Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Το Ανάκτορο της Κνωσού δεν παραχωρείται για συναυλία

 

Το ανάκτορο της Κνωσού δεν θα παραχωρηθεί για την πραγματοποίηση συναυλίας, όπως δεν έχει συμβεί καμία φορά στο παρελθόν. Ακόμα και αν πρόκειται για την όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ.

Αυτή ήταν η τελική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την παραχώρηση χρήσης της κεντρικής αυλής του ανακτόρου, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών.

Το σκεπτικό ήταν ότι η συγκεκριμένη όπερα, που αναφέρεται στον βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στο νησί. Ίσως γι' αυτό το λόγο και οι διοργανωτές θέλησαν να παιχτεί στο εντυπωσιακότερο όλων των μινωικών ανακτόρων. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν 500 - 600 καθίσματα μπροστά από την αίθουσα του θρόνου, εκτός από τα φωτιστικά και τις ηχητικές εγκαταστάσεις.

Γι' αυτό και το επιχείρημα δεν έπιασε. «Είναι ένα ευπαθέστατο μνημείο. Ποτέ δεν έχουν περάσει συγχρόνως 600 άτομα από το ανάκτορο. Το επιχείρημα δεν είναι ιστορικό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης.

«Θα μπορούσε να γίνει σε άλλον χώρο, ας πούμε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε η εισηγήτρια κ. Νικολέττα Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι το ανάκτορο της Κνωσού είναι για τον μινωικό πολιτισμό ό,τι η Ακρόπολη για τον κλασικό.

Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών θα διεξαχθεί στην Κρήτη από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Θα περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και εθνικής μουσικής από διάφορες χώρες, καθώς και επετειακά αφιερώματα για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, τη 255η επέτειο γέννησης του Μότσαρτ και την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin