Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Προστατεύστε τα... PIN σας!

 

Περιουσία σας δεν είναι μόνο το σπίτι σας, το αυτοκίνητο και το εξοχικό. Σημαντικό μέρος της περιουσίας σας αποτελούν και τα… PIN σας, καθώς εάν κλαπούν θα κάνουν σίγουρα κάποιον πλουσιότερο κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ εσείς, θα αναγκαστείτε να ξεχρεώνετε μια ζωή χρήματα που ποτέ δεν σπαταλήσατε...

Σχεδόν κανένα ελληνικό πορτοφόλι πλέον δεν υπάρχει που να μην έχει μέσα τουλάχιστον μία πιστωτική κάρτα. Η «πλαστική» περιουσία μας, οι πιστωτικές κάρτες μας, που ενώ αρχικά τις βγάλαμε για μια «ώρα ανάγκης» τείνουν να αντικαταστήσουν το χρήμα στη ζωή μας, έχουν σχεδόν πάντοτε κάποιο διαθέσιμο υπόλοιπο ανάληψης μετρητών, που αν πέσει σε λάθος χέρια, θα αναγκαστούμε να ξεχρεώνουμε χωρίς να έχουμε ξοδέψει. 

Δυστυχώς, η ηλεκτρονική απάτη είναι εξαιρετικά διαδεδομένη πλέον. Σπείρες επιτηδείων καραδοκούν προκειμένου με κάθε τρόπο να αποσπάσουν τον πολύτιμο τετραψήφιο κωδικό μας, το λεγόμενο PIN, που με μία απλή πληκτρολόγησή του στο ΑΤΜ, γεμίζει τις τσέπες μας με ζεστό-αλλά δανεικό-χρήμα.
Στον χορό του ηλεκτρονικού εγκλήματος, έχουν πλέον μπει για τα καλά, όχι μόνο συνοικιακά «κλεφτρόνια» αλλά και ειδικευμένοι γνώστες της πληροφορικής, που «αξιοποιούν» τις γνώσεις τους στην υποκλοπή των PIN ανυποψίαστων πολιτών.
Οι συνηθέστερες ηλεκτρονικές απάτες
Η φαντασία των «εγκεφάλων» του ηλεκτρονικού εγκλήματος δε γνωρίζει σύνορα. Έτσι, ενώ αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ, η αποκάλυψη συμμορίας που απέσπασε τα PIN από 130 εκατ. πιστωτικές κάρτες, σχεδόν κανείς δεν απόρησε με την πρωτοφανή ευκολία του εν λόγω «εγχειρήματος».
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν πάμε πίσω σε εφευρετικότητα, όταν μιλάμε για οργανωμένη ηλεκτρονική απάτη. Έρευνες αποκαλύπτουν, πως περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο «αλλάζουν χέρια» καθώς οι επιτήδειοι φαίνεται, πως έχουν μάθει καλά το «μάθημά» τους. Οι πελάτες των τραπεζών, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο από την πολύωρη αναμονή στις ουρές των ταμείων, καταφεύγουν στην εύκολη λύση της συναλλαγής μέσω ΑΤΜ, που όμως, αν δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να τους βγει «ξινή»…
Μια «κλασσική» πλέον απάτη, την οποία έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι αστυνομικές αρχές, είναι το «κόλπο του 20αρικου». Όταν ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ, το μέλος της σπείρας περιμένει από πίσω του στην ουρά, προσποιούμενος τον επόμενο πελάτη. Εκεί, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δει το πολύτιμο PIN. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μόλις ο πελάτης κάνει την ανάληψή του, ο κακοποιός ρίχνει κάτω ένα χαρτονόμισμα και ειδοποιεί τον πελάτη, πως κάτι του έπεσε… Μόλις ο πελάτης σκύψει να πάρει το πεσμένο χαρτονόμισμα, ο κακοποιός αντικαθιστά γρήγορα την πιστωτική του με μια πλαστή έτσι ώστε στη συνέχεια να κάνει ανενόχλητος την ανάληψή του με την κλεμμένη κάρτα…
Εξίσου διαδεδομένη είναι και η απάτη της «μεμβράνης». Οι επιτήδειοι τοποθετούν μια ειδική μαγνητική μεμβράνη στη σχισμή του ΑΤΜ και έτσι μπορούν και «διαβάζουν» τη μαγνητική ταινία κάθε κάρτας φτιάχνοντας στην συνέχεια πλαστά αντίγραφα.
Τα ΑΤΜ, που βρίσκονται είτε εκτός καταστημάτων είτε σε παραθεριστικούς οικισμούς αποτελούν επίσης αγαπημένο «στόχο» των κακοποιών. Σε μια προσπάθειά τους να υποκλέψουν κωδικούς, τοποθετούν κάμερες σε κάθε πιθανό ή απίθανο μέρος κοντά στο μηχάνημα και καταγράφουν τις κινήσεις των ανυποψίαστων πελατών.
Τέλος, αρκετά θύματα της ηλεκτρονικής απάτης την «πάτησαν» και μέσω διαδικτύου. Πλαστά e-mails από «τράπεζες» φθάνουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πελατών, ζητώντας τους να αναφέρουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ακόμη και το PIN τους) προκειμένου να αναβαθμιστεί το κεντρικό τραπεζικό σύστημα χωρίς να μπλοκαριστεί η πιστωτική τους κάρτα…
Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε;
Ο βασικότερος κανόνας, όταν κάνετε συναλλαγές με τις κάρτες σας στα ΑΤΜ των τραπεζών είναι να έχετε τα μάτια σας «δεκατέσσερα»! Οι επιτήδειοι καραδοκούν και μια απροσεξία σας μπορεί να σας κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ…
Οι τράπεζες εκδίδουν κατά καιρούς διάφορες ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια της ηλεκτρονικής τραπεζικής, που καλό θα είναι να ακολουθήσετε, αν θέλετε να αποφύγετε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι λοιπόν:
-Αφού παραλάβετε τον κωδικό της τράπεζας, δημιουργήστε ένα νέο, δικό σας PIN για τις συναλλαγές σας, που δεν θα αποκαλύψετε σε κανέναν. Φροντίστε να μην εμπεριέχει νούμερα, που προκύπτουν από τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. ημερομηνία γέννησης) καθώς αν κλαπεί το πορτοφόλι με την ταυτότητα και την πιστωτική σας, η αποκάλυψη είναι προ των πυλών…
-Ποτέ μα ποτέ και σε καμία περίπτωση, μην αποκαλύψετε τον κωδικό σας σε οποιοδήποτε άγνωστο-ακόμη και αν π.χ. «κολλήσει» η κάρτα σας στο μηχάνημα και κάποιος προθυμοποιηθεί να σας την ξεμπλοκάρει.
-Το ισχυρότερο «όπλο» σας είναι η μνήμη σας. Μην γράφετε τα PIN σας σε χαρτάκια που θα τοποθετήσετε μέσα στο filofax ή στο πορτοφόλι σας. Φροντίστε να απομνημονεύσετε τους κωδικούς.
-Έχετε πάντα πρόχειρο ένα χαρτάκι, που θα αναγράφει το τηλέφωνο της τράπεζας και το αρμόδιο τμήμα, όπου θα μπορέσετε να δηλώσετε πιθανή κλοπή ή απώλεια ώστε να «μπλοκάρετε» έγκαιρα κάθε πιθανή ανάληψη χρημάτων από κακοποιούς.
-Όταν πληκτρολογείτε το PIN σας στα μηχανήματα ΑΤΜ, βεβαιωθείτε, πως δεν υπάρχει κάποιος ακριβώς από πίσω σας προσπαθώντας να δει τον κωδικό σας. Αν υπάρχει, ζητήστε του ευγενικά να περιμένει λίγο πιο μακριά μέχρι να ολοκληρώσετε την συναλλαγή σας.
-Αν η κάρτα σας μπλοκάρει μέσα στο μηχάνημα από λάθος πληκτρολόγηση του PIN, μην στραφείτε στον οποιοδήποτε περαστικό για βοήθεια. Αφήστε την μέσα και τηλεφωνήστε αμέσως στην τράπεζα για να ζητήσετε άμεση ακύρωση της κάρτας-και επανέκδοση μιας νέας με άλλο κωδικό.
-Μη δώσετε σε καμία περίπτωση τα προσωπικά στοιχεία σας και το PIN σας αν σας ζητηθούν με κάποιο e-mail. Η τράπεζα δεν πρόκειται να σας ζητήσει ποτέ αυτά τα στοιχεία για οποιοδήποτε λόγο.
-Σε περίπτωση που λάβετε έναν αδικαιολόγητα «φουσκωμένο» λογαριασμό με χρεώσεις που δεν κάνατε, απευθυνθείτε το ταχύτερο δυνατό στην τράπεζα και δηλώστε το. Προφανώς έχετε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε τις εν λόγω χρεώσεις, αν αποδειχθεί πως δεν προέκυψαν από εσάς.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin