Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τσιγάρο µόνο µε ποτό και φόρο

 Καπνιστής σε µπαρ της Αθήνας πριν από την απαγόρευση. Με τις ρυθµίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας το κάπνισµα θα επιτρέπεται µόνο σε καταστήµατα όπου σερβίρεται  αλκοόλ, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται µηνιαίο τέλος
Νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος ανακοινώνει την προσεχή εβδοµάδα η κυβέρνηση, προκειµένου να σταµατήσει το νόθο καθεστώς που ισχύει, µε τη σχεδόν ολοκληρωτική ακύρωση του ισχύοντος νόµου.
Οπως έγινε γνωστό,η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσειτον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.

Ο φόρος θα επιβάλλεται µεβάση τα τετραγωνικά µέτρα πουκαταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ. –και όχι µε βάση τοντζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούςµηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θαεπιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Στις τροποποιήσεις τουνόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεταιστα καταστήµατά τουςτο κάπνισµα, αλλάστη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.

Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα ταοποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Σύµφωνα µε τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα απαγορεύεται το κάπνισµα σε:

n Εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήµατα γρήγορου φαγητού.

n Κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών.

n Αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής. Πόρος για το ΕΣΥ
Με διάταξη του ίδιου νόµου,όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θα εφοδιάζει τα κέντραδιασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µε ειδικό «σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότιµπορεί να εισπράττονται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ηκυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόµενο στο ίδιο σύστηµα για το κάπνισµα να ενταχθούν και οι καφετέριες, οι οποίες σερβίρουν αποκλειστικά και µόνο καφέ και γλυκά. Οι απόψεις διίστανται επί του παρόντος και δεν έχει ληφθεί απόφαση. Πάντως, αν δοθεί άδεια και στις καφετέριες να επιτρέπουν το κάπνισµα και να καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο, εκτιµάται ότι το ∆ηµόσιο θα εισπράττει άλλα 30 - 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

τελοσ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Oλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµείων


Οι νέοι όροι

Πού
Θα επιτρέπεται
σε µπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και καζίνα άνω των 300 τ.µ. Θα απαγορεύεται
σε εστιατόρια και ταβέρνες, κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία Φόρος
Θα πληρώνεται
κάθε µήνα από τον ιδιοκτήτη του καταστήµατος που επιθυµεί να επιτρέπεται το κάπνισµα Λουκέτα
Οσοι ενταχθούν
στη ρύθµιση και στη συνέχεια αποφύγουν την καταβολή του µηνιαίου τέλους απειλούνται µε ανάκληση της άδειας λειτουργίας
Το χρονικό του νόµου - φάντασµα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσµατος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2009 κατ’ εφαρµογή νόµου που είχε ψηφίσει η Ν.∆. επί υπουργίας Αβραµόπουλου. Η απαγόρευση καταστρατηγήθηκε στη συνέχεια σχεδόν από το σύνολο των καταστηµαταρχών. Τον ∆εκέµβριο του 2009 η τότε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Πολιτείας να εφαρµόσει την καθολική απαγόρευση του καπνίσµατος, αλλά µε την πάροδο του χρόνου και λόγω της έλλειψης ελεγκτικών µηχανισµών ο νόµος ουσιαστικά έπαψε να ισχύει. Μετά τον ανασχηµατισµό του Σεπτεµβρίου και την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Υγείας, ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος άρχισε να µελετάει τρόπους για την εφαρµογή του νόµου, για να καταλήξει στην απόφαση που προαναφέρθηκε και την οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινώσει την προσεχή εβδοµάδα.

Υπενθυµίζεται επίσης ότι προ εβδοµάδων είχε πραγµατοποιηθεί µια πρωτότυπη διαµαρτυρία καταστηµαταρχών, οι οποίοι επικαλούµενοι την... οικονοµική κρίση είχαν απαιτήσει από τον υπουργό Υγείας να αναστείλει επ’ αόριστον την ισχύ του νόµου.

πηγή : tanea

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin