Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Πρωταθλήτρια και με τη "βούλα" της Κομισιόν η Ελλάδα στην αμόλυβδη

 
Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι πλέον η Ελλάδα στα καύσιμα, και συγκεκριμένα στην αμόλυβδη βενζίνη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής.


Με μέση τιμή τα 1,575 ευρώ το λίτρο η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στους 27 της Ε. Ενωσης, ακολουθούμενη στη δεύτερη θέση από την Ολλανδία (με 1,564 ευρώ), και στην τρίτη τη Δανία (με 1,504 ευρώ το λίτρο), χώρες που όπως και πάρα πολλές άλλες της συγκεκριμένης λίστας, έχουν πολύ μεγαλύτερο κατα κεφαλήν εισόδημα από το δικό μας. Αλλά και στο ντίζελ κίνησης η χώρα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση, με τιμή 1,368 ευρώ, πίσω μόνο από την Βρετανία και τη Σουηδία.

Αιτία της κατάστασης αυτής, είναι τα απανωτά κύματα αυξήσεων στους φόρους. Από το Φεβρουάριο οι τιμές διυλιστηρίου στη βενζίνη έχουν αυξηθεί κατά 24,5%, όταν η αύξηση στους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ, εισφορές) είναι "πολλαπλάσια" και φτάνει το 62,5%, με αποτέλεσμα οι τιμές αντλίας στην αμόλυβδη βενζίνη να έχουν αυξηθεί κατά 44%. Από τα 1,1 ευρώ, η αμόλυβδη έχει φτάσει στα 1,58 ευρώ το λίτρο. Απ' αυτά τα 50,38 λεπτά είναι η τιμή διυλιστηρίου, και.. τα 97,27 λεπτά οι φόροι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει φουντώσει ξανά το λαθρεμπόριο, αφού το κίνητρο για τα παράνομα κυκλώματα είναι σχεδόν 1 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης που διακινούν.

Βλέπουν βενζίνη... στα 1,70 ευρώ

Αναπόφευκτη μάλιστα θεωρούν οι πρατηριούχοι και νέα άνοδο στις τιμές των υγρών καυσίμων, λόγω των αυξητικών τάσεων στις διεθνείς αγορές πετρελαίου (στα 94 δολάρια το βαρέλι σθυες στην Ευρώπη). Και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η βενζίνη θα φτάσει να πωλείται ως και ... 1,70 ευρώ το λίτρο. "Σήμερα η τιμή διυλιστηρίου είναι 1,20 ευρώ, και πάνω σε αυτήν πρέπει να προστεθεί το περιθώριο της εταιρείας εμπορίας και τα μεταφορικά. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου" σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής, Γ. Ασμάτογλου.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1,573 ευρώ το λίτρο, και για το ντίζελ σε 1,364 ευρώ / λίτρο. Η έρευνα της ΕΛΠΑ κατατάσσει πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ελλάδα και στο ντίζελ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (1,329 ευρώ), την Ολλανδία (1,301 ευρώ), το Βέλγιο (1,298 ευρώ), τη Γερμανία (1,284 ευρώ), τη Γαλλία(1,233 ευρώ) , κ.οκ.

πηγή : energypress

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin