Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Επικριτικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα

 
Σε δισέλιδο εκτενέστατο ρεπορτάζ από την απεσταλμένη δημοσιογράφο της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald» στην Αθήνα αναφέρεται ότι «όπως στο παρελθόν η κλασσική Ελλάδα επέδρασε καθοριστικά στον σύγχρονο πολιτισμό, έτσι και στις μέρες μας επηρεάζει άλλες χώρες αλλά κατά τρόπο κάθε άλλο παρά ένδοξο». Επισημαίνεται ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας «είτε θα συνδράμει στην εμβάθυνση της ΕΕ είτε στη διάλυσή της», όπως τονίζει ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ κ. Βαρουφάκης. 


Επιπλέον, η αρθρογράφος διαπιστώνει ότι η ουσία του προβλήματος βρίσκεται, αφενός στο ότι «μια μικρή χώρα παραποίησε τα λογιστικά βιβλία της, για να καλύψει ότι δαπανούσε περισσότερα απ' όσα κέρδιζε» και αφετέρου στο ότι με την ένταξή της στο κλαμπ των ισχυρότερων οικονομικά κρατών, στην ευρωζώνη, «ένιωσε και ίδια οικονομικά εύρωστη προχωρώντας σε αλόγιστη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, αυξάνοντας τους μισθούς δυσανάλογα προς την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική», σύμφωνα με οικονομικό στέλεχος κορυφαίας ιταλικής τράπεζας.
Τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται, επίσης, στον ελλιπή έλεγχο από την ίδια την ευρωζώνη όμως «κυρίως και πρωτίστως η ευθύνη βαρύνει τους Έλληνες πολιτικούς όλων των αποχρώσεων και ιδεολογιών, οι οποίοι κατά τον ψηφοθηρικό αγώνα ευνόησαν τη γιγάντωση του δημοσίου τομέα, ενώ επέτρεψαν την επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων όπως η διαφθορά, ο νεποτισμός και το ανεπαρκές φορολογικό σύστημα». Παράλληλα, η αρθρογράφος στηλιτεύει τη φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και δη από τους ιατρούς, ενώ επισημαίνει ότι «η παραοικονομία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας». Το άρθρο καταλήγει σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση για την πολύπαθη Ελλάδα ούτε σωτηρία από τη νεοεπιβληθείσα πενία».
Η δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από δύο Έλληνες γονείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι «θα ενημερωθούν στην επικείμενη έκθεση Australian Skills Expo για τα απαιτούμενα προσόντα για αναζήτηση εργασίας και μετανάστευση στην Αυστραλία» όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες. Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Κώστα Μάρκου, στη «Herald Sun», πολλοί από τις 60.000 Ελλήνων της Αυστραλίας που είχαν παλινοστήσει επιστρέφουν πίσω και αρκετοί Έλληνες ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν αλλά δεν είναι εύκολο.
Η δημοσιογράφος της «Sydney Morning Herald» τονίζει ότι «εάν η χώρα δε λάβει το επόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης, θα χρεοκοπήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, εκτός εάν ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου κατορθώσει να κερδίσει τη συναίνεση, ώστε να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή όμως που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να πείσει ακόμα και τα μέλη του κόμματός του». 

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας καταγράφεται σε αριθμούς η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «κατά 10% έχει συρρικνωθεί από το 2008, ενώ η δημιουργική λογιστική εφαρμόστηκε για να καλύψει τις κυβερνητικές δαπάνες οι οποίες άγγιζαν το 150% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το επιτρεπτό από την ΕΕ ποσοστό του 60%». Και εδώ διαγράφονται οι τρεις εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες συνίστανται «είτε σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, είτε σε εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων και περικοπών, που θα βυθίσουν τη χώρα στην ύφεση για πολλές δεκαετίες, είτε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους». 

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Australian» αναφέρεται ότι «ο λόγος του κινήματος των Αγανακτισμένων, όπως αυτοαποκαλούνται οι Έλληνες διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, χαρακτηρίζεται από ασυναρτησία και παιδικότητα, πόρρω απέχει από το να αποτελεί κίνημα άξιο λόγου και πραγματικής υπόστασης, ενώ αποτελεί την αποπροσανατολισμένη, μπερδεμένη και από-πολιτικοποιημένη απάντηση στην ελληνική κρίση χρέους». Ταυτόχρονα, περιγράφεται η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ενός παιδιού θυμωμένου με τους γονείς του, το οποίο απλώς χειροτερεύει την κατάσταση με τις αντιδράσεις του».
Ο αρθρογράφος διατείνεται ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων «στερείται πολιτικής ταυτότητας, ενώ απαρτίζεται από πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κρίσης και αντιδρούν στις περικοπές και τα αυστηρά μέτρα, χωρίς όμως να προτείνουν κάποια λύση για τη έξοδο από την κρίση, δεν έχουν ούτε στόχο, ούτε ιδεολογία, ούτε στρατηγική». Καταλήγει ότι «το συγκεκριμένο κίνημα κάθε άλλο παρά παραπέμπει στην αγορά της κλασσικής αρχαιότητας [...] αλλά ούτε και συνειδητοποιούν οι διαδηλωτές ότι αυτό που ζητούν, δηλαδή χρεοκοπία, έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή και υποτίμησή της, θα σημαίνει στάση πληρωμών για τον ιδιωτικό και κυρίως για το δημόσιο τομέα, κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, διάλυση της ευρωζώνης ίσως και της πολιτικής Ένωσης και αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής». Και καταλήγει, διαπιστώνοντας ότι «οι διαδηλωτές δεν έχουν την πρόθεση ή την ικανότητα να κατανοήσουν τα αίτια και τις προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης και ότι επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό πρόβλημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της εκπομπής «Lateline» του δικτύου ABC προβλέποντας ότι «η λύση της χρεοκοπίας θα είναι καταστροφική αυξάνοντας την ανεργία τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια και επιφέροντας εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις», ενώ επισημαίνεται ότι «μάλλον υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις διεκδικήσεις των Ελλήνων διαδηλωτών και στο ποιες θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, εάν τελικά δεν εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα μέτρα». 

Το ABC σε άλλη είδησή του σημειώνει πως λόγω της ελληνικής κρίσης και της αβεβαιότητας, το δολάριο Αυστραλίας έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο του επίπεδο για τους τελευταίους δυο μήνες ενώ η «Australian Financial Review» υποστηρίζει πως και η πτώση της αξίας του χρυσού αποδίδεται στην ελληνική κρίση. 

Η εφημερίδα «Herald Sun» χαρακτηρίζει τους Έλληνες «φοροφυγάδες» και υποστηρίζει πως τυχόν χρεοκοπία της χώρας θα έχει επιπτώσεις και στα αυστραλιανά συνταξιοδοτικά ταμεία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin