Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Φροντίδα για ένα τέλειο χαµόγελο

 
Η καρέκλα του οδοντιάτρου µπορεί να προκαλεί τρόµο σε πολλούς, είναι όµως ο µόνος τρόπος για να φέρει ένα πραγµατικά φωτεινό χαµόγελο στο πρόσωπό µας.
Μην αµελείτε τις τακτικές επισκέψεις
Μπορεί να µην αντιµετωπίζουµε κανένα πρόβληµα, ο εφιάλτης του πονόδοντου να είναι µια µακρινή ανάµνηση και τα δόντια µας να λάµπουν στον καθρέφτη, αυτό όµως δεν είναι σε καµία περίπτωση δικαιολογία για να αµελούµε το ραντεβού µας µε τον οδοντίατρο. Γενικά συστήνεται να κάνουµε µια επίσκεψη µία φορά το εξάµηνο (για το γενικό πληθυσµό), ενώ για ορισµένες οµάδες ασθενών (π.χ. άτοµα µε περιοδοντίτιδα) τα διαστήµατα παρακολούθησης µπορεί να είναι πιο συχνά και ορίζονται από τον γιατρό. Μην ξεχνάτε ότι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο διασφαλίζει την υγιεινή των δοντιών µας και προλαβαίνει τυχόν προβλήµατα που µπορεί να προκύψουν.

Βουρτσίζετε σωστά;
Το βούρτσισµα (µε το οποίο αποµακρύνεται η οδοντική µικροβιακή πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων) πρέπει να γίνεται 1-2 φορές καθηµερινά ως εξής: τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα µε γωνία 45° πάνω στην επιφάνεια του δοντιού φροντίζοντας οι θύσανοί (τρίχες) της να καλύπτουν τόσο το δόντι όσο και τµήµα των ούλων. Κατόπιν κινήστε την οδοντόβουρτσα µε µικρές παλινδροµικές κινήσεις χωρίς να ασκείτε µεγάλη δύναµη για να µην τραυµατίσετε τα ούλα. Προσέξτε να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών (εσωτερικές και εξωτερικές), καθώς και οι µασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Ο χρόνος που απαιτείται για αποτελεσµατικό καθαρισµό όλου του στόµατος είναι περίπου 4-5 λεπτά. Όσο για την οδοντόβουρτσα, µπορεί να είναι είτε χειρός είτε ηλεκτρική και µέτριας σκληρότητας. Η κεφαλή της πρέπει να είναι ανάλογη µε το µέγεθος του στόµατός µας και να µην σχηµατίζει γωνία µε τη λαβή, ενώ πρέπει να την αντικαθιστούµε µόλις δείχνει σηµάδια φθοράς.

Διαφορετικά δόντια, ίδια αντιμετώπιση
∆εν έχουµε όλοι τα ίδια δόντια, αφού δεν έχουµε όλοι την ίδια ποιότητα αδαµαντίνη, ούτε την ίδια ικανότητα αντίστασης στις φλεγµονές των ούλων. Ωστόσο η φροντίδα για τη διασφάλιση της υγιεινής και της προστασίας τους παραµένει το ίδιο σηµαντική για όλους. Αν η αποµάκρυνση της οδοντικής µικροβιακής πλάκας γίνεται καθηµερινά και η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι τακτική, η στοµατική υγεία είναι δεδοµένη για όλους.

Κινήστε τα… νήµατα
∆εν χρησιµοποιούν όλοι το οδοντικό νήµα στην καθηµερινή φροντίδα των δοντιών και των ούλων τους. Η χρήση του όµως είναι πολύ σηµαντική, αφού αποµακρύνει την πλάκα από τις µεσοδόντιες περιοχές, τις οποίες η οδοντόβουρτσα αδυνατεί να καθαρίσει. Η χρήση του µία φορά την ηµέρα είναι αρκετή και µπορεί να γίνεται από όλες τις ηλικίες.

Να κάνω λεύκανση;
Η λεύκανση γίνεται µε σύγχρονα µέσα και ασφαλή φάρµακα και, εφόσον ακολουθηθεί το σωστό πρωτόκολλο εφαρµογής τής εκάστοτε µεθόδου (λεύκανση στο ιατρείο ή στο σπίτι ή συνδυασµός και των δύο), θεωρείται απολύτως ασφαλής. Η εφαρµογή των φαρµάκων πρέπει να γίνεται πάντα από τον οδοντίατρο ή σύµφωνα µε τις οδηγίες του.

Ζήτηµα διατροφής
Τροφές που περιέχουν ζυµώσιµους υδατάνθρακες, µε κύριο εκπρόσωπό τους τη ζάχαρη (π.χ. γλυκά), προκαλούν οδοντική τερηδόνα, ενώ τροφές µε ζυµώδη ή κολλώδη σύσταση (π.χ. µπισκότα, γαριδάκια) είναι επιβλαβείς διότι προσκολλώνται στις οδοντικές επιφάνειες και είναι δύσκολο να αποµακρυνθούν µε το βούρτσισµα. Παράλληλα οι πολύ όξινες τροφές, όπως χυµοί φρούτων, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.λπ., όταν καταναλώνονται συχνά µέσα στη µέρα, προκαλούν διαβρώσεις στις οδοντικές επιφάνειες.
Η κατανάλωση των τροφών αυτών φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή µας, αλλά να γίνεται µε φειδώ και «τεχνική» (π.χ. να πίνουµε τους χυµούς µε καλαµάκι).

πηγή : dontia-blog

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin