Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ερευνώντας τη γενέτειρα του Βούδα

 

Αρχαιολογική δραστηριότητα με σκοπό την καλύτερη πολιτιστική διαχείριση ξεκινά στην περιοχή Lumbini στο Νότιο Νεπάλ, όπου η παράδοση θέλει να τοποθετείται η γενέτειρα του Βούδα.

Μέχρι σήμερα το Lumbini δεν έχει ανασκαφεί, τουλάχιστον συστηματικά. Ως θρησκευτικό προσκύνημα όμως δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ενώ περιλαμβάνεται στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόβλημα λοιπόν για τους αρχαιολόγους αποτελεί η διενέργηση των ερευνών χωρίς την παρενόχληση των προσκυνητών αλλά και η προστασία τυχόν αρχαιολογικών θέσεων από τους τελευταίους.

Η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με το έργο, με επικεφαλής τον Robin Coningham, καθηγητή αρχαιολογίας και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Durham της Βρετανίας, σκοπεύει έτσι να κινηθεί με βάση σχέδιο πέντε σημείων που περιλαμβάνει ταύτιση θέσεων προς έρευνα και προστασία, επιθεώρηση και συντήρηση ήδη γνωστών μνημείων, οργάνωση σχεδίου διαχείρισης της περιοχής και μετεκπαίδευση ντόπιων ειδικών με σκοπό τη συμβολή τους στην διαχείριση όπως θα έχει διαμορφωθεί. Έτσι, το σχέδιο θα έχει σαν αποτέλεσμα την αγαστή συνύπαρξη αρχαιολογικής έρευνας και θρησκευτικής δραστηριότητας στο χώρο σε βάθος χρόνου με έναν τρόπο πρωτοποριακό και αποτελεσματικό.

 
πηγή : arxaiologia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin