Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Οι τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης πενταετίας

 
Όπως συνηθίζουν στα τέλη κάθε χρονιάς, ερευνητές της IBM προέβλεψαν τις πέντε σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή για την επόμενη πενταετία.
Η πρώτη καινοτομία αφορά τις μπαταρίες. Οι σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να αντικατασταθούν από μπαταρίες «που χρησιμοποιούν τον αέρα που αναπνέουμε, προκειμένου να αντιδράσουν με μέταλλα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, εκτιμά η μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών «θα επιτρέψουν στις συσκευές σας να διαρκούν περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα» αναφέρει το φετινό «Next Five in Five»

Μια άλλη αναμενόμενη εξέλιξη είναι η πλήρης κατάργηση των μπαταριών σε ορισμένες φορητές συσκευές. Εφόσον οι ενεργειακές απαιτήσεις μειωθούν, έτσι ώστε τα τρανζίστορ να λειτουργούν σε τάση μόλις 0,5 Volt, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να φορτίζονται από μηχανισμούς που αποθηκεύουν κινητική ενέργεια, όπως τα σημερινά αυτόματα ρολόγια που κουρδίζονται από τις κινήσεις του χεριού.

Μια τρίτη καινοτομία την επόμενη πενταετία αφορά, επίσης, τα κινητά τηλέφωνα: τρισδιάστατες οθόνες και ολογραφικές κάμερες που επιτρέπουν βιντεοκλήσεις «με τρισδιάστατες ολογραφίες των φίλων σας σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με την τέταρτη πρόβλεψη, οι άνθρωποι θα αρχίσουν σύντομα να εφοδιάζονται με φορητούς αισθητήρες που θα μεταδίδουν πληροφορίες σε επιστημονικές έρευνες. Οι αισθητήρες, μεταξύ άλλων, θα προσφέρουν δεδομένα «για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη σωτηρία απειλούμενων ειδών ή την παρακολούθηση ξενικών φυτών ή ζώων που απειλούν τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».

Η πέμπτη πρόβλεψη, τέλος, αφορά στην αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που σπαταλούν, σήμερα, τα μεγάλα κέντρα δεδομένων. «Χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπως συστήματα ψύξης με νερό που λειτουργούν πάνω στα ίδια τα τσιπ, τα οποία ανέπτυξε η IBM, θα επιτρέψουν την ανακύκλωση της θερμικής ενέργειας για την παροχή ζεστού νερού σε γραφεία και κατοικία» προβλέπουν οι συντάκτες της λίστας.

Πηγή : ana-mpa.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin