Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

PostHeaderIcon Για όλους του Έλληνες Bloggers




Το www.all4blogs.gr είναι μια καινούργια σελίδα με θέματα που αφορούν τους Έλληνες bloggers. δείτε άρθρα με συμβουλές, συνεντεύξεις, κριτικές και καταχωρήστε το ιστολόγιο σας, στον κατάλογο. 

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

PostHeaderIcon Καλημέρα!

Today i feel like a...




Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

PostHeaderIcon What about Greece?


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

PostHeaderIcon Πως ήταν η Θεσσαλονίκη το 1988;


Μια βόλτα στο χρόνο 25 χρόνια πίσω στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.


Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

PostHeaderIcon Ένας αιώνας κλιματικής αλλαγής σε 52''



Νέο βίντεο της NASA απεικονίζει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη απο το 1880 ως σήμερα


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

PostHeaderIcon Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου


Παιδιά από όλο το κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές τάξεις, όλα μαζί κάτω από τον φακό του φωτογράφου James Mollison .

Ένα σοκαριστικό έργο που δείχνει την ανισότητα ανάμεσα σε παιδιά. Αν είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά.
Το βιβλίο του ονομάζεται "Where Children Sleep"

Όταν ζητήθηκε από το φωτογράφο James Mollison να κάνει ένα project σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, του ήρθε στο μυαλό το παιδικό του δωμάτιο. Η εξέλιξη αυτής της ιδέας ήταν το "Where Children Sleep". Οι φωτογραφίες που έβγαλε απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.
children-sleep-nepal
indira (7 ετών) από το Νεπάλ. Μοιράζεται το στρώμα της, το μοναδικό στο σπίτι, με τα αδέρφια της. Από 3 χρονών δουλεύει 6 ώρες την ημέρα, πάει σχολείο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.

children-sleep-tokyo
Kaya(4 ετών) από το Τόκιο.Μένει με τους γονείς της σε ένα μικρο διαμέρισμα και στο δωμάτιο της έχει πολλά φορέματα, παλτά, κούκλες και περούκες, Ονειρεύεται να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια όταν μεγαλώσει.

where-children-sleep-china
Dong (9 ετών) από Κίνα. Μοιράζεται το δωμάτιο του με την οικογένεια του. Αγαπάει το τραγούδι, και τα απογεύματα βλέπει λίγη τηλεόραση και κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο. Το όνειρό του είναι να γίνει αστυνομικός.

where-children-sleep-army-kentucky
Joey (11 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Όταν ήταν 7 χρονών, πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι. Του αρέσει να κυνηγάει με τον πατέρα του, και έχει 2 δικά του πιστόλια και ένα τόξο. Το κατοικίδιο του είναι μια σαύρα με την οποία του αρέσει να βλέπουν μαζί τηλεόραση τα απογεύματα.

children-sleep-kentucky-blond-girl
Jasmine (4 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Μένει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι σε μια φάρμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Για τους διαγωνισμούς αυτούς εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή.

children-sleep-african
Lamine( 12 ετών) από τη Σενεγάλη. Μοιράζεται το δωμάτιο του με άλλα αγόρια. Τα κρεβάτια δεν είναι άνετα και έχουν τούβλα αντί για πόδια σαν στήριγμα. Δουλεύουν κάθε μέρα από τις 6 το πρωί σε χωράφια μέχρι το απόγευμα όπου διαβάζουν το Κοράνι.

where-children-sleep-young-girl-brazil
Thais (11 ετών) από την Βραζιλία. Μοιράζεται το δωμάτιο της με την αδερφή της. Είναι συνηθισμένη σε συμμορίες και χρήση ναρκωτικών στην γειτονιά. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει μοντέλο όπως πολλά κορίτσια από την Βραζιλία.

where-children-sleep-palestina
Douha (10 ετών) από την Παλαιστίνη. Μένει σε κατασκήνωση προσφύγων με τα 11 αδέρφια της και μοιράζεται το δωμάτιο με τις 5 αδερφές της. Ο αδερφός αυτοκτόνησε σε επίθεση ενάντια στο Ισραήλ.

where-children-sleep-new-york
Jamie (9 ετών) από την Νέα Υόρκη. Μένει σε ρετιρέ στην 5η λεωφόρο. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος σαν τον πατέρα του και πηγαίνει σε ιδιωτικό δημοφιλές σχολείο όπου μαθαίνει οικονομικά. Κάνει μαθήματα τζούντο και κολύμβησης.

where-children-sleep-little-boy
Roathy(8 ετών) από την Καμπότζη. Το στρώμα του, όπου και μένει, είναι σε σκουπίδια και το κρεβάτι του είναι παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Το μόνο του γεύμα είναι το πρωινό. Κάνει μπάνιο μαζί με άλλα παιδιά σε τοπικό φιλανθρωπικό κέντρο πριν να φύγει για τη δουλειά του όπου ψάχνει πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τα οποία και πουλάει σε εταιρεία ανακύκλωσης.

where-children-sleep-kenya
Nantio (15 ετών) από την Κένυα. Μέλος της φυλής Rendille . Μένει σε σκηνή φτιαγμένη από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί με πολεμιστή αλλά πρώτα θα πρέπει να υποστεί κλειτoριδεκτομή. Καθημερινά προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.

where-children-sleep-italy-homeless
Άστεγο παιδί από τη Ρώμη, Ιταλία. Μένει σε στρώμα στην ύπαιθρο. Η οικογένεια του και αυτός δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να βρουν κανονικές δουλειές. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων και κανείς τους δεν είναι μορφωμένος.

μετάφραση /επιμέλεια: Natalie Sampas


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

PostHeaderIcon Η Ελλάδα στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ για το Ιντερνετ!


Η οικονομία του Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η χώρα μας, σε μια σειρά από σχετικούς δείκτες, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, κάτω (λίγο έως πολύ) από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη νέα έκθεσή του «Προοπτικές Οικονομίας του Διαδικτύου 2012».

Αυτή η σχετική υστέρηση, μεταξύ άλλων δεικτών, εμφανίζεται στο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των εργαζόμενων στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες, στο ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο) ή που συναλλάσσονται με τις τράπεζες (ηλεκτρονική τραπεζική), στο ποσοστό των σχολείων που συνδέονται στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν, στο ποσοστό των χρηστών που ψάχνουν δουλειά μέσω του Ίντερνετ, όσων έρχονται σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, όσων παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια ή «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες κ.α.


Ειδικότερα, όσον αφορά τη διείσδυση των οπτικών ινών (ως ποσοστό των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων) η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής λίστας του ΟΟΣΑ (καθώς καθυστερεί η υλοποίηση στη χώρα μας του εγχώριου σχεδίου για την «οπτική ίνα έως το σπίτι»). Στην προτελευταία θέση εμφανίζεται η Ελλάδα στον συνολικό τζίρο των εγχώριων εταιριών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται όσον αφορά το ποσοστό των εγχώριων επιχειρήσεων που πουλάνε ή αγοράζουν μέσω Ίντερνετ.


Αντίθετα, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Το 30% των Ελλήνων εμφανίζονται χρήστες του Facebook, το οποίο έλκει την μεγαλύτερη χρήση από κάθε άλλο διαδικτυακό τόπο στη χώρα μας. Συγκριτικά, για παράδειγμα, στη Γερμανία μόνο το 23% του πληθυσμού κάνει χρήση του Facebook.


Η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και τη Σλοβακία, έχει τα υψηλότερα ποσοστά (γύρω στο 80%) των δαπανών για εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο σύνολο των δαπανών ΤΠΕ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες της για εξοπλισμό και υπηρεσίες πληροφορικής ως ποσοστό των συνολικών δαπανών ΤΠΕ βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Με άλλα λόγια, οι επικοινωνίες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες ως οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την πληροφορική στη χώρα μας.


Ακόμα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν το πιο έντονο «ψηφιακό χάσμα γενεών», δηλαδή την μεγαλύτερη απόκλιση στην χρήση του διαδικτύου μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων. Η χώρα μας, μαζί με την Τουρκία και το Μεξικό, έχουν το μικρότερο ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από άτομα ηλικίας 65-75 ετών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο το 20% των νοσοκομείων στην Ελλάδα έχουν ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι του 100% των νοσοκομείων στη Δανία. Ακόμα, τονίζεται ότι η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία και την Τουρκία- έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ειδικών και απασχολούμενων στα πεδία της πληροφορικής και των επικοινωνιών (κάτω του 3% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα).

Η διεθνής οικονομία του διαδικτύου


Οι επιχειρήσεις του διαδικτύου διεθνώς συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες εν κινήσει πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενισχύουν συνεχώς τις σχετικές επενδύσεις και την τεχνολογική έρευνα σε αυτό το πεδίο.


Οι 250 μεγαλύτερες εταιρίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παγκοσμίως αύξησαν την απασχόλησή τους κατά 4% το 2010 και κατά 6% το 2011, ενώ ειδικά οι εταιρίες Ίντερνετ εμφάνισαν τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά 29% το 2011 (είναι ενδεικτικό ότι η Google και η Amazon αύξησαν κατά περίπου 50% το προσωπικό τους μεταξύ 2010 και 2011). Αναλογικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα ΤΠΕ βρίσκονται στις ΗΠΑ (πάνω από το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού) και ακολουθούν η Ιαπωνία (16%) και η Γερμανία (9%).


Οι υπηρεσίες ΤΠΕ τα πάνε πολύ καλύτερα από τις βιομηχανίες ΤΠΕ και οι πρώτες βγήκαν πολύ πιο γρήγορα από την οικονομική κρίση του 2009 (ήδη από τις αρχές του 2010). Ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος (δαπάνες) για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ αναμένεται να φθάσει τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, από τα οποία το 58% αφορά εξοπλισμό και υπηρεσίες επικοινωνιών, το 21% υπηρεσίες πληροφορικής/υπολογιστών, το 12% υλικό (hardware) υπολογιστών και το 9% λογισμικό (software). Από το συνολικό τζίρο των 4,4 τρισ. δολ., περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας αγοράς αφορά λιανικές δαπάνες των καταναλωτών (το υπόλοιπο αφορά δαπάνες εταιριών, κρατών κλπ), καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για φορητές συσκευές, όπως ταμπλέτες, «έξυπνα» κινητά κ.α.


Η έκθεση επισημαίνει ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν ηλεκτρισμό ή καθαρό νερό, παρόλα αυτά έχουν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη από το 2009, οι ασύρματες συνδέσεις Ίντερνετ έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπήρχαν περίπου 667 εκατ. ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις στα κράτη-μέλη του έναντι 315 εκατ. σταθερών διαδικτυακών συνδέσεων. Η ζήτηση για ασύρματες συνδέσεις βαίνει συνεχώς αυξανόμενη διεθνώς, καθώς οι τιμές πέφτουν και οι ταχύτητες αυξάνουν. Οι συνδέσεις (συνδρομές) Ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μεταξύ 2005-2012.


Σύμφωνα με την έκθεση οι δύο κυριότερες και παράλληλες τεχνολογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον, είναι αφενός οι πολύ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις μέσω οπτικών ινών που θα φθάνουν στα σπίτια και αφετέρου οι νέες πολύ γρήγορες ασύρματες συνδέσεις. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, σιγά-σιγά μια νέα αλματώδης επέκταση του Ίντερνετ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς γίνεται πραγματικότητα το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»: Αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, πρίζες, φώτα κ.α. συνδέονται διαδικτυακά και φέρνουν ένα νέο «κύμα» διασυνδέσεων που θα αλλάξει την καθημερινή ζωή του καθενός.


Η γενική τάση είναι «όλοι και όλα να διασυνδεθούν με όλους και όλα». Έτσι, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βυθίζονται όλο και πιο βαθιά σε πολύπλοκα δίκτυα αλληλεξαρτήσεων και διασυνδέσεων, κάτι που, μεταξύ άλλων, φέρνει στο προσκήνιο τις διογκούμενες ανησυχίες για παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων.


Η χρήση του διαδικτύου από τις εταιρείες είναι πλέον εκτεταμένη, αν και υπάρχει μια ανισορροπία, καθώς κατά μέσο όρο το 35% των επιχειρήσεων (με προσωπικό άνω των δέκα ατόμων) στις χώρες του ΟΟΣΑ κάνουν ηλεκτρονικές (διαδικτυακές) αγορές και παραγγελίες, αλλά μόνο οι μισές από αυτές (το 18%) κάνουν πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω Ίντερνετ. Ακόμα, μεταξύ άλλων, το 17% των χρηστών στον ΟΟΣΑ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν δουλειά.

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin