθως σε ψαρικά κακής ποιότητας.
- Να έχει έντονο χρώμα. Τα πιο φρέσκα ψάρια, έχουν και το πιο ζωηρό χρώμα, γι’ αυτό δείτε ποιο σας «τραβάει» το μάτι.
- Να έχει λαμπερά μάτια. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της... φρεσκάδας τους και γρήγορα γίνονται γκρι και θαμπά, βοηθώντας σας να καταλάβετε αν το ψάρι «σπαρταράει» ή όχι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε το ψάρι που δεν έχει λαμπερά μάτια, απλώς σίγουρα δεν θα είναι φρέσκο. Τα «συννεφιασμένα» και υγρά μάτια, μας δείχνουν ότι βρίσκεται στον πάγκο 1-2 ημέρες.
- Να είναι άοσμο. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε. Αν το ψάρι μυρίζει... «ψαρίλα» μην το αγοράσετε. Η φυσιολογική μυρωδιά του θα πρέπει να είναι θάλασσα ή να μοιάζει με αυτή του αγγουριού. Αν αντιληφθείτε κάτι διαφορετικό, το ψάρι δεν είναι φρέσκο και το μαγείρεμα δεν θα βελτιώσει τη μυρωδιά του.
- Να έχει το σωστό χρώμα στα βράγχια. Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού πρέπει να έχουν πλούσιο κόκκινο χρώμα. Αν το χρώμα τους μοιάζει με αυτό του τούβλου, καλύτερα να το αφήσετε.
- Να έχει τη σωστή υφή. Αυτό σημαίνει ότι όταν το αγγίξετε ή το πιέσετε με το δάχτυλο, δεν πρέπει να αφήσει σημάδι, αλλά να έχει τόσο ελαστικό κρέας που να επανέλθει μόνο του αμέσως μετά.
2. Φιλέτο ψαριού
Τι να κοιτάξετε:
- Τη σάρκα τους. Προτιμήστε το φιλέτο με γυαλιστερή και λαμπερή σάρκα που να μοιάζει ημι-διάφανη. Αν είναι πολύ μαλακιά, εύπλαστη σαν πλαστελίνη και κολλώδης, το φιλέτο δεν είναι φρέσκο.
- Τη μυρωδιά τους. Το τεστ της μυρωδιάς είναι και πάλι πολύ σημαντικό στην περίπτωση των φιλέτων. Θα πρέπει και πάλι να προσέξετε να μην έχουν μυρωδιά.
- Την ελαστικότητά τους. Αν σας επιτραπεί να πιέσετε το φιλέτο με το δάχτυλο πριν το αγοράσετε, τότε, όπως και στην περίπτωση του ψαριού θα μπορέσετε να καταλάβετε αν είναι φρέσκο, καθώς το αποτύπωμά σας θα εξαφανιστεί αμέσως. Η ελαστικότητα είναι σημάδι φρεσκάδας και αν δείτε ότι το φιλέτο υστερεί, συνεχίστε να ψάχνετε.
- Τα υγρά τους. Αν διαπιστώσετε γαλακτώδες υγρό στο φιλέτο, σημαίνει ότι βρίσκεται στο πρώτο στάδιο αποσύνθεσης.
3. Κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά
Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε κατεψυγμένα ψάρια που είναι προτιμότερα από τα μπαγιάτικα, αφού αν έχουν καταψυχθεί σωστά, τρεις ώρες αφότου αλιεύτηκαν και δεν έχουν αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, αποτελούν καλή επιλογή. Αρκεί να προσέξετε τα εξής:
- Να δείχνουν φρέσκα. Ο έλεγχος είναι ίδιος με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Προσέξτε να μην έχει οσμή ψαριού κι επίσης ψάξτε για αλλοιώσεις, προκειμένου να μην το προτιμήσετε αν αντιληφθείτε κάποια.
- Να έχουν πακεταριστεί σωστά. Επίσης, μπορείτε να προσέξετε αν το ψάρι έχει αφυδατωμένα σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το αποφύγετε γιατί δεν συντηρήθηκε σωστά. Κακή συντήρηση δείχνουν και τα σημεία που δεν είναι καλά παγωμένα.
- Να έχουν το σωστό χρώμα. Αν έχουν αδιαφανές χρώμα, τότε ίσως σημαίνει ότι και πάλι δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.
- Τα θαλασσινά να έχουν το σωστό σχήμα. Προσέξτε να μην είναι σπασμένα ή έχουν καταστραφεί σε διάφορα σημεία.
- Τα κουτιά να μην είναι κατεστραμμένα. Τα κατεψυγμένα ψάρια φυλάσσονται σε κουτιά, τα οποία θα πρέπει να προσέξετε να είναι σωστά κλεισμένα και σφραγισμένα. Επίσης, δείτε αν τα ψάρια φυλάσσονται μέσα σε υπερβολικά πολύ πάγο στο κουτί και αν ναι, αποφύγετέ τα.
4. Ζωντανά θαλασσινά
Δώστε βάση στα παρακάτω σημάδια φρεσκάδας:
- Προσέξτε το όστρακο. Επιλέξτε μόνο αυτά που το όστρακό τους είναι κλειστό, ή αυτό που κλείνει γρήγορα και σφιχτά αν προσπαθήσετε να το ανοίξετε. Αποφύγετε τα σπασμένα και τα ανοιχτά.
- Χτυπήστε το! Για να διαπιστώσετε το κατά πόσον είναι φρέσκο, χτυπήστε το ελαφρά σε μια σκληρή επιφάνεια και παρατηρήστε αν ο ήχος που θα κάνει είναι «γεμάτος». Τότε είστε σε καλό δρόμο.
5. Καβούρια και αστακός
Αν είστε fan του καβουριού και του αστακού προσέξτε τα παρακάτω σημεία, έτσι ώστε η επιλογή σας να είναι η καλύτερη:
- Η ουρά του αστακού. Συνήθως τη μαζεύουν σφιχτά στο κάτω μέρος του σώματός τους κι αν πάτε να την ισιώσετε, θα πρέπει να γυρίσει πάλι προς τα μέσα.
- Τα πόδια και οι δαγκάνες των καβουριών. Όπως και με τον αστακό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα πόδια και οι δαγκάνες να μαζεύονται, αν προσπαθήσετε να τα πειράξετε.
- Ψάξτε για «ζωντάνια». Τα πιο ενεργητικά είναι αυτά που κάνουν απότομες κινήσεις όταν τα σηκώνετε ή τα πειράζετε. Προτιμήστε τα.
6. Γαρίδες
Προτιμήστε τες κατεψυγμένες και ολόκληρες. Κατεψυγμένες, γιατί χαλάνε πολύ εύκολα και γρήγορα και ολόκληρες, γιατί το κέλυφός τους τις προστατεύει από την ψύξη, χωρίς να χάνεται πολλή υγρασία.
7. Καλαμάρι
Κοιτάξτε τα στα... μάτια και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και φωτεινά.
Ετικέτες
συμβουλές
,
φρεσκο ψάρι
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου