Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ηλεκτρονική κάρτα με νόμο


Την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, κατά πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πέραν των ουσιαστικών θεμάτων όμως, η Αρχή διαπιστώνει και τυπικά ζητήματα, καθώς κρίνει ότι «η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση». Οπως διευκρινίζεται στην απόφαση, τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων θα έπρεπε να ορίζονται με νόμο και εν συνεχεία να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Περαιτέρω, η Αρχή απεφάνθη ότι «παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση με τις αγορές τους και θα δημιουργείται το φορολογικό προφίλ τους». Συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνεται, θα γίνονται γνωστές και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των φορολογουμένων, αφού -για παράδειγμα- θα καταγράφεται ότι από συγκεκριμένο κατάστημα που πωλεί θρησκευτικά είδη μιας θρησκείας έγιναν αγορές. Επιπλέον, τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, που θα προκύπτουν από τις αγορές τους, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος επεξεργασίας τους από τρίτους. Σύμφωνα με την Αρχή, για την προάσπιση των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών να γνωστοποιούνται ετησίως μαζί με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin