Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η Βασιλική Εταιρεία (Royal Society)

 Royal Society
Περίπου εκατό χρόνια μετά την ίδρυση από επιστήμονες και διάλυση από την «Ιερά Εξέταση» του πρώτου επιστημονικού σωματείου στην Ιταλία, ιδρύθηκε το 1660 στο Λονδίνο η Βασιλική Εταιρεία, υπό την εγγύηση του προστάτη των επιστημών βασιλιά Καρόλου Β'. Το Λονδίνο είχε εξελιχθεί σταδιακά σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής επιστημονικών ιδεών και συγκέντρωσης επιστημόνων για ανταλλαγή απόψεων. Έτσι, η ίδρυση της εταιρείας ήταν μια λογική κατάληξη και θεσμοποίηση αυτής της εξέλιξης.
Εταίροι της Βασιλικής Ένωσης γίνονταν επιφανείς ερευνητές από την Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι έστελναν για δημοσίευση επιστημονικές ανακοινώσεις. Η Εταιρεία διοργάνωνε επίσης συγκεντρώσεις για ενημέρωση των εταίρων της πάνω σε σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης σε διάφορους τομείς. Το περιοδικό της εταιρείας «Philosofical Transactions» (Φιλοσοφικές Διατριβές) ήταν έγκυρο και δημοσίευε επιστημονικές ανακοινώσεις υψηλού επιπέδου. Ο όρος philosophical σήμαινε τότε επιστημονικός και έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα στο διδακτορικό τίτλο των αγγλοσαξωνικών χωρών ως «Philosophiae Doctor».

Το έτος 1662 περιέγραψε ο Robert Hooke (Χουκ, 1635-1703), γραμματέας της Εταιρείας και ιδιοφυής πειραματιστής, τους σκοπούς της ως εξής: «Να πολλαπλασιάζει τις γνώσεις για τα φυσικά φαινόμενα, καθώς και για όλα τα χρήσιμα επαγγέλματα, τις βιοτεχνίες, τις μηχανικές εφαρμογές και τις εφευρέσεις». Μετά από μερικά χρόνια είχαν βέβαια ξεχαστεί αυτοί οι στόχοι και το σύνολο των μελών της Εταιρείας ενδιαφερόταν σχεδόν αποκλειστικά για τις φυσικές επιστήμες. Αν και το κράτος είχε αναθέσει στη Βασιλική Εταρεία να ελέγχει τις νέες εφευρέσεις και τα «Transactions» είχαν δημοσιεύσει αρκετές φορές άερθρα και σχόλια από τους τομείς της τεχνικής και της παραγωγής, η επιρροή της Εταιρείας στις τεχνικές εξελίξεις ήταν πολύ μικρή. Από το έτος 1703 δε, οπότε την προεδρία ανέλαβε ο Νεύτων, η Βασιλική Εταιρεία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τις φυσικές επιστήμες.

Το πετυχημένο παράδειγμα της Βασιλικής Εταιρείας και η ανάγκη της εποχής για ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων μεταξύ των ερευνητών, οδήγησε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη δημιουργία επιστημονικών ενώσεων, πολλές από τις οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα. Συνηθέστερα αυτές οι Ενώσεις ονομάστηκαν Ακαδημίες. 

Πηγή : sfrang

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin