Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Plan B διαθέτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έχει ένα αποτελεσματικό εφεδρικό σχέδιο για να προστατεύσει το σώμα από μόλυνση, όταν ο “ρυθμιστής” του αποδιοργανωθεί.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αμυνθεί σε μόλυνσης από βακτήρια ή ιούς, προκαλώντας όμως στον οργανισμό φλεγμονές που όταν γίνουν ανεξέλεγκτες μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα, αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2, ακόμα και καρκίνο. 

Το μόριο που θεωρείται ως ο “απόλυτος ρυθμιστής” του ανοσοποιητικού συστήματος, το κΒ δέχεται τα μηνύματα ενός τραυματισμού ή μιας μόλυνσης, ενεργοποιώντας άμεσα γονίδια που σκοτώνουν τα μικρόβια και προκαλούν τις φλεγμονές.


Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου, Μάικλ Κάριν μαζί με την ομάδα του μελέτησαν την ανοσοποιητική λειτουργία ενός ποντικιού όταν  γενετικά εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την ενεργοποίηση του κΒ. 

Αν και θα περίμενε κανείς πως το ποντίκι θα ήταν ευάλωτο σε βακτηριδιακή μόλυνση, οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν πως το ποντίκι μπόρεσε να “γιατρέψει” τα βακτήρια που του προκάλεσαν την μόλυνση στο δέρμα του και μάλιστα στην ίδια ταχύτητα με αυτή που θα είχε αν λειτουργούσε το κΒ. 

“Ανακαλύψαμε πως το ποντίκι κατάφερε να παράγει ένα ισχυρό μόριο , την Ιντρελευκίνη 1, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε μια δραματική αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων, δηλαδή ουδετερόφιλων. Τα ουδετερόφιλα τίθενται στην πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση μόλυνσης, τα οποία καταπίνουν και σκοτώνουν τα βακτήρια με μια ποικιλία φυσικών αντιβιοτικών ενζύμων που διαθέτουν”, είπε ο Κάριν. 

Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει πως το σώμα έχει δύο συστήματα που μπορεί να ενεργοποιήσει σε περίπτωση μόλυνσης, με το ένα να παίζει ρόλο “υποστηρικτή” σε περίπτωση που αποτύχει το πρώτο. 

Ωστόσο, όσο ελπιδοφόρο και να ακούγεται, όπως έδειξαν οι έρευνες, η κατάληξη δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Και αυτό διότι σε περίπτωση που ενεργοποιείται μόνο το plan B του οργανισμού προκαλούνται σοβαρές φλεγμονές σε πολλά όργανα του σώματος, οι οποίες – τουλάχιστον στα ποντίκια – οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο. 

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin