Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά δημοσιογράφου του «Εθνους»

Σχέδιο "δημοσιογραφικής εξαφάνισης" του ανταποκριτή του "Εθνους" στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, είχε εισηγηθεί η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας με εμπιστευτικό τηλεγράφημα που εστάλη στους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην DIA (μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου).


Το σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2006, και υπογράφει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ. Το τηλεγράφημα υπεκλάπη από τον ιστότοπο WikiLeaks και το έφερε στη δημοσιότητα το "Πρώτο Θέμα".
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση του Ιγνατίου ότι ο τουρκικός στρατός προκάλεσε τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα, σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων, στην Αγκυρα. Η πληροφορία είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο αμερικανικό εμπιστευτικό περιοδικό "Defense and Foreign Affairs Strategic Policy".
Οπως αναφέρεται, η αποκάλυψη είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες της στο νησί θεωρούσαν ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα για το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο "Εθνος της Κυριακής" και στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου και μεταδόθηκε από το Mega Ελλάδας και Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Ιγνατίου, ο οποίος υπέγραφε το αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο "Οι αγνοούμενοι-πειραματόζωα της Τουρκίας". Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημά του ο κ. Σλίκερ χαρακτηρίζει τον Ιγνατίου "συνηθισμένο βέλος στα πλευρά μας".
Στο ντοκουμέντο περιέχεται η άποψη μιας προστατευόμενης πηγής (αναφέρεται το όνομά της), η οποία παρουσιάζεται από τον Αμερικανό πρέσβη να υποστηρίζει ψευδώς και χωρίς καμία απόδειξη ότι ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο είχε αναθέσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στον Ιγνατίου, αλλά κατηύθυνε τον δημοσιογράφο να την αποκαλύψει δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ένταξης της Τουρκίας, με σκοπό να την εκτροχιάσει.

Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της προστατευόμενης πηγής ταυτίζονταν με την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μεθόδευσε τη δημοσίευση της πληροφορίας πως οι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους σαν πειραματόζωα για να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας και να περιοριστούν οι πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ.
Κανένα στοιχείο
Ο κ. Σλίκερ έγραψε στο τηλεγράφημά του χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο εναντίον του ανταποκριτή μας:


"Αν οι καταγγελίες της κυρίας ΧΧΧΧ αποδειχθούν αληθείς, ο Ιγνατίου είναι πιθανό να έπαιζε τον ρόλο του πρόθυμου συν-συνωμότη, από την στιγμή που ένας αριθμός διαφορετικών συνομιλητών (πηγών) της πρεσβείας αναφέρουν ότι είναι στην τσέπη του Προέδρου".
Ο Αμερικανός πρέσβης εμμέσως απεκάλυψε ότι αριθμός Ελληνοκυπρίων (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καθηγητές) που είχαν σχέση με την πρεσβεία, έβαλαν στο στόχαστρο τον Ιγνατίου. Ο κ. Σλίκερ έγραψε στην κ. Κοντολίζα Ράις και στον κ. Ράμσφελντ ότι "φυσικά δεν είναι έγκλημα η άσκηση κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όμως ο δημοσιογραφικός αυτός αστέρας (star snoop) χρησιμοποιεί εναντίον μας την πρόσβαση που του προσφέρουμε" (εννοεί τη διαπίστευση που έχει κάθε δημοσιογράφος, ο οποίος καλύπτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Ο πρέσβης των ΗΠΑ πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους για να αποκοπεί ο Ιγνατίου από τις πηγές πληροφόρησης. Εγραψε: "Αποκόπτοντάς τον πλήρως από τη ροή των πληροφοριών δεν θα επιτύχει και θα στραφεί εναντίον μας (would backfire), όμως οφείλουμε να τον περιορίσουμε γρήγορα".
Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, ημερομηνίας 1 Αυγούστου του 2008, ο κ. Σλίκερ ενημερώνει τους προϊσταμένους του για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια, που αφορούσε ένα άλλο κείμενο του Ιγνατίου για τον διορισμό ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.
Ο κ. Σλίκερ έγραψε: "Ο Χριστόφιας, που ήξερε καλά τον Ιγνατίου, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο. Δεν ήταν βέβαιος (σ.σ.: ο κ. Χριστόφιας) τι είχε οδηγήσει τον δημοσιογράφο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης".
"Εθνος της Κυριακής"

Δημοσίευση για τα Σκόπια εξοργίζει την κυβέρνηση Μπους

 
Η δημοσίευση στο "Εθνος της Κυριακής" απόρρητου εγγράφου της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια εξόργισε την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, που έστρεψε τα βέλη της εναντίον του ανταποκριτή του "Εθνους", ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ "έπεσε" η πρόταση να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Ιγνατίου για "παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ" (Breach of National Security). Μετά από ενδελεχή έρευνα, ύστερα από πρόταση δύο ανώτερων αξιωματούχων, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανταποκριτής του "Εθνους" ήταν αθώος.

Σημειώνεται ότι η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε έρευνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις πρεσβείες της Αθήνας και των Σκοπίων και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν παραλάβει το απόρρητο έγγραφο. Επίσης, μετατέθηκαν υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος δέχτηκε επίπληξη για τη φιλική του σχέση με τον Ιγνατίου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin