Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Η μέλισσα και τα «θαυματουργά» προϊόντα της

 
Η γνώση και η χρήση των προϊόντων της μέλισσας ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα και αποτελούν αναμφισβήτητα τμήμα παλαιότερων μέσων, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρακτικής θεραπευτικής.

Αν και η μαρτυρία αυτή έχει αμφισβητηθεί από κάποιους στη σύγχρονη εποχή, τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιστήμονες διεξάγουν μια σειρά από πειράματα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προϊόντα της μέλισσας είναι επωφελή.

Η μέλισσα είναι γνωστή σε όλους μας για το μέλι, το οποίο συμβάλλει στη μακροζωία του ανθρώπου.

Από τα παλιά χρόνια κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή του ανθρώπου, καθώς αρχαία κείμενα, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών, ανέφεραν ότι το μέλι χρησιμοποιούταν για να ξεπεραστεί η κόπωση των απλών ανθρώπων, ενώ παράλληλα, με ανάμειξή του με το γάλα, ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου, ενώ ο Δημόκριτος και ο Αριστοτέλης πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσυρόταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρεφόταν αποκλειστικά με μέλι.

Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από τη γύρη των φυτών. Είναι φυσική τροφή που επιδέχεται κάποια επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180.

Η γύρη

Είναι ένα προϊόν που το συγκεντρώνουν οι μέλισσες από τα λουλούδια.

Αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά.

Έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ρουτίνη, που είναι γνωστή και ως βιταμίνη R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Επίσης, περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες, που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες.

Βοηθάει στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση, ενώ ενδείκνυται και στην αύξηση της όρεξης.

Βασιλικός πολτός

Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών.

Προορίζεται για την τροφή όλων των σταδίων της μέλισσας που προορίζεται για βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός ευθύνεται στην μετατροπή της μέλισσας από εργάτρια σε βασίλισσα.

Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin