Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ηνωμένα Έθνη: Η ανασκόπηση για την πείνα το 2010

Σε πρόσφατη ανασκόπηση τους  τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του World Food Programme (WFP) αναφέρουν σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν ανά την υφήλιο μέσα από το πρίσμα της μάχης ενάντια στη παγκόσμια πείνα κατά τη διάρκεια του χρόνου που έφυγε. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:


Στις 12 Ιανουαρίου 2010 γίνεται καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή ο οποίος δυσχεραίνει τη θέση ενός έθνους που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να σιτιστεί. Μια τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια ξεκινά και το WFP  ξεκινά να μοιράζει φαγητό 24 ώρες μετά από το σεισμό. Στο αποκορύφωμα αυτής της έκτακτης ανάγκης σιτίζεται, μέσω του προγράμματος, το ένα τρίτο του πληθυσμού δηλαδή 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στις 22 Ιανουαρίου 2010 το WFP πηγαίνει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, ώστε να εξασφαλίσει πως η πείνα και η διατροφή παραμένουν στην ατζέντα των ηγετών παγκοσμίως.

Την 1 Μαρτίου 2010 Άγγλοι αθλητές του κρίκετ επισκέπτονται σχολείο  στο Μπανγκλαντές και παίζουν έναν αγώνα με τους μαθητές, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το WFP.  Τα παιδιά είναι μεταξύ των 20 εκατομμυρίων που λαμβάνουν σχολικά γεύματα από το WFP.

Στις 26 Μαρτίου 2010 η εννιάχρονη Olivia Stanwick, δίνει μια επιταγή αξίας 1.654 δολαρίων στο WFP – χρήματα που συγκέντρωσε με τους συμμαθητές της για να βοηθήσει τους ανθρώπου που πεινούν στην Αϊτή. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 6.000 σχολικά γεύματα.

Τον Απρίλιο του 2010 ή Christina Aguilera, βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, γίνεται πρέσβης ενάντια στη πείνα του WFP και ταξιδεύει στην Αϊτή.

Στις 6 Ιουνίου 2010 150.000 άνθρωποι από 70 χώρες βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την υποστήριξη τους στο WFP ενάντια στη παγκόσμια πείνα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν καλύπτουν τα γεύματα ενός ολόκληρου χρόνου για περισσότερα από 10.000 παιδιά.

Στις 2 Ιουλίου 2010 το WFP αναλαμβάνει δράση στο χτυπημένο από ξηρασία Νίγηρα αφού ο υποσιτισμός των παιδιών αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Στις 29 Ιουλίου 2010 καταρρακτώδης μουσώνας στο βορειοδυτικό Πακιστάν προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες. Καθώς το νερό κινείται νότια χωριά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις βυθίζονται δημιουργώντας έκτακτη ανάγκη για βοήθεια. Το WFP σιτίζει 7.5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Σεπτέμβριο του 2010 ανακοινώνεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν έχει μειωθεί σε 925 εκατομμύρια από τον αριθμό ρεκόρ του 2009 του 1.02 δισεκατομμυρίων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 ο κόσμος ξεκινά να εστιάζει τη προσοχή του σε πηγές θρεπτική σίτισης για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Η Αμερικανική και η Ιρλανδική κυβέρνηση ξεκινούν τη καμπάνια «1.000 Days Initiative» για να βοηθήσουν στη καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού.

Τον Οκτώβριο του 2010 το WFP λανσάρει το FreeRice 2.0, προσθέτοντας μια κοινωνική διάσταση στο βραβευμένο online παιχνίδι που σιτίζει τους ανθρώπους που πεινούν. Τρεις μήνες μετά, 3000 άνθρωποι γίνονται μέλη αυτής της κοινότητας κάθε μέρα. Δοκιμάστε το και εσείς και βοηθήστε τα Ηνωμένα Έθνη να καταπολεμήσουν τη παγκόσμια πείνα ώστε το 2011 ακόμα λιγότεροι άνθρωποι να πεινάσουν. 

Γιάννης Δημακόπουλος MSc RD
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

πηγή : e-diaitologos

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin