Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στον Πατραϊκό Κόλπο

 
Άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που έχουν συντάξει μετά από μακροχρόνιες έρευνες έμπειρα στελέχη από το χώρο του πετρελαίου και το έχουν παραδώσει στις κρατικές αρχές και αφορά στην ύπαρξη του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στον Πατραϊκό Κόλπο.

Δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής αναφέρει ότι η πρώτη «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο κι εκτείνεται δυτικά στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα στα νησιά της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και της Λευκάδας. Εκεί κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα των νησιών του Οδυσσέα οι ειδικοί που έχουν ενημερώσει εγγράφως τις κρατικές αρχές κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Δύο φορές ο Πρίνος. Τα κοιτάσματά του έχουν δώσει τα 25 χρόνια λειτουργίας τους γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.

Το εμπιστευτικό έγγραφο γεννά βάσιμες ελπίδες και αρχίζει να ξετυλίγει το... κουβάρι του μυστηρίου περί της ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» στο υπέδαφος της ελληνικής επικράτειας. Όπως φαίνεται ένας είναι ο κύριος στόχος με πιθανό δυναμικό της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Απομένει το γεωτρύπανο για να αποδείξει την αλήθεια. Η πιθανότητα ανακάλυψής του είναι στο 11%. Ποσοστό σύμφωνα με τα ίδια στελέχη στα οποία απευθύνθηκαν οι «Φάκελοι του Έθνους» το οποίο θεωρείται πολύ καλό σύμφωνα με την παγκόσμια μεθοδολογία των ερευνών, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το ιδανικό είναι 20%, ωστόσο, πρόκειται για μία καλή αρχή.

Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί και το κοίτασμα του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ανεξερεύνητο δυναμικό της περιοχής εντοπίζεται σε δύο στόχους. Η πιθανότητά τους περί ύπαρξης πετρελαίου κυμαίνεται από τα 9 μέχρι τα 27 εκατομμύρια βαρέλια. Κι εδώ η μέση πιθανότητα ανακάλυψης είναι 11%. Το πιθανό κοίτασμα πετρελαίου ξεκινά από τα παράλια του Νομού Ηλείας στο Ιόνιο Πέλαγος και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Σε αυτές τις περιοχές πιο παλιά είχαν γίνει γεωτρήσεις κι είχαν εκτιμηθεί ότι τα απολήψιμα αποθέματα πως είναι 2 με 4 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στις περιοχές του Δυτικού Κατακόλου και της Ζακύνθου οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί και συγκεκριμένα την περίοδο ανάμεσα στο 1974 και το 1986 οπότε κι είχαν στεφθεί με επιτυχία. Οι κρατικές τότε εταιρίες ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και Ελληνικά Πετρέλαια είχαν κάνει ορισμένες από τις συνολικά 74 γεωτρήσεις έχοντας εντοπίσει οριακό κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου και ασφάλτου στη Ζάκυνθο.
Επιπλέον, θυμίζουν πως το 1997 όταν διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων δύο όμιλοι διεθνών εταιριών οι ENTERPRISEOILκαι TRITONεκτέλεσαν έξι άγονες γεωτρήσεις στην Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τον Πατραϊκό Κόλπο με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν το 2000 με 2001.

Ωστόσο, τα ίδια έμπειρα στελέχη με το τελευταίο τους έγγραφο επιμένουν και βασίζονται σε νεότερες έρευνες οι οποίες δείχνουν το Πατραϊκό να έχει θαμμένα 200 εκατ. βαρέλια και τον Κυπαρισσιακό ίσως και 27 εκατομμύρια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη πως τα χρόνια εκείνα οπότε κι έγιναν οι πρώτες έρευνες και είχαν διεξαχθεί γεωτρήσεις ήταν ως επί το πλείστον αποσπασματικές και το κυριότερο το γεωτρύπανο δεν μπήκε σε μεγάλα βάθη. Δηλαδή έφταναν το πολύ μέχρι τα 2.320 μέτρα. Η Ελλάδα υπόσχεται κοιτάσματα υδρογονάνθρακα σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα 3.500 μέτρα.

Η περίοδος που διανύουμε, λένε τα έμπειρα στην έρευνα κι εξόρυξη στελέχη, είναι η πλέον ενδεικνυόμενη για τη δραστηριοποίηση της χώρας μας στον τομέα αυτό. Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε ιδανικά επίπεδα και συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, άρα αυτόματα το κόστος αντέχεται...

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου κι δη των υδρογονανθράκων. Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για να δοθεί ένα τέλος στο μυστήριο που σκεπάζει τον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών. Να αποκαλυφθεί το μυστικό με τις σύγχρονες μεθόδους ερευνών κι από κει και πέρα να δώσει μια σημαντική λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ένα τεράστιο αρχείο με αποτελέσματα μελετών κι ερευνών που γεμίζει τέσσερις μεγάλες αποθήκες ξεκλειδώνεται και είναι έτοιμο να εμπλουτιστεί με νέα συμπεράσματα.
Η σημασία του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων είναι προφανής μέσα από το τι έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Πρίνος στην ελληνική οικονομία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε 12 με 14 δις. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο. Ο Πρίνος κάλυπτε το 1/5 των αναγκών μας και έχει δώσει αθροιστικά 600 εκατ. δολάρια στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν θετικές έρευνες για ύπαρξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπως στο Ιόνιο Πέλαγος, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Ήπειρο αλλά και στο Λιβυκό Πέλαγος, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στη λεγόμενη Λεκάνη του Ηροδότου που φτάνει μέχρι τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και ανατολικά έως το Καστελόριζο.

Εκτιμά πως μπορούν να καλυφθούν το 1/5 με το 1/3 των πετρελαϊκών μας αναγκών με έσοδα γύρω στα 1 με 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Έχει ήδη δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Φιλοδοξεί πως σε ένα με ενάμισι χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εκείνες προκειμένου τότε να έχουν αρχίσει τα γεωτρύπανα ξένων κι ελληνικών εταιριών να βγάζουν στην επιφάνεια το «χρυσό» μυστικό των πολυθρύλητων θαλασσών μας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin