Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Καλό Ταξίδι...


Σε ηλικία 91 χρόνων έφυγε από τη ζωή η Τασσώ Καββαδία, η πιο διάσημη "κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου.Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της «κακιάς». Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα ‘φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».
Η Τασσώ Καβαδία ηταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα.

Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.

Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση. Χαρακτηρίζεται συνήθως ως η "κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς λόγω του "βλοσυρού" παρουσιαστικού της ερμήνευε "αυστηρούς" ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.ά. Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία.

Επιλεκτική φιλμογραφία

* Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) .... Λίζα Καραγιάννη
* Στέλλα (1955) .... αδελφή Αλέκου
* Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955)
* Διακοπές στην Αίγινα (1958)
* Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Ουρανία
* Ερόικα (1960)
* Φαίδρα (1962)
* Ένας μεγάλος έρωτας (1964) .... Αθηνά
* Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... κυρία Αγλαΐα Ξ. Παπαμήτρου
* Ιστορία μιας ζωής (1965)... Ελένη Παπαδήμα
* Δύσκολοι δρόμοι (1965)
* Στεφανία (1966) .... διευθύντρια φυλακών
* Δάκρυα οργής (1967) .... μητέρα Μάνου
* Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) .... Βασιλική
* Όλγα αγάπη μου (1968) ... Έλενα
* Πολύ αργά για δάκρυα (1968)... Κατακουζηνού
* Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) ... Βασιλική
* Η κραυγή μιας αθώας (1969)... Λέλα
* Ξύπνα, Βασίλη! (1969) .... κυρία Φαρλάκου
* Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970) .... Αιμιλία
* Φρενίτις (1971) ... Ρέα
* Η αμαρτία της ομορφιάς ([972) .... Κατερίνα Βλαστού
* Αναζήτησις (1972) .... Νατάσσα
* Ο γιος μου ο Στέφανος (1975) .... Ζωή
* Δονούσα (1992)
* Προς την ελευθερία (1996)
* Χαμένες νύχτες (1997)
* Παταγονία (1998)
* Θηλυκή εταιρεία (1999)...Σταμάτα
* Φοβού τους Έλληνες (2000) .... γιαγιά Μαρία
* Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)

Τηλεόραση

* Ο σπαγκοραμμένος
* Ταβέρνα
* Θύελλα 1987.... Ρένα
* Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα (ANT1, 1991-93....Γκόλντι
* Γίγας μοτέλ (Mega Channel, 1993-94....κυρία Γαλατεία
* Ανίσχυρα ψεύδη (ΕΤ1, 1999-2000)
* Παππούδες εν δράσει (ΕΤ-1, 2000-01....Αναστασία
* Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (ANT1, 2001-02) 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin