Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ανασκαφές του διαδικτύου: Βάψιμο Ρούχων

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν και η ιντερνετική σκαπάνη μας έφερε στο φως το παρακάτω άρθρο από το http://mysupertheoryofsupereverything.wordpress.com


    Εδω και λιγες μερες αποφασισα να κανω κατι που ηταν συνηθης πρακτικη των γιαγιαδων παλια,να βαψω καποια ρουχα που ειχαν κοψει απο τον ηλιο η ειχαν ξεβαψει απο τις πολλες πλυσεις.
  • Η διαδικασια ειναι παρα πολυ απλη και ευκολη.
  • Μπορουν να βαφουν σχεδον ολα τα ειδη των ρουχων(βαμβακερα,λινα,μεταξωτα,μαλλινα,λυκρα,ναιλον..)με λιγο διαφορετικη διαδικασια και τελικο αποτελεσμα αναλογα με το υφασμα.
  • Μπορουμε να αλλαξουμε το χρωμα ενος ρουχου,να βαψουμε  πχ κοκκινο ενα λευκο,μαυρο ενα μπλε(καλο ειναι  παντως αν ειναι ισχυροτερη η πρωτη βαφη απο αυτην που θελουμε να χρησιμοποιησουμε να χρησιμοποιουμε πρωτα μια ξεβαφη ρουχων,δηλαδη αν θελουμε πχ να βαψουμε γκριζο ενα μαυρο μπλουζακι αλλιως ισως χρειαστει να επαναλαβουμε τη διαδικασια του βαψιματος καποιες φορες για να πιασει)
  • Τις βαφες μπορουμε να τις προμηθευτουμε απο μαγαζια που εχουν ειδη ραπτικης,κλωστικα,αξεσουαρ ρουχων….Εχω βρει και ενα E-shop που τις εχει σε πολυ καλη τιμη και στη πρωτη ευκαιρια θα κανω μια μαζικη παραγγελια.Ειναι το www.kounias.gr
  • Το κοστος της βαφης ειναι πολυ μικρο και περιπου υπολογιστε αναλογα τη βαφη που θα διαλεξει καποιος κοστιζει περιπου ενα με εναμιση ευρω το ρουχο το πολυ.
  • Δυστυχως η ποικιλια των χρωματων δεν ειναι τεραστια,αν και εχω καταφερει στην μικρη πολη που ζω να βρω,μαυρο(σε 3 αποχρωσεις)μπλε,γκρι,λαδι.,χακι,καφε,πρασινο,κιτρινο.Λογικα σε καποιο πολυ μεγαλο καταστημα σε καποια στη πρωτευουσα ισως υπαρχει πολυ πιο μεγαλη ποικιλια.
  • Εγω ασχοληθηκα με τα βαμβακερα,κυριως με πολο μπλουζακια(που κοβουν παρα πολυ ευκολα απο τον ηλιο δυστυχως)αλλα και κανονικα μπλουζακια με σταμπες.
  • Οι σταμπες δε επηρεαζονται απο την βαφη,συνηθως μενουν ανεπαφες η στη χειροτερη απλως ξεθωριαζουν τα χρωματα τους.Το πιο κακο αποτελεσμα σε σταμπα μεχρι στιγμης που ειχα ηταν μια πορτοκαλι σταμπα να γινει μετα απο το βαψιμο καπως σαν καφε.
  • Αν υπαρχουν εξωγαζα η γενικα ραφες συνηθως αλλαζουν λιγο χρωμα και παιρνουν μια ανοιχτη απχρωση της βαφης που χρησιμοποιειται(δηλαδη για παραδειγμα,μια λευκη ραφη σε μια μπλουζα οταν βαφτηκε με μαυρο χρωμα εγινε καπως σαν γκρι)
Διαδικασια για βαμβακερα

1) Διαλυουμαι το χρωμα σε 1 κιλο ζεστο νερο και το ανακατευουμε παρα πολυ καλα.
2) Σε ενα μεταλικο δοχειο (κατσαρολα,η οποια καλο θα ειναι να ειναι μακροστενη και οχι ψηλη για να απλωθει καλα το ρουχο μεσα και να μην ειναι μαζεμενο) βαζουμε 10 λιτρα ζεστο νερο
3)Αδειαζουμε στο μεταλικο δοχειο το μειγμα με το νερο και τη μπογια και το ανακατευουμε καλα και εκει. και προσθετουμε 100 γραμμαρια αλατι(χοντρικα μια χουφτα )
4)Βρεχουμε καλα το ρουχο που θελουμε να βαψουμε και μετα το τοποθετουμε μεσα στο μεταλικο δοχειο με τη μπογια.Το ανακατευουμε οσο μπορουμε και προσεχουμε μην εχει μεινει αερας στο ρουχο και φουσκωσει η μην ειναι παρα πολυ μαζεμενο.Το ιδανικο ειναι να ειναι ολο βυθισμενο στη διαλυμα και να ειναι απλωμενο οσο γινεται στο δοχειο.
5)Το αφηνουμε να βρασει για 45 λεπτα με μια ωρα ανακατευοντας στην αρχη για τουλαχιστον 5-10 λεπτα συνεχεια και μετα ανα 10 λεπτο λιγο(αυτο το κανουμε για να βαφτει ομοιομορφα το ρουχο και να μεινουν καποιες επιφανειες του εκτος βαφης ).Μετα το βγαζουμε το ξεπλενουμε πρωτα με ζεστο νερο και σταδιακα χαμηλωνοντας τη θερμοκρασια του νερου μεχρι να γινει κρυο στο τελος και το απλωνουμε στη σκια για να στεγνωσει(ποτε μην το απλωνεται στον ηλιο).


Οταν στεγνωσει ειναι ετοιμο(ισως τη πρωτη φορα βγαλει λιγο χρωμα στο πλυσιμο,γιαυτο καλο ειναι να πλυθει μονο του το ρουχο η με ρουχα παρομοιου χρωματος.


Το βαψιμο μπορει να πραγματοποιηθει και στο πλυντηριο αλλα μετα απο συνομιλια μου με επισκευαστη πλυντηριων ρουχων μου ειπε οτι καλο ειναι να μην το κανουμε γιατι η βαφη εχει καποια χημικα που μπορει με τον καιρο να πειραξουν καποια μερη του πλυντηριου αλλα και θελει μια δυο κενες πλυσεις το πλυντηριο με χλωρινη μονο και μονο για να απομακρυνει τα υπολειματα της μπογιας.


Μια αλλη πρακτικη ειναι αν δεν θελουμε να λερωσουμε κατσαρολες(ετσι τα βαφω εγω πλεον) η δε θελουμε η βαφη να γινεται κοντα στη κουζινα για οποιονδηποτε λογο,να βραζουμε καλα το νερο σε μια κατσαρολα και μετα να το βαζουμε μαζι με τη βαφη σε μια στενομακρη λεκανη πλαστικη και να το αφησουμε μια μιαμιση ωρα εκει.Θα εχει το ιδιο καλο αποτελεσμα.

lekani vafis
Λαθη που δε πρεπει να γινονται

  • Δε πλενουμε ποτε με απορυπαντικα στο πλυντηριο η στο χερι το ρουχο πριν το ξεπλυνουμε με χλιαρο νερο και το αφησουμε να στεγνωσει καλα την πρωτη φορα.Το πιθανοτερο ειναι να μη βαφτει καλα το ρουχο και να εχει μπαλωματα.
  • Δε βαζουμε ξυδι στη βαφη αν βαφουμε βαμβακερα,το ξυδι χρησιμοποιεται στο βαψιμο των μαλλινων.
  • Δε βαζουμε μανταλακια στο απλωμα,μπορει να κανει σημαδια πριν στεγνωσει η βαφη.
  • Δε κανουμε το απλωμα ποτε στον ηλιο.Παντα καπου που να εχει σκια μονιμη.
  • Δε χρησιμοποιουμε σκευη η αντικειμενα που χρησιμοποιουμε στο μαγειρεμα.Η μπογια ειναι χημικη.Παντα φοραμε γαντια.


Μερικες φωτογραφιες απο μπλουζες που εχω βαψει ηδη(δυστυχως δε ειχα φωτογραφικη πριν τις βαψω,και δε μπορεσα να βγαλω  το πριν σε αυτες και εχω μονο το μετα,αλλα θα ανεβασω σε λιγες μερες αλλες που θα εχει και πριν και μετα)

Αυτο ηταν ενα “πετροπλυμμενη” μπλε πολο μπλουζακι που ειχε κοψει απο τον ηλιο  και ειχε γινει σαν γκριζο σχεδον.
Τωρα ειναι μαυρο.

Αυτο ηταν λιγο περιεργο το αρχικο του χρωμα και δε ξερω πως ακριβως να το περιγραψω.
Ηταν μια αποχρωση του μπλε που φαινοταν σαν τσαλακωμενο παντα.
Βαφτηκε και αυτο μαυρο.
Το εβαλα κυριως για να φανει η σταμπα η οποια δε πειραχτηκε καθολου(ξεθωριασαν ελαχιστα τα ανοιχτα χρωματα που ειχε)


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin