Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Επανήλθε το January Effect;

H εποχικότητα επέστρεψε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά από το 2008 το «φαινόμενο του Ιανουαρίου», γνωστότερο και ως JanuaryEffect, επανήλθε με κέρδη για το Γενικό Δείκτη στο 11%. 

Ο Ιανουάριος του 2011 είχε ανεβασμένο ηθικό χρηματιστηριακά, μετά από 14 μήνες μαρασμού. Οι επενδυτές πόνταραν στο χαρτί της ευρωπαϊκής λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, τη διευθέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους και την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Είναι από τους καλύτερους πρώτους μήνες, αν κλείσουμε κοντά στο 10% και αν δεν γίνει κάτι συγκλονιστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Το φαινόμενο της εποχικότητας ήταν έντονο τη δεκαετία του 1990. Βέβαια τα τελευταία δέκα χρόνια είδαμε άγαρμπες διακυμάνσεις και έτσι δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι έχει επανέλθει η εποχικότητα, ωστόσο είδαμε την αγορά να κάνει ένα recovery ράλι», δηλώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος στρατηγικής πολιτικής στην Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. 

Εκεί που οι ξένοι έβλεπαν και δεν άγγιζαν τις ελληνικές τράπεζες, πλέον αρχίζουν όχι μόνονα τις παρακολουθούν, αλλά και να τοποθετούνται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της CreditSuisse που την εβδομάδα που πέρασε προβίβασε τις τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχε να γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ανοδική αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές συνδέεται περισσότερο με τα τεκταινόμενα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις κινήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς, καθώς σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών, όσο για τις προοπτικές του 2011.

Οι ξένοι σάρωσαν τον Ιανουάριο με σημαντικές αγορές ελληνικών ομολόγων και τραπεζικών μετοχών, ανατρέποντας το κακό κλίμα που υπήρχε στο Χ.Α. Κατά τη διάρκεια του καυτού δεκαπενθήμερου, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι Κύπρου (+3%), Eurobank (+26%) και ΤΤ (+24,4%). 

Καθοριστικά θα λειτουργήσει για την τάση της αγοράς η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έως τότε θα πρέπει να αναμένονται αυξημένες διακυμάνσεις, ενώ δεν αποκλείονται σποραδικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. 

«Σίγουρα οι τράπεζες είναι ο πρώτος υποδοχέας ρευστότητας, επειδή είναι και οι πιο υποτιμημένες αυτή την περίοδο, αλλά νομίζω ότι από τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας θα εξαρτηθεί και η δράση των ξένων», δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ δίνει έμφαση στις εξελίξεις γύρω από «κούρεμα»: «αν, για παράδειγμα, αποφασιστεί ένα haircut ύψους 30%, αυτό θα σημαίνει μεγάλη απομείωση των κεφαλαίων των τραπεζών, άρα κάποιες μετοχικές αξίες ίσως να μην είναι και τόσο ευκαιρίες». 

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε και την επισήμανση της MorganStanley για την ελκυστικότητα των χρηματιστηρίων της περιφερειακής Ευρώπης, κάτι που δείχνει ότι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν πειστεί ότι το γερμανικό σχέδιο για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τις λοιπές προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης θα άρει τους φόβους των αγορών και θα δρομολογήσει βιώσιμες λύσεις. 

«Το 2010, ως γνωστόν, ήμασταν πρωταθλητές στις απώλειες. Αυτό από μόνο του, αλλά και με την αρνητική υπερβολή και το διαρκές short που υπέστη η ελληνική αγορά αυτονομούμενη από όλες τις άλλες αγορές του κόσμου, αποτελεί έναν καλό λόγο να συμβεί κάτι διαφορετικό το 2011», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Tζάνας, σύμβουλος διοίκησης στην Proton Βank, και τονίζει χαρακτηριστικά: «Αν οι ξένες αγορές δεν υποχωρήσουν, διότι ήδη έχουν γράψει σημαντικά κέρδη όλο αυτό το διάστημα, μπορεί αυτή τη φορά να δούμε το Χ.Α. να διαφοροποιείται αισθητά». 


Προς τις 1.600 μονάδες; 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά με το πρώτο κλείσιμο στις 3/1 να τον βρίσκει στις 1.419,66 μονάδες. Αμέσως κινήθηκε πτωτικά, για να κλείσει στο χαμηλότερο σημείο του μήνα και τις 1.354,63μονάδες στις 10/1. Από εκείνο το σημείο πήρε την ανιούσα και για έξι συνεδριάσεις τερμάτιζε πάνω από τις 1.500 μονάδες και μάλιστα κοντά στις 1.550 μ.β., δηλαδή 200 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλότερο του μήνα, ενώ στο τέλος της περασμένης βδομάδας κινήθηκε και πάλι ανοδικά (1.590 μονάδες). 

«Απολύτως φυσιολογική» χαρακτήρισαν στελέχη της ελληνικής αγοράς την πτώση της περασμένης Τρίτης, μετά από κέρδη 23% για τις τράπεζες από την αρχή του μήνα και πάνω από 8% για τον δείκτη. «Η ελληνική αγορά είναι ένα μάκρο play. Αυτή τη στιγμή τα θεμελιώδη δεν έχουν τόσο σημασία ως προς την επιλογή των μετοχών, όλες είναι πάρα πολύ πιεσμένες. Όταν αποτυπωθεί στο χαρτί επίσημα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν θα γίνει και τι θα σημαίνει αυτό για τις τράπεζες κυρίως που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, τότε θα έχουμε και πιο σαφείς ενδείξεις στην αγορά για το προς τα πού θα πάνε οι εισροές των ξένων», δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης. 

Περιμένοντας την 25η Μαρτίου 

Τους επόμενους δύο μήνες το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) αναμένεται να μείνει στο προσκήνιο με πιθανότερη ημερομηνία κατάληξης τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες και οι φήμες είναι πολλές και αντιφατικές, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τις τελικές ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική αγορά. Έκτακτη σύνοδος κορυφής θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζήτημα θα συζητηθεί τότε.

Μ. Χατζηδάκης: Κλειδί οι επισφάλειες 

«Tο πως θα κινηθούν οι τράπεζες και τι εικόνα θα δώσουν έχει να κάνει με τις προβλέψεις που θα κάνουν. Διότι η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν προβλέψεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν αρκετές επισφάλειες οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Ασφαλώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά από πέρυσι, με ορισμένες από αυτές να έχουν κάνει αυξήσεις κεφαλαίου. Για το 2011, τα αποτελέσματά τους πιθανολογώ ότι θα είναι καλύτερα, η εικόνα στα ομόλογα θα είναι καλύτερη, το ερώτημα είναι τι θα δείξουν οι επισφάλειες. Σίγουρα μια καλύτερη πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2011 θα επηρεάσει άμεσα τις τράπεζες, που θα δείξουν και αυτές κάτι καλύτερο». 

Δ. Τζάνας: Προϋποθέσεις για ανατροπή κλίματος

«Εν κρατούμενο είναι το ότι η εποχικότητα επανήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το JanuaryEffect. Η συνέγερση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναμόχλευση της διαδικασίας ενίσχυσης των πόρων του μηχανισμού στήριξης, η εκδοχή ότι το ελληνικό χρέος θα επαναγοραστεί με λεφτά του μηχανισμού, θα επιμηκυνθεί η διαδικασία του χρέους, ενδεχομένως θα μειωθούν τα επιτόκια, όλα αυτά αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το κουβάρι. 

Σ’ ένα Χρηματιστήριο που από το Νοέμβρη του 2009 πορεύεται 14 μήνες αρνητικής αυτονόμησης, έναντι των διεθνών αγορών, δημιουργούνται προϋποθέσεις να κινηθεί ανάποδα. Μάλιστα στην περίπτωση που αποφασιστεί αγορά χρέους, τα spreads θα συρρικνωθούν στις 300 μονάδες και το χρηματιστήριο θα κινηθεί αντιστρόφως ανάλογα. Αν τελικά γίνει η ρύθμιση για την αγορά ελληνικού χρέους με κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης, αυτό είναι το πολύ καλό σενάριο και με μια βελούδινη διαδικασία το ελληνικό ομόλογο, που είναι στη ζώνη του 50%-60%-70%, μπορεί εύκολα να ανακτήσει έδαφος και να οδεύσει ξανά προς το 100%. 

Έτσι, μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπου το ελληνικό ομόλογο, που βρίσκεται ήδη στην κατηγορία junk, μπορεί να γίνει η περιζήτητη επενδυτική επιλογή».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin