Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι νέοι μπαίνουν αργά και χωρίς όρεξη στην απασχόληση


Χαμηλά ποσοστά απασχόλησης τα πρώτα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και έλλειψη διάθεσης για αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών, δείχνει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση των νέων.


Η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξε ότι η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία.

Λείπει η σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας

Στα 18, οπότε και τελειώνει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόλις δύο στους δέκα νέους έχουν εργασιακή εμπειρία, ενώ μέχρι και τα 22 το ποσοστό δεν ξεπερνά το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ηλικία των 25 ετών, όταν θεωρητικά ολοκληρώνεται ή πλησιάζει να ολοκληρωθεί και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 20% των ερευνηθέντων ατόμων δεν έχει αποκτήσει ακόμη καμία εργασιακή εμπειρία.

Το χάσμα μεταξύ της Παιδείας και της αγοράς εργασίας αντικατοπτρίζεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο 10% που, έχοντας φτάσει πια τα 34 και συνήθως έχοντας στα χέρια του σειρά πτυχίων, ακόμη αγνοεί τι είναι η κανονική εργασία.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διάθεση αναζήτησης νέων εργασιακών ευκαιριών, αλλά τείνουν να μένουν στην πρώτη τους εργασία, καθώς ο μέσος όρος διάρκειας της πρώτης απασχόλησης αγγίζει τα τέσσερα χρόνια (46,5 μήνες).

Ξεκινούν ως μισθωτοί

Η πρώτη επαφή των νέων Ελλήνων με την απασχόληση είναι συνήθως μέσω κάποιας μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά προσωρινού χαρακτήρα (40,5%).

Αντίθετα, σχεδόν δύο στους δέκα ξεκινούν με μία αντίστοιχη επιλογή μόνιμου χαρακτήρα (19%).

Τέλος, ένα 11,4% εισέρχεται στην εργασία μέσω μισθωτής εργασίας μερικής απασχόλησης.

Περιμένουν χρόνια για την πρώτη ευκαιρία

Η μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία δεν είναι απλή υπόθεση για την μεγάλη πλειοψηφία των νέων, καθώς το ποσοστό αυτών που βρήκαν δουλειά μέσα σε ένα έτος από το τέλος των σπουδών τους είναι μόλις 27,9%.

Ποσοστά άνω του 10% συγκεντρώνουν όσοι χρειάστηκαν είτε δύο είτε τρία χρόνια, ενώ 30,7% δήλωσε ότι χρειάστηκε τέσσερα ή και περισσότερα έτη μετά τις σπουδές του, για να μπει στην αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει σχετικά χαμηλά ποσοστά εργασίας κατά τη διάρκεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως δείχνει το 42,7% που την ολοκλήρωσε χωρίς να έχει απασχοληθεί σε κάποια εργασία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin