Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πτυχίο ΑΕΙ σε 3 χρόνια!

 

Στο φως έρχεται σιγά - σιγά ο νομος πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που θα καταθέσει σύντομα στην Βουλή η υπουργός Παιδείας.

To πιο εντυπωσιακό μέχρι στιγμής είναι οτι, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, μία από τις διατάξεις του νέου νόμου θα δίνει τη δυνατότητα σε όσα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ το επιθυμούν να οργανώσουν και «γρήγορα» προγράμματα σπουδών διάρκειας τριών ετών, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, σε επιστήμες στις οποίες τα ιδρύματα κρίνουν ότι επαρκούν τα τρία έτη για την απόκτηση του πτυχίου.

Προκειμένου να γίνει εφικτό, οι πανεπιστημιακές σπουδές θα αποτιμώνται με πιστωτικές μονάδες στο πρότυπο του ευρωπαϊκού συστήματος ECTS και όποιος φοιτητής συγκεντρώνει 180 μονάδες (αντιστοιχούν σε τρία έτη) θα λαμβάνει πτυχίο σε συγκεκριμένες επιστήμες. Αναμένεται ότι κατ' αρχάς αρκετά ΤΕΙ θα ενδιαφερθούν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα καθώς θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χορηγώντας «γρήγορα πτυχία», εφόσον θα είναι ισότιμα με αυτά της 4ετούς διάρκειας.



Τι είναι το ECTS


Οι ακαδημαϊκές μονάδες ECTS (European Credit Transfer System) είναι μία αριθμητική τιμή (μεταξύ 1 και 60) η οποία αποδίδεται σε κάθε πανεπιστημιακό μάθημα για να περιγραφεί ο φόρτος εργασίας που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του.

Αντικατοπτρίζουν δηλαδή την ποσότητα εργασίας που απαιτεί κάθε μάθημα σε σχέση με τη συνολική απαιτούμενη ποσότητα εργασίας για την ολοκλήρωση ενός πλήρους ακαδημαϊκού έτους σπουδών (παρακολούθηση παραδόσεων, πρακτική άσκηση, σεμινάρια, φροντιστήρια, εργαστήρια, μελέτη στη βιβλιοθήκη και κατ' οίκον, εξετάσεις ή άλλες δραστηριότητες αξιολόγησης).
Το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με σκοπό να διευκολύνει τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης των σπουδών στο εξωτερικό (μεταφορά διδακτικών μονάδων) μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων.
Στο ECTS, 60 μονάδες αντιπροσωπεύουν τον φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους σπουδών. Συνεπώς οι 180 μονάδες αντιπροσωπεύουν σπουδές διάρκειας τριών ετών και η εφαρμογή του συστήματος εναρμονίζει το ελληνικό σύστημα σπουδών με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Μπολόνιας για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο νομο πλαίσιο θα υπάρχει επίσης αξιολόγηση καθηγητών, ενω θα προβλέπεται οτι στα συμβούλια διοίκησης που θα συγκροτηθούν θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί.



πηγή 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin