Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Δέκα απλοί κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών με το ΙΧ


Σε μία κρύα χειμωνιάτικη ημέρα, οι περισσότεροι δεν θα έβγαζαν περίπατο το παιδί τους ντυμένο μόνο με ένα ελαφρύ κοντομάνικο μπλουζάκι. Κι όμως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες και στατιστικές είναι πολλοί εκείνοι που δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας κατά τη μεταφορά των τέκνων τους με το αυτοκίνητο, διακινδυνεύοντας έτσι σημαντικά τη ζωή τους.


Εχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν ως και 70% τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου παιδιών έως πέντε ετών. Παρ΄ όλα αυτά, λίγοι γνωρίζουν ή σέβονται τον νόμο που θέλει τη χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου να είναι υποχρεωτική για παιδιά έως 12 ετών. Ετσι, οι ειδικοί κατήρτισαν έναν δεκάλογο με όλα τα στοιχεία που οφείλει να λαμβάνει υπόψη ένας γονιός για ασφαλείς μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Η ζώνη αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένη για την προστασία ενηλίκων και δεν παρέχει ασφάλεια για παιδιά ύψους κάτω του 1,5 μέτρου.

Το παιδικό κάθισμα πρέπει να προσαρμόζεται στον σωματότυπο του παιδιού και να υπακούει στις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές.

Η επιλογή του παιδικού καθίσματος οφείλει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με το βάρος του παιδιού, όπως ορίζουν σαφώς οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί.

Η αγκαλιά της μαμάς δεν προσφέρει καμία ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο. Αντιθέτως, σε περίπτωση σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού.

Μην τοποθετείτε ογκώδη ή βαριά αντικείμενα στην εταζέρα του αυτοκίνητου. Σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης κινδυνεύουν να εκτοξευθούν εντός της καμπίνας, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Επειδή πηγαίνετε κάπου «πέντε λεπτά από το σπίτι» δεν σημαίνει ότι είστε προστατευμένοι. Η παραμικρή διαδρομή πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες ασφαλείας.

Να θυμάστε ότι η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι ασφαλέστερη στο μέσο του πίσω καθίσματος σε σχέση με τη θέση πίσω αριστερά ή πίσω δεξιά.

Προσοχή στα παιχνίδια και τα μικροαντικείμενα που μπορεί να κρύβει πάνω του το μικρό σας. Σιγουρευτείτε ότι τίποτε δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στο παιδί και στη ζώνη ασφαλείας.

Τα παιχνίδια που χρησιμεύουν για να περνάει ένα παιδί ευχάριστα την ώρα του μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι διπλά ασφαλή. Απαγορεύονται τα μικροσκοπικά ή δυνητικά αιχμηρά αντικείμενα.

Μην ταΐζετε το παιδί σας όσο βρίσκεστε σε κίνηση. Σε ενδεχόμενη σύγκρουση, πιρούνια, μαχαίρια και σκεύη μπορεί να γίνουν επικίνδυνα ενώ το φαγητό μπορεί να φράξει τις αναπνευστικές οδούς του παιδιού.


Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin