Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Eίδος... πολυτελείας το νερό

Παγκόσμια ημέρα νερού έχει οριστεί η Τρίτη (22.03) και όμως... δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό ακόμη και αν αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης. Το νερό πλέον θα αποτελεί είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης.

Παρόλο που κάποιο θεωρούν το νερό ως δεδομένο και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την κατανάλωση και τη γενική χρήση του, 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. 
  Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα του νερού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στη Μαλαισία.
Μάλιστα, πάνω από το 50% των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει και το 50% των ασθενών σε νοσοκομεία αναπτυσσόμενων χωρών.
«Είναι ώρα για δράση», δήλωσε εκπρόσωπος της IFCR, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί».
Υπερκατανάλωση νερού στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, κυριαρχεί η σπατάλη και η υπερκατανάλωση αφού η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 145 λίτρα, τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 50 λίτρα, με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την αλλαγή τεχνολογιών μέσα στις κατοικίες.
Μάλιστα, η κατάσταση επιβαρύνεται σε ευάλωτες περιοχές όπως τα νησιά, λόγω του τουρισμού ο οποίος δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές. Αυτό επιβαρύνει παραπάνω αυτές τις περιοχές, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Οι πιθανές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους και τα ξηρά έτη, δημιουργούν αυξημένες προκλήσεις στην ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών πόρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας όπως είναι το αφαλατωμένο νερό, οι εκροές των επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων, τα υφάλμυρα νερά και τα νερά στράγγισης.
Μειωμένη η βροχή τα τελευταία 60 χρόνια
H εξέλιξη της βροχής τα τελευταία 60 χρόνια μελετήθηκε από τον καθηγητή υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιο Σούλιο, με βάση στοιχεία που συνέλεξε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από 13 σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
H έρευνα του κατέδειξε ότι η μείωση του ύψους της βροχής κυμαίνεται από 1 χιλιοστό ετησίως στην Αθήνα έως 8 χιλιοστά στην Κέρκυρα."Όσο πιο πολύ βρέχει και πιο έντονα, τόσο πιο γρήγορα μειώνονται οι βροχές με το πέρασμα των δεκαετιών", εξηγεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη παρατηρείται και το εξής παράδοξο φαινόμενο: οι βροχοπτώσεις μειώνονται το χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι, περίοδο που όμως το νερό εξατμίζεται επιφανειακά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και δεν τροφοδοτούνται έτσι τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα όπως αναφέρει ο κ.Σούλιος. Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα, τα 10 με 11 δισ. κυβικά μέτρα νερού που εκμεταλλευόμαστε, το 80% πάει στη γεωργία, το 6% με 8% στη βιομηχανία- βιοτεχνία και το υπόλοιπο στην αστική κατανάλωση.
Η πρόταση του ήταν να αυξηθούν τα τα έργα στα επιφανειακά ύδατα για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των νερών, προτείνοντας να σταματήσει η υπεράντληση των υδάτων για γεωργική χρήση και να υλοποιηθούν δράσεις για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι αυτές που έχουν έντονη γεωργική χρήση. 

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin