Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στη Γερμανία το "Χρυσό Λιοντάρι"


Η Γερμανία είναι η νικήτρια της 54ης Μπιενάλε με θέμα Illuminations αποσπώντας το Χρυσό Λιοντάρι για το εθνικό της περίπτερο στους κήπους της Βενετίας που φιλοξενήθηκε.

 
Ξεκίνησε και φέτος, όπως κάθε δυο χρόνια, στην πόλη των Δόγηδων, η 54η Μπιενάλε εικαστικών τεχνών. H έκθεση διαρκεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. Καλλιτέχνες από 80 χώρες παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το φως.
 
Θεωρείται η παλαιότερη και πιο αναγνωρισμένη έκθεση εικαστικών τεχνών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1893 και κάθε δυο χρόνια καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, σε εθνικά περίπτερα αλλά και μεμονωμένα, παρουσιάζουν τις σύγχρονες τάσεις και εκφράσεις στην τέχνη.
 Η 54η Μπιενάλε στη Βενετία έχει ως κεντρικό άξονα φέτος το φως. Καλλιτέχνες από περισσότερες από 80 χώρες παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το φως. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι η 62χρονη Ιστορικός Τέχνης Brice Curiger από την Ελβετία.
 
Το γερμανικό εθνικό περίπτερο που επιμελήθηκε η Susanne Gaenheimer παρουσιάζει μια έκθεση βασισμένη σε σχέδια του Christoph Schliegensief. Ο Γερμανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, που πέθανε πέρυσι και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα σχέδια του για το γερμανικό εθνικό περίπτερο, επιλέχθηκε ως το «πρόσωπο» της διοργάνωσης από την ομάδα της κριτικής επιτροπής.
 
Την Ελλάδα εκπροσωπεί η εικαστικός Διοχάντη μετά από πρόταση της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού. Πρόκειται για μια εγκατάσταση με φως στο χώρο και στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της Βενετίας και των εθνών που πέρασαν από εκεί.
 
Την Κύπρο εκπροσωπούν οι Μαριάννα Χριστοφίδου και η Elizabeth-Hoak Doering.
 
Την περυσινή μπιενάλε επισκέφθηκαν 360.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ και οι διοργανωτές ελπίζουν φέτος να τον ξεπεράσουν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin