Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Αντισταθείτε στην κατάθλιψη των γιορτών

Οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, όλα γύρω σας θυμίζουν ότι ναι, ήρθαν οι γιορτές!



Αυτή η περίοδος του χρόνου που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να φορέσουν τη "χαρούμενη" μάσκα, ακριβώς όπως βάζουν μια αποκριάτικη μάσκα. Δεν έχει σημασία πώς αισθάνεστε στην πραγματικότητα, το πνεύμα των ημερών προστάζει λαμπερό χαμόγελο και χαρούμενη διάθεση.

Η αλήθεια είναι παρόλα αυτά ότι με λίγο προγραμματισμό και… περισσότερη θετική διάθεση, μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές και να περάσετε πραγματικά όμορφα μαζί με τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

Για καλές γιορτές χωρίς μελαγχολία και στρες ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

* Αξιολογήστε πρόσωπα και πράγματα. Αξιολογήστε τις σχέσεις που έχετε στη ζωή σας, οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές. Ρωτήστε τον εαυτό σας, αυτές οι σχέσεις έχουν βάθος ή μήπως είναι επιφανειακές; Ίσως να είναι ακόμη και ανταγωνιστικές ή εχθρικές. Στη συνέχεια αποφασίστε τι μπορείτε ρεαλιστικά να περιμένετε από αυτούς τους ανθρώπους σε κάθε κατάσταση.

Αν νιώθετε άβολα με ορισμένα πρόσωπα ή πράγματα, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

* Φροντίστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ακόμη και αν υποτίθεται ότι διανύουμε μια "χαρούμενη εποχή", αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεφύγετε από την πραγματικότητα.

Μπορείτε να είστε γενναιόδωροι και δοτικοί επειδή έτσι νιώθετε καλά και όχι επειδή περιμένετε κάτι από τους άλλους. Αν δίνετε για να πάρετε μπορεί τελικά να απογοητευτείτε, ακόμα κι αν το μόνο που θέλατε ήταν ένα εγκάρδιο ευχαριστώ.

Μην ξεχνάτε ότι οι διακοπές δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσετε τα διάφορα οικογενειακά σας προβλήματα ή για να λύσετε επαγγελματικά ζητήματα.


* Ετοιμάστε ένα πλάνο διακοπών. Καταρτίστε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα περάσετε τις γιορτές.

Αν το να είστε με συναδέλφους σας δε σας φαίνεται ο ιδανικός τρόπος διασκέδασης, τότε καλύτερα να το αποφύγετε. Και γενικότερα κρατήστε αποστάσεις από τα άτομα που δε συμπαθείτε.

Ακόμη και όταν είστε με την οικογένειά σας, θυμηθείτε ότι προτεραιότητα έχει να περνάτε εσείς καλά. Αποφύγετε λοιπόν συζητήσεις που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Για παράδειγμα, όταν η μαμά σας σας δίνει "χρήσιμες" προτάσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού που δε σας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους, μπορείτε ευγενικά αλλάξετε θέμα. Διατηρώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις γιορτές!

* Περάστε χρόνο με φίλους ή συγγενείς. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε έναν έμπιστο φίλο για να μοιραστείτε κάτι που σας προβληματίζει. Μπορείτε ακόμη να βασιστείτε σε διαφορετικούς ανθρώπους για διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιο συνάδελφο για ένα δύσκολο project ή με την αδελφή σας για να φέρετε σε πέρας μια οικογενειακή αποστολή.

* Αντισταθείτε στην αρνητική σκέψη και αναζητήστε εποικοδομητικές εναλλακτικές λύσεις. Δώστε προσοχή στο πώς σκέφτεστε για τις διακοπές. Ελπίζετε ότι θα περάσετε καλά ή φοβάστε ότι δε θα είναι όλα όπως θα θέλατε να είναι;

Αν είστε κολλημένοι σε έναν καταστροφικό κύκλο της σκέψης, κάντε μια προσπάθεια να δείτε τα πράγματα πιο θετικά. Για παράδειγμα αντί να εστιάζετε στο πόσο φρικτά είναι τα πάρτι της εταιρείας που εργάζεστε, επικεντρωθείτε στο πόσο ωραία θα είναι να έρθετε πιο κοντά με έναν συνάδελφο που σας αρέσει. Ή τουλάχιστον υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε αυτή την επίφοβη εκδήλωση.

Με λίγη καθαρή -και πάνω από όλα θετική-σκέψη, μπορείτε να περάσετε όμορφα τις διακοπές σας χωρίς μελαγχολία και θλίψη. Και πού ξέρετε ίσως τελικά καταφέρετε να χαμογελάσετε μέσα από την καρδιά σας και να μη χρειαστεί να φορέσετε του μάσκα του χαρούμενου γιατί απλά θα νιώθετε στα αλήθεια ξένοιαστοι και χαρούμενοι!

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin