Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
►
2011
(
4948
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
2010
(
804
)
-
▼
Δεκεμβρίου
(
804
)
-
▼
Δεκ 15
(
29
)
- Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης.
- Ο Γέλως στην αρχαία Ελλάδα
- Τι είπαν Μπουτάρης-Κεμάλ στο τηλέφωνο!
- Formula 1 : κανονισμοί για το 2011
- Διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν
- Έλληνες στο «Καζίνο Πρίνσες» στη Γευγελή, ή αλλιώς...
- Τσερνομπίλ: Ανοιχτή η περιοχή ως τουριστικό αξιοθέ...
- ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝ ...
- Ξυλοκοπήθηκε ο βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης
- Athens | The Little Great City
- Γιγάντιο αντικείμενο εκσφενδονίζει κομήτες στη Γη
- Η γενιά της αγωνίας για εργασία
- Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
- Συλλογή υπογραφών για τον Ιστορικό χώρο της Ναυμαχ...
- Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα
- Ταϊβανέζικο επίτευγμα αυξάνει την ταχύτητα και την...
- Ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα
- Η καταιγίδα την έφερε στην επιφάνεια 2.000 χρόνια ...
- Αντικαρκινικός ο χυμός του ροδιού
- Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης «Διπλωμάτης της Χρονιάς»
- «Εξωγήινο» βακτήριο και στο βυθό της Σαντορίνης
- Υπολογιστής εναντίον ανθρώπου στο τηλεπαιχνίδι Jeo...
- Σαν σήμερα...Ιστορικόν Επετειολόγιον...
- Μικρή αύξηση σημείωσαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πέντε Νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο Εθνικό Σύ...
- Οδηγός επιβίωσης με το νέο εργασιακό
- "Πέρασε" το πολυνομοσχέδιο
- Όλη η αλήθεια για τον τραγικό θάνατο του σμηναγού ...
- Καλημέρα...
-
▼
Δεκ 15
(
29
)
-
▼
Δεκεμβρίου
(
804
)
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Η γενιά της αγωνίας για εργασία
3:44 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
Geo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διατύπωσε την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βιωσιμότητά του και συνεχίζει να εργάζεται για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την εργασία στη χώρα. Μιλά στο NEWS 247 μία ημέρα πριν την ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νόμου Κατσέλη για τα εργασιακά και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις δραματικές αλλαγές που έρχονται.
Προτείνει το μοντέλο που θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική – αντί με την επιχειρούμενη περικοπή μισθών- τα δομικά της προβλήματα και δίνει απαντήσεις στα πως και τα γιατί, η ανταγωνιστικότητα κατέρρευσε κατά 25%.
Προτείνει το μοντέλο που θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική – αντί με την επιχειρούμενη περικοπή μισθών- τα δομικά της προβλήματα και δίνει απαντήσεις στα πως και τα γιατί, η ανταγωνιστικότητα κατέρρευσε κατά 25%.
Ξεκαθαρίζει επίσης, τα σημεία του νόμου για τα εργασιακά που αφορούν κυρίως του νέους, με την δοκιμαστική εργασία και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, πότε γίνονται απολύσεις χωρίς αποζημίωση και τον θεσμό της διαιτησίας. Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνοπτική παρουσίαση των θέσεων για την εργασία και τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος. Στο κείμενο που ακολουθεί, γίνεται η αναλυτικότερη και κατά μέρος παράθεση των απαντήσεων για τα εργασιακά. Στο πρώτο μέρος εξηγεί τι αλλάζει για τουςνέους εκπαιδευόμενους. Στο δεύτερο μέρος δίνει περιγράφει συνοπτικά τοπραγματικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων και γιατί δεν αποτελεί μέρος της λύσης η μείωση μισθών. Και στο τρίτο και τελευταίο μέρος αναφέρει αναλυτικά τα μυστικά των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων και της Διαιτησίας, που εισάγει ο νόμος Κατσέλη.
Στο δάπεδο των 740 ευρώ και τι αφορά τους νέους εργαζόμενους
Πολύς λόγος έγινε για το κατώτερο όριο των 740 ευρώ που ορίζει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προβλέπεται και στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση. Οι λεπτομέρειες όμως είναι ενδιαφέρουσες γιατί προβλέπουν για τους νέους στην αγορά εργασίας, ακόμη κατώτερους μισθούς:
“Ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 740 ευρώ μεικτά και όχι καθαρά. Και όχι μόνο. Λέει για τις απολύσεις σε μία επιχείρηση, σε ένα άρθρο του νόμου, πως μπορεί να γίνονται απολύσεις αρκεί ο αριθμός των εργαζομένων να παραμένει ο ίδιος. Μπορεί δηλαδή να απολύσει εμένα για παράδειγμα που είμαι πάνω από 60 και να πάρει κάποιον άλλον ο οποίος είναι κάτω των 24.
Τι θα γίνει όμως έτσι;
Θα παραπέμψει στον νόμο τον προηγούμενο που ψηφίστηκε από τον Α. Λοβέρδο, που λέει ότι όποιος μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και είναι κάτω των 24 παίρνει 540 ευρώ και λιγότερο ακόμα. Μεικτά. Έρχεται λοιπόν και υπονομεύει και τη γενική σύμβαση για μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πληθυσμού. Εάν είναι πάνω από 24 είναι υποχρεωμένοι να τον προσλάβουν με τα 740 ευρώ, μεικτά πάντα".
Η δεύτερη χαμένη γενιά
Μετά 10 χρόνια θα έχουμε μία γενιά νέων η οποία θα μπει με χαμηλούς μισθούς και υψηλές εισφορές αντίθετα και θα λάβει σύνταξη 20% λιγότερη από αυτήν που παίρνουμε εμείς. Χωρίς εργασιακά ή άλλα δικαιώματα με αυτό το νομοθετικό εγχείρημα ή άλλα που θα έρθουν στο μέλλον και τελικά δεν θα έχει βελτιωθεί το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Νομίζω μάλιστα πως όσα παιδιά έχουν τη δυνατότητα θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα δημιουργηθεί κύμα μετανάστευσης νέων με ειδικευμένη εργασία. Έξι στους δέκα Έλληνες οι οποίοι κάνουν μεταπτυχιακά, δεν επιστρέφει από τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Φανταστείτε μία χώρα να ζει μόνο από την ανειδίκευτη εργασία. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν παράγεται ο πλούτος για να καλυφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές της ανάγκες.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου