Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Απριλίου
(
428
)
-
▼
Απρ 19
(
40
)
- Θεραπεία Ευρυαγγείων με Μικροθερμοπηξία.
- Οι Έλληνες θεοί επιστρέφουν στην Αυστρία
- Αύξηση νέων παραγγελιών στη βιομηχανία
- Μετονόμασαν πλατεία για να μη θυμίζει το ναζιστικό...
- «Ο Μυστικός Δείπνος έγινε τελικά Τετάρτη» ισχυρίζε...
- Λάθος άγαλµα στο γραµµατόσηµο
- Τι είναι ο επαγγελματικός καρκίνος;
- Σκότωσαν 23χρονη ενώ μιλούσε σε webcam με τον φίλο...
- Το άρωμα μπορεί να γιατρέψει
- Ο ψηλότερος 5χρονος της Βρετανίας!
- Το Χρηματιστήριο ξαναγύρισε στον Ιανουάριο του 1997
- Αυτοκτόνησε λόγω χρεών την ώρα που κοιμόταν η γυνα...
- Δικαστικός «πόλεμος» μεταξύ Apple και Samsung
- Σλοβενία: Κατασχέθηκε φορτίο 105 κιλών κοκαΐνης
- Κύπρος: Απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας σ...
- Η επιστολή που έστειλαν 371 καθηγητές πανεπιστημίω...
- Διάσκεψη δωρητών για το Τσερνόμπιλ
- Συγχωνεύσεις και σε μειονοτικά σχολεία της Θράκης
- Ομαδικός τάφος μαρτυρεί σφαγή αμάχων 2500 ετών
- Άρχισε στη Φουκουσίμα η άντληση ραδιενεργού νερού
- Αυστραλία: Πρόστιμο 22.000 δολαρίων για κακοποίηση...
- Υιοθέτησαν ένα μικρό αρκουδάκι που χάθηκε από τη μ...
- Απολύθηκε λόγω υπερβολικής χρήσης του Facebook
- Απάτη 200.000 ευρώ στο Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας
- “Αλέξανδρος ο Μέγας” και σε ρολόι, από την Ulysse ...
- Αδίστακτος, καιροσκόπος, κλέφτης ιδεών και άφιλος ...
- NASA: Πλήρης απογραφή του πληθυσμού
- Πέθανε στα 48 ο μεγιστάνας της σοκολάτας Πιέτρο Φε...
- Σύλληψη 37χρονου για παιδική πορνογραφία
- Ζευγάρι χάκερ “τσάκισε” τα αρχεία πασίγνωστης εται...
- Θεσσαλονίκη: Τραγωδία στο λιμάνι με εργάτη!
- Έργο τέχνης άναψε τα αίματα
- Από τα 12 ξεκινούν το αλκοόλ τα Ελληνόπουλα
- Στο διπλάσιο η εγκληματικότητα από το 2004
- Αποχωρεί οριστικά από το ΚΚ της Κούβας ο Φιντέλ Κά...
- Προς πώληση η οικία Μόραλη στην Αίγινα
- Βρισιές, το νέο παυσίπονο
- Ζώδια: Το ζώδιο σας σήμερα Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου
- Ο καιρός σήμερα
- Καλό ξεκίνημα ρε...
-
▼
Απρ 19
(
40
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Απριλίου
(
428
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Οι Έλληνες θεοί επιστρέφουν στην Αυστρία
7:00 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στους θεούς της Αρχαίας Ελλάδας, με τίτλο «Η επιστροφή των θεών», εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Μουσείο Τέχνης «Κούνστχαλε» της πόλης Λεόμπεν της Στυρίας στην Αυστρία, στην οποία θα φιλοξενείται μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει 150 κύρια εκθέματα, τα οποία προέρχονται από το ξακουστό Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο και την εκεί τεράστια Συλλογή Αρχαιοτήτων (ελληνικών και ρωμαϊκών). Πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα ελληνικής γλυπτικής, αυθεντικά αλλά και ρωμαϊκά αντίγραφα καθώς και πολλά αγάλματα Ελλήνων θεών από τη Μίλητο, τη Σάμο και τη Νάξο, όπως επίσης για πολύτιμα δείγματα αγγειοπλαστικής, μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, τα οποία δίνουν πλήρη εικόνα της εξέλιξης της ελληνικής τέχνης από την Εποχή του Χαλκού έως τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Με τα γλυπτά, προτομές, αγγεία και κοσμήματα - τα οποία είναι πρωτότυπα της κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου ή ρωμαϊκά αντίγραφα - δίνεται στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα της σημασίας των Ολύμπιων θεών και της λατρείας τους για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και τους Ρωμαίους, ενώ ένα μικρότερο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο και στο αρχαίο θέατρο.
Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι θεοί των αρχαίων Ελλήνων με επεξηγήσεις για την προέλευσή τους, το ρόλο τους και τον τρόπο λατρείας τους, με τη βαρύτητα να δίνεται στο Δία, τον ήδη και τον Ποσειδώνα, ενώ σε ξεχωριστές αίθουσες φιλοξενούνται η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Ήρα και η Δήμητρα. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης προβάλλει ως σημαντικότερο έκθεμα ο Μεγάλος Βωμός από την Ακρόπολη της Περγάμου στη Μικρά Ασία με τμήματα του περίφημου διαζώματος, όπου απεικονίζεται η πάλη των Ολύμπιων θεών εναντίον των Γιγάντων, επίσης την «τιμητική του» έχει ο Διόνυσος, ενώ δίνονται στον επισκέπτη πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη σημασία του. Κατά τη χθεσινή διεθνή συνέντευξη Τύπου μάλιστα τονίστηκε πως η έκθεση έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι θεοί της αρχαίας Ελλάδας, όχι μεμονωμένα, αλλά σε σύνδεση με την Ελληνική Μυθολογία και το συμβολισμό τους για τους αρχαίους Έλληνες, ενώ κατά την ξενάγηση που ακολούθησε, ο Γερμανός αρχαιολόγος και διευθυντής της συλλογής αρχαιοτήτων του Μουσείου της Περγάμου, Αντρέας Σολ, περιέγραψε αναλυτικά στους συμμετέχοντες κάθε έκθεμα ξεχωριστά.
Τα αντικείμενα της Συλλογής Αρχαιοτήτων του Μουσείου της Περγάμου προέρχονται από ανασκαφές που διεξήγαγαν οι γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Εγγύς και Μέση Ανατολή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Σημαντικότερο των εκθεμάτων είναι ο Μεγάλος Βωμός από την Ακρόπολη της αρχαίας ελληνικής Περγάμου στη Μικρά Ασία, που αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού συγκροτήματος και έγινε διάσημος από το μήκος 113 μ. μαρμάρινου διαζώματος στο οποίο γίνεται η αναπαράσταση του αγώνα των Ολύμπιων Θεών κατά των Γιγάντων, ενώ η συλλογή περιλαμβάνει τμήματα από άλλα οικοδομήματα της Περγάμου. Η Συλλογή έχει μια πολυκύμαντη ιστορία. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μεγάλο μέρος της από το Μουσείο της Περγάμου, είχε βρεθεί στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, απ΄ όπου, και έπειτα από μια 13χρονη «εξορία», επιστράφηκε το 1958 στην τότε Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (Ανατολική Γερμανία). Μέχρι το 2006, τα περισσότερα από αυτά τα πολύτιμα έργα τέχνης βρίσκονταν στις αποθήκες της Συλλογής απ΄ όπου και ανασύρθηκαν και συντηρήθηκαν επιμελώς και το Νοέμβριο του 2008, με την ευκαιρία της 50ής επετείου της επιστροφής τους, παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά μετά το 1939, στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, όπου, μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς, πάνω από 600.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν.
«Η επιστροφή των θεών» είναι η 14η της σειράς «Μεγάλες εκθέσεις Ιστορίας του Πολιτισμού» που διοργανώνει το Μουσείο Τέχνης στο Λεόμπεν προσελκύοντας κάθε χρόνο το διεθνές ενδιαφέρον. Στο ίδιο Μουσείο είχε φιλοξενηθεί πέρσι, για οκτώ μήνες, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που παρουσιάστηκαν ποτέ διεθνώς για τη ζωή και τη δράση του Μ. Αλεξάνδρου η οποία περιλάμβανε πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από 25 μουσεία όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ, τα Εθνικά Μουσεία του Τατζικιστάν και του Αφγανιστάν όπως επίσης και το βιεννέζικο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Την επισκέφτηκαν δε περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες.
Ετικέτες
αρχαιολογία
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου