Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αίγυπτος: Ο λαός παραμένει στους δρόμους

 

Ενώπιον ιστορικών αλλαγών η Αίγυπτος. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου. Τουλάχιστον 122 οι νεκροί και δύο χιλιάδες οι τραυματίες ο τελευταίος απολογισμός. Σε ασφυκτικό κλοιό το καθεστώς Μουμπάρακ – έντονες οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και των ΗΠΑ για αλλαγές – «κλειδί» στις εξελίξεις ο ηγετικός ρόλος που καλείται να παίξει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος απευθυνόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε «Η εξέγερση δεν γυρίζει πίσω». Συνεχίζουν τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους η μία χώρα μετά την άλλη, ενώ πληθαίνουν οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες. 

Επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένεται η αποστολή δύο αεροσκαφών C130.
«Περίπου εκατό Έλληνες από την Αλεξάνδρεια έχουν δηλώσει επιθυμία να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν θα γίνει μεταφορά εάν δεν εξασφαλίσουμε την ασφαλή μετάβασή τους στο αεροδρόμιο», δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 984 ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας
Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και αξιώνοντας την αποχώρησή του Προέδρου Μουμπάρακ, που ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό «να μειώσει τις τιμές και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό». Την ίδια ώρα συνεχίζουν τον  επαναπατρισμό  των υπηκόων τους  η μία χώρα μετά την άλλη, ενώ πληθαίνουν οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες.
Οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν συγκλονίσει τη χώρα, διαμαρτύρονται για τις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά επίσης απαιτούν ένα νέο πολιτικό σύστημα. Το γράμμα Μουμπάρακ στον πρωθυπουργό του, θέτει θέματα συζήτησης μίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

" Απαιτώ από εσένα επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας ", γράφει στην επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι. "Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών " τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.
Διεθνής γνώμη
Το Ισραήλ διαβίβασε εμπιστευτικό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς ευρωπαϊκές χώρες ζητώντας τους να στηρίξουν τη σταθερότητα του αιγυπτιακού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz. Στο μήνυμα αυτό ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι "προς το συμφέρον της Δύσης" και "του συνόλου της Μέσης Ανατολής" η διατήρηση της σταθερότητας του καθεστώτος στην Αίγυπτο", σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Πρέπει, κατά συνέπεια, να σταματήσει η δημόσια κριτική κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ", αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο εστάλη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού που μετέδωσε τη είδηση, το μήνυμα αποτελεί κριτική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, που δεν στηρίζουν πλέον το καθεστώς του προέδρου Μουμπάρακ.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το εμπιστευτικό μήνυμα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για να απαντήσει.
Ο εμπρηστικός στις δηλώσεις του, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ, την Κυριακή, για επονείδιστη στάση στην Αιγυπτιακή κρίση αλλά και για υποκριτική συμπεριφορά απέναντι σε ισχυρούς ηγέτες, σε όλο τον κόσμο, που αρχικά τους υποστηρίζουν και μετά τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας όμως να λογοκρίνει τις πληροφορίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα αυτή, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, τα γραφεία ταξιδίων ακύρωσαν όλα τα οργανωμένα ταξίδια προς την Αίγυπτο και η κυβέρνηση του Πεκίνου σε επίσημη οδηγία της αποτρέπει τους Κινέζους να ταξιδέψουν στον προορισμό αυτό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, 300 κινέζοι τουρίστες βρίσκονται στο Κάιρο και προσπαθούν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα στείλει τρία αεροσκάφη στην Αίγυπτο για να μεταφέρουν στη Ρώμη, τους πεντακόσιους Ιάπωνες που έχουν αποκλειστεί.
 
Στην Κύπρο οι ομογενείς
Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο.
Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα αναμένονται τουλάχιστον 19 ναυλωμένες πτήσεις από το Κάιρο στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου. Εξάλλου, σήμερα θα γίνει σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιών για τον χειρισμό της κατάστασης.
Ο πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, Κώστας Λεοντίου επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει απόπειρες λεηλασίας τόσο στο κτίριο της κυπριακής πρεσβείας όσο και της πρεσβευτικής κατοικίας.
Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κύριος Λεοντίου ανέφερε ότι χθες βράδυ είχαν γίνει στην πρεσβευτική κατοικία τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες από εγκληματικά στοιχεία, για να εισέλθουν σε αυτή.
Τα στοιχεία αυτά αποκρούστηκαν από τα μέλη ιδιωτικής ασφάλειας και αστυνομικούς, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κύριος Λεοντίου, στην Πρεσβεία έγιναν τρεις απόπειρες λεηλασίας, οι οποίες αποκρούστηκαν χάρις στην ανθρώπινη αλυσίδα, που σχημάτισαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο πρέσβης της Κύπρου επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, αφού έχουν αποδράσει από τις φυλακές, εκτός από τους πολιτικούς κρατούμενους, και εγκληματικά στοιχεία, τα οποία κυκλοφορούν ένοπλα και προβαίνουν σε κάθε είδους παρανομίες.
Χθες, είπε ο κύριος Λεοντίου, έγινε σύσκεψη με τον αρχηγό αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελετάται επειγόντως το ενδεχόμενο να σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή, με την οποία να ταξιδεύουν όσοι θέλουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο.
Υπέδειξε ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό, παρά μόνον αν υπάρξει η συνδρομή των Αιγυπτιακών αρχών.
Ο Κύπριος πρέσβης δήλωσε, εξάλλου, ότι Κύπριοι πολίτες έθεσαν στην πρεσβεία θέμα προστασίας τους για να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Καίρου. Αλλά, τόνισε, ούτε τα ίδια τα μέλη της κυπριακής πρεσβείας δεν διαθέτουν προστασία.
Πώς μπορούμε, διερωτήθηκε, να προστατεύσουμε Κυπρίους οι οποίοι θέλουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο, όταν δεν διαθέτουμε τη συνδρομή της αιγυπτιακής κυβέρνησης και εμείς δεν διαθέτουμε κανένα μηχανισμό προστασίας.
Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για αποφυγή ταξιδιών στην Αίγυπτο.
Ο διευθυντής Σέγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος δήλωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο όσο και με άλλες διπλωματικές αποστολές και προχωρεί στην καταγραφή των Κυπρίων που επιθυμούν να επαναπατριστούν.
Μεταξύ αυτών που θα επαναπατριστούν, πρόσθεσε, είναι τα μέλη των οικογενειών των λειτουργών της Κυπριακής πρεσβείας και άλλοι περίπου 15 Κύπριοι.
Ο κύριος Ζήνωνος κάλεσε τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμένουν σε ασφαλείς χώρους, να μην διακινούνται σε περιοχές όπου γίνονται μαζικές διαδηλώσεις και επικρατεί η βία, και να βρίσκονται επίσης σε συνεχή επαφή με την κυπριακή πρεσβεία, η οποία λειτουργεί κανονικά.
 
Διεθνής Τύπος
Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών γαλλικών εφημερίδων.

"Ο αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα "μπάλωμα" που δεν ξεγελά κανέναν", γράφει η Liberation. "Ο Ουμπού θεώρησε ότι είναι Ραμσής: θέλησε να ιδρύσει μία νέα δυναστεία φαραώ με γαλόνια. Αλλά αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου".

"Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης", σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix. "Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά...η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία".

"Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του αιγύπτιου προέδρου", γράφει η Ouest-France.

Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανισθούν ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα", γράφει η Le Figaro.

"Διορίζοντας αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό δύο ανώτατους στρατιωτικούς, ο Μουμπάρακ έθεσε την τύχη του και την τύχη της Αιγύπτου ανάμεσα στα χέρια του στρατού. Στην Τυνησία, ο στρατός διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην πτώση του Μπεν Άλι. Στην Αίγυπτο, είναι το τελευταίο πρόχωμα του καθεστώτος".


 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin