Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Σχοινούσα Συνύπαρξη λιμανιού και αρχαίων στο νησί

Λιμάνι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ακτοπλοΐας αποκτά η Σχοινούσα. Υστερα από την επίλυση του γρίφου μεταξύ προστασίας των αρχαιοτήτων και των αναγκών της σύγχρονης ζωής το έργο της κατασκευής του λιμανιού που είχε μείνει στάσιμο από το 2007 και ταυτόχρονα η διάνοιξη περιφερειακού δρόμου που θα συνδέει τις δύο άκρες του νησιού μπορεί να υλοποιηθεί. Την θετική ως προς το αίτημα απόφαση ελαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού ασχοληθηκε επί μακρόν με το θέμα διότι οι αρχαιότητες που έρχονται στο φως σ΄ αυτό το μικρό νησί είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες: Ενας παλαιοχριστιανικός οικισμός συγκεκριμένα, ο οποίος έρχεται σιγά - σιγά στο φως στην μία άκρη του όρμου Λιβάδι όπου και πρόκειται να γίνει το λιμάνι. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ύπαρξης ενάλιων αρχαιοτήτων, καθώς η διερεύνηση που έχει γίνει, δεν θεωρείται είναι πλήρης. 

Ο εντοπισμός των βυζαντινών καταλοίπων ήταν η αιτία της καθυστέρησης του λιμανιού καθώς έβαλε φρένο στο έργο, δεδομένου μάλιστα ότι η αρμόδια 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει τις ανασκαφές με γοργό ρυθμό, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ηδη όμως έχουν αποκαλυφθεί σπίτια του οικισμού, μέσα στα οποία σώζεται και ο εξοπλισμός τους, δηλαδή εστίες, χύτρες, πιάτα κλπ. Λόγω του πλούτου και της δυναμικής του οικισμού μάλιστα θεωρείται πιθανή η ύπαρξη Επισκοπικού.
Με την απόφαση του ΚΑΣ λοιπόν σώζονται και τα αρχαία _ η ανασκαφή θα συνεχισθεί επί έξι μήνες και εν συνεχεία θα γίνει ανάδειξη των ευρημάτων _ αλλά κατασκευάζεται και το λιμάνι ύστερα από την τροποποίηση των σχεδίων της Νομαρχίας, έτσι που ο μώλος να μην πέφτει επάνω στον οικισμό όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Παράλληλα θα γίνει και υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Σχοινούσα διαθέτει μεν λιμάνι, έχει όμως χαρακτηρισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Κυκλάδων ως ακατάλληλο γι΄ αυτό και τα πλοία προσδένουν με ευθύνη των πλοιάρχων. Ιδιαίτερα το χειμώνα έτσι, τα προβλήματα είναι τεράστια για τους 150 κατοίκους που διαμένουν στο νησί, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό πριν από μερικά χρόνια, λόγω της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις.

πηγή: http://www.tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin