Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι στατίνες επικίνδυνες για τα άτομα με εγκεφαλικό

 
Οι στατίνες, δημοφιλή φάρμακα τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιοπαθειών, πιθανότατα συνδέονται με περισσότερους κινδύνους παρά με οφέλη για τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες....
Συγκεκριμένα ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (στο οποίο προκαλείται ρήξη κάποιου αγγείου και αιμορραγία) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο επεισόδιο εάν λαμβάνουν στατίνες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Neurology» ότι με βάση τα νέα ευρήματα οι γιατροί πρέπει να ζυγίζουν με προσοχή τα οφέλη και τους κινδύνους προτού χορηγήσουν στατίνες σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από εγκεφαλικό.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα προέκυψαν μετά από κλινική δοκιμή που περιελάμβανε άτομα τα οποία είχαν ήδη υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και λάμβαναν στατίνες. 
 
Οπως φάνηκε σε όσα από αυτά τα άτομα το επεισόδιο είχε «πλήξει» ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται τελικός εγκέφαλος (πρόκειται για το μεγαλύτερο και νεότερο εξελικτικώς τμήμα του εγκεφάλου), ο κίνδυνος ενός δεύτερου εγκεφαλικού αυξανόταν από 14% σε 22% σε περίπτωση που λάμβαναν στατίνες. Ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος εάν το αρχικό αιμορραγικό επεισόδιο είχε συμβεί σε άλλη περιοχή του εγκεφάλου.

Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πιθανότατα μειώνουν την πήξη του αίματος ώστε να αποφεύγονται οι θρομβώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγίας στον εγκέφαλο. 
 
πηγή : naftikos

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin