Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Ως φορείς ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος και κίτρινος πυρετός, τα κουνούπια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άνετα ως από τα ποιο θανατηφόρα πλάσματα. Λόγω της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη οι πληθυσμοί τους αυξάνονται μεταφέροντας τροπικές ασθένειες στον δυτικό κόσμο. 
Αν προσθέσουμε και την απαγόρευση του DDT που χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο των πληθυσμών τους και την ανθεκτικότητα που ανέπτυξαν στα κοινά εντομοκτόνα τότε η κατάσταση επιδεινώνεται. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η μάχη ενάντια στα κουνούπια έχει μεταφερθεί στο γενετικό πεδίο. 
Σε γενικές γραμμές η προσπάθεια ελέγχου των κουνουπιών με γενετικά μέσα αποσκοπεί είτε στην εξόντωσή τους είτε  στην αδρανοποίησή τους. Για παράδειγμα ένα επιστημονικό πρόγραμμα δημιούργησε κουνούπια ανθεκτικά στην ελονοσία μέσω της ενεργοποίησης ενός γονιδίου υπεύθυνου για την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης οι οποία αποκλείει την μόλυνση από την ελονοσία. Επίσης ένα άλλο πρόγραμμα επεμβαίνοντας γενετικά στα κουνούπια ουσιαστικά τα καθιστά ικανά να επιβιώνουν μόλις τόσο όσο για να αναπαραχθούν και να μεταδώσουν την ιδιότητά τους και στους απογόνους τους και τελικά να επέρθει δραματική μείωση στον πληθυσμό τους. Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη μέθοδος σε πειραματικό επίπεδο επέφερε μείωση κατά 80% στο γενικό πληθυσμό των κουνουπιών στα νησιά Cayman
Το πρόβλημα όμως που ανακύπτει είναι ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν πως τα ίδια τα κουνούπια ή ασθένειες που μεταφέρουν θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε τέτοιου είδους πειραματισμούς. Για παράδειγμα τι νέα στελέχη ελονοσίας ή άλλης ασθένειας θα μπορούσαν να παρουσιαστούν. Γεια παράδειγμα το μικρό ποσοστό των κουνουπιών που επιβίωσαν στο πείραμα στα νησιά Cayman τι παράγοντα θα μπορούσε να παίξει ως νέα μορφή στο οικοσύστημα. Υπάρχει η πιθανότητα οι αλλαγές που επιφέρει η επιστήμη στα κουνούπια να περνούσε και σε άλλα ζώα μέσω μεταφοράς γονιδίων. 
Οπότε θα μπορούσε να επέρθει μια μαζική μείωση των πληθυσμών για παράδειγμα των εντόμων κι έτσι να υπάρξει ουσιαστική διατάραξη της τροφικής αλυσίδας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin