Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Απριλίου
(
428
)
-
▼
Απρ 05
(
43
)
- Σχολείο για νεκροθαύτες!
- ΣΕΞ: 7 λεπτομέρειες... που δεν γνωρίζετε
- Η Γη στον Mηχανισμό των Αντικυθήρων
- Ο ορισμός της τραγωδίας
- Ο φορητός υπολογιστής "έκλεισε" τα 30
- Το άδειο πορτοφόλι μπορεί να σκοτώσει τον άντρα
- Έριξε το αυτοκίνητό της από τον 5ο όροφο ενός πάρκ...
- Διακοσμητική οφθαλμαπάτη! [vid]
- Eνα υπέροχο μυαλό ετών 16
- Στην φόρα άπλυτα πρωταγωνιστών ροζ ταινιών από την...
- Οι δημόσιες υπηρεσίες ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ
- Η κιβωτός των σπόρων...
- Οι τράπεζες "ρίχνουν βάρος" στο e-banking
- Νεκρός Έλληνας ναυτικός στο Χιούστον
- Τρία χρόνια κάθειρξη σε νεαρό hacker
- Ο Έλληνας που έστειλε στο Τόκιο 50.000 σκευάσματα ...
- Κανέλα κατά του διαβήτη
- Ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία
- Κόλπος Μεξικού: ανακαλύφθηκε αποικία κοραλλιών 2.0...
- Απόφαση κατά του Google Street View από ελβετικό δ...
- Έκρυβαν στην εκκλησία τον εκτυπωτή πλαστών χαρτονο...
- Στην Πόλη το βραβείο καλύτερου κατασκευαστή λύρας
- Τηλεστάρ από το PC σας!
- Βρήκαν το μυστικό μακροζωΐας και όπλο κατά Αλτσχάιμερ
- Ο τραγουδιστής έγινε... πρόεδρος!
- «Stop» στους γευστικούς πειρασμούς
- "Τσουχτερά" φέτος τα ναύλα
- Αλλάζει άρδην η εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης
- Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη
- Επιπτώσεις από την τρύπα του όζοντος και στην Ελλάδα
- Τρομερό ντοκουμέντο με τον πρώτο νεκρό στο διάστημα
- Ιός έχει μολύνει πάνω από 1 εκατ. ιστοσελίδες
- Το καλύτερο πρωταπριλιάτικο
- Αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος μετά από ...
- Απαξιωτικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος για Ελλάδα
- Στο στόχαστρο του FBI η “φιλάνθρωπη” Mαντόνα..
- Μηχανές αναζήτησης ανάλογα με τη θρησκεία του χρήστη
- ROCKWAVE: Ερχονται και οι Editors
- Αμφισβητείται η γνησιότητα των “βιβλίων” για τον Ι...
- Βραυρώνα: Μονοπάτι για τυφλούς σε υγρότοπο
- Ζώδια: Το ζώδιο σας σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου
- Γενική πρόγνωση καιρού για Τρίτη 05/04/2011
- Καλημέρα...
-
▼
Απρ 05
(
43
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Απριλίου
(
428
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Η Γη στον Mηχανισμό των Αντικυθήρων
10:00 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Πώς γινόταν αυτό; Οι δύο κύκλοι του μηχανισμού, που αντιστοιχούν σε δύο ημερολογιακά συστήματα - το ζωδιακό και το αιγυπτιακό - διέφεραν τόσο μεταξύ τους ώστε κάθε φορά να αντιπροσωπεύεται αυτό, που θα αντιλαμβάνονταν τότε ως μη - κανονική κίνηση σε διάφορες περιόδους του έτους. Ο εφευρέτης της κατασκευής είχε λάβει υπόψη του δηλαδή, την ελλειπτική φύση της τροχιάς της γης γύρω από τον ήλιο. Ετσι πέραν των άλλων αποδεικνύεται ότι οι γνώσεις των αρχαίων για την ελλειπτική τροχιά της γης ήταν μεγαλύτερες από ο, τι πιστεύαμε ως σήμερα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πάτζετ Σάουντ της Πολιτείας της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Τζέιμς Εβανς δείχνοντας ότι πρόκειται για γνώση που μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετική για εκείνη την εποχή. Επιπλέον δείχνει για ακόμη μια φορά ότι σπουδαίες ανακαλύψεις που σήμερα θεωρούμε ότι έγιναν στην Αναγέννηση, στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια γνώση, που προϋπήρξε και ξεχάστηκε για να αποκαλυφθεί εκ νέου, όταν οι συνθήκες επέτρεψαν και πάλι την εμφάνιση ανήσυχων πνευμάτων.
Ο δρόμος όμως είναι μακρύς για την πλήρη αποκρυπτογράφηση αυτού του οργάνου που υπολόγιζε με εκπληκτική ακρίβεια τη θέση του Hλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών, εμφάνιζε τις φάσεις τις Σελήνης, υπολόγιζε τις επιτολές και τις δύσεις κάποιων αστέρων, προέβλεπε εκλείψεις, έδειχνε το ημερολόγιο και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που χαρακτηρίζεται ως ο αρχαιότερος υπολογιστής ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για μοναδικό εύρημα, αφού όμοιό του δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού, η επιστημονική και ιστορική αξία του είναι τεράστια.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι έχει προηγηθεί μεγάλη έρευνα στο μηχανισμό πριν από μερικά χρόνια, η οποία διεξήχθη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται. Η έρευνα έγινε πάνω σε 80 κομμάτια του μηχανισμού από τους επιστήμονες Μάικ Εντμουντς και Τόνι Φρις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας, Ξενοφώντα Μουσά του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ιωάννη Σειραδάκη του Αριστοτέλειου, του ερευνητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννη Μπιτσάκη καθώς και επιστημόνων του μουσείου. Από τις πρώτες ενδείξεις είναι ότι ο μηχανισμός είχε 40 γρανάζια (αντί των 32, που νομίζαμε ότι περιλαμβάνει), πολλά γράμματα κρυμμένα μέσα στο μηχανισμό, που μπορεί να βοηθήσουν στην μελέτη του, όπως και μικρά κομμάτια ξύλου. Ενα μάλιστα από τα «κείμενα» του μηχανισμού λέει: «... το βράδυ / Οι Υάδες δύουν το βράδυ /Ο Ταύρος αρχίζει ν΄ ανατέλλει /Η Λύρα ανατέλλει το βράδυ /Οι Πλειάδες ανατέλλουν το πρωί /Οι Υάδες ανατέλλουν το πρωί /Οι Δίδυμοι αρχίζουν ν΄ ανατέλλουν /Ο Αετός ανατέλλει το βράδυ /ο Αρκτούρος δύει το πρωί».
Ο κ. Μουσάς εξάλλου χαρακτηρίζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως έναν «υπολογιστή με γρανάζια, που μπορούσε να βρει σε κάθε στιγμή τη θέση του Ηλιου και της Σελήνης στον ουρανό, ίσως να προβλέψει της σεληνιακές εκλείψεις και ίσως τη θέση κάποιων πλανητών».
Μία ακόμη έρευνα του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πλοίο, που είχε ναυαγήσει στα Αντικύθηρα _μεταφέροντας και θαυμάσια γλυπτά_ κατευθυνόταν στην Ηπειρο ή στην Κέρκυρα! Συμπέρασμα που προέκυψε από την αναγραφή, μεταξύ των πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων που περιλαμβάνονται στις επιγραφές του μηχανισμού, και εκείνων της Δωδώνης, τα «Νάϊα». Επίσης από το ημερολόγιο της σπείρας του Μέτωνα και από την ανάλυση των αστρικών γεγονότων, που αναγράφονται σε τμήμα του μηχανισμού.
Υπάρχει όμως και μία μαρτυρία που έρχεται από την αρχαιότητα: «Πρόσφατα κατασκεύασε ο φίλος μας Ποσειδώνιος μία συσκευή η οποία με την περιστροφή αναπαράγει τις ίδιες κινήσεις του Ηλιου, της Σελήνης και των πέντε πλανητών», γράφει ο Κικέρων. Πρόκειται για το μηχανισμό των Αντικυθήρων; Πολλά στοιχεία συγκλίνουν υπέρ αυτού, έτσι θεωρείται πολύ πιθανό ο μηχανισμός να κατασκευάσθηκε πράγματι από τον Ποσειδώνιο Απαμέα (135 - 50 π. Χ.) αστρονόμο, γεωγράφο και γεωλόγο από τη Ρόδο. Και η χρονολόγηση του αντικειμένου εξάλλου, περί το 80 π. Χ. συμφωνεί.
πηγή
Ετικέτες
Mηχανισμό των Αντικυθήρων
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου