Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon "Αρωμα" γυναίκας στα υψηλά κλιμάκια μιας επιχείρησης


Λένε ότι, πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα, "κρύβεται" σχεδόν πάντα μια δυναμική γυναίκα. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι, βάσει διεθνών ερευνών, πίσω από μια "ανθεκτική" επιχείρηση, ακόμη κι εντός της δίνης της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται μια γυναίκα στο κέντρο λήψης αποφάσεων; Διεθνείς έρευνες, βάσει στατιστικών στοιχείων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γυναικεία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μιας επιχείρησης, αποτελεί μοχλό ενίσχυσης και μορφή άμυνας απέναντι στην απειλή ενδεχομένης χρεοκοπίας, ακόμη και ... λουκέτου.

      Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει άλματα σε ό, τι αφορά την ισότιμη μεταχείριση της γυναίκας στον ελληνικό εργασιακό, ακόμα και πολιτικό στίβο, αλλά μένουν ακόμα περισσότερα να γίνουν, ώστε τα δύο φύλα να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα- από τη συμπεριφορά μέχρι και την αμοιβή- όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λιάνα Γούτα, μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων/Τμήμα Μακεδονίας και επί 22 χρόνια μηχανικός στον κλάδο της βιομηχανίας.

      "Ο καθένας από εμάς έχει ένα όνομα, αλλά το γυναικείo φύλο συχνά προσδιορίζεται ως "κούκλα", λέει χαρακτηριστικά η κα Γούτα, επισημαίνοντας πως σε ανάλογη περίπτωση που αντιμετώπισε, έπρεπε να υπογραμμίσει στο φίλο και συνάδελφό της ότι έχει όνομα και προτιμά να το χρησιμοποιεί!

      Βάσει της πολύχρονης εμπειρίας της, αλλά και της θητείας της σε όλες τις θέσεις μιας εταιρίας, η κ. Γούτα θεωρεί ότι το γυναικείο φύλο τυγχάνει σεβασμού και ίσης αντιμετώπισης σε μια επιχείρηση- κυρίως από συναδέλφους της ίδιας βαθμίδας ή κατώτερης- αφού η … δυσκολία αποδοχής συναντάται στα υψηλά στρώματα, όπου λαμβάνονται και οι "αποφάσεις ζωής" μιας εταιρίας. 

      Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες με τον κώδικα που πρέπει να υιοθετήσει μια γυναίκα προκειμένου να φτάσει ψηλά. Εκτός της ενδυμασίας, η γυναίκα επιχειρηματίας ή μάνατζερ, θα πρέπει να προσέχει τον τόνο της φωνής της, να μην είναι λεπτός αλλά πιο … μπάσος, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει να μην κάνει θόρυβο, ιδίως όταν μπαίνει σε μια σύσκεψη. "Δεν πρέπει η γυναίκα να τραβά την προσοχή, αλλά πρέπει να περνά απαρατήρητη, και μόνο οι προτάσεις και οι θέσεις της να φροντίζει να βρίσκονται στο προσκήνιο", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

      Η μη ισότιμη συμμετοχή γυναικών αποτελεί "πληγή" για τη χώρα μας, αφού σε σύνολο 134 χωρών κατατάσσεται μόλις 86η αναφορικά με τις ίσες ευκαιρίες των δύο φύλων στην εργασία. 

      Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, από τους 333 υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, μόλις οι οκτώ ήταν γυναίκες, ενώ ως δημοτικοί σύμβουλοι, ο αριθμός τους σε μερικές περιπτώσεις ίσως και να ξεπερνούσε αυτό των ανδρών, επισημαίνει η κ. Γούτα και προσθέτει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιριών, δεν ξεπερνά το 2%. 

      Το ζήτημα , σύμφωνα με την ίδια, έχει δύο διαστάσεις. Από τη μία πλευρά η ίδια η κοινωνία μας δεν αποδέχεται το γυναικείο φύλο σε θέσεις εξουσίας, ενώ από την άλλη, οι ίδιες οι γυναίκες παγιδεύονται στα ταμπού των διοικούντων- συνήθως ανδρών- κι έτσι οι ίδιες "αυτο-φρενάρονται" και δεν στοχεύουν σε υψηλές θέσεις.

      Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σημειώνει η κ. Γούτα και προσθέτει:«Τουλάχιστον το 52% των φοιτητών σε σχολές οικονομικές και διοίκησης, είναι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι το μισό δυναμικό της χώρας μας, με γνώσεις στην 'οδήγηση' μιας εταιρίας, είναι γυναίκες και οφείλουμε σαν κράτος να εκμεταλλευτούμε τα ταλέντα τους". 

      Η κ. Γούτα συστήνει, μάλιστα, στις γυναίκες, να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι δεν θα πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στη δουλειά, ούτε και μπροστά στη "μαγική" στιγμή της μητρότητας, αφού, όπως λέει, "όλα βολεύονται εξίσου καλά".

"Τρέχει" ξανά τμήμα ανάπτυξης γυναικών μάνατζερ & επιχειρηματιών
      Εξάλλου, σε γραμμή αφετηρίας βρίσκεται και πάλι ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών στη Μακεδονία της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων-Τμήμα Μακεδονίας, με ενισχυμένο το ρόλο του και πιο αναβαθμισμένο από ποτέ, σύμφωνα με την κ. Γούτα, η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα και αποτελεί κι ένα από τα 23 ιδρυτικά μέλη του φορέα.

      Αποστολή του συγκεκριμένου Τομέα είναι να συμβάλει έμπρακτα στη διεύρυνση της γυναικείας παρουσίας στο χώρο του μάνατζμεντ και των επιχειρήσεων και στην προώθηση, ανάδειξη και καθιέρωση στην Ελλάδα, όσο το δυνατόν περισσοτέρων γυναικών, που είναι επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη, στο δημόσιο και σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. "Θα γίνονται έρευνες και μελέτες- επισημαίνει- για τα υπάρχοντα προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν, επισκέψεις σε πανεπιστήμια με στόχο την ενημέρωση των νέων που στοχεύουν ψηλά, αλλά και θα παρέχονται πληροφορίες".


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin