Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

PostHeaderIcon Η Ελλάδα στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ για το Ιντερνετ!


Η οικονομία του Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η χώρα μας, σε μια σειρά από σχετικούς δείκτες, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, κάτω (λίγο έως πολύ) από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη νέα έκθεσή του «Προοπτικές Οικονομίας του Διαδικτύου 2012».

Αυτή η σχετική υστέρηση, μεταξύ άλλων δεικτών, εμφανίζεται στο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των εργαζόμενων στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες, στο ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο) ή που συναλλάσσονται με τις τράπεζες (ηλεκτρονική τραπεζική), στο ποσοστό των σχολείων που συνδέονται στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν, στο ποσοστό των χρηστών που ψάχνουν δουλειά μέσω του Ίντερνετ, όσων έρχονται σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, όσων παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια ή «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες κ.α.


Ειδικότερα, όσον αφορά τη διείσδυση των οπτικών ινών (ως ποσοστό των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων) η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής λίστας του ΟΟΣΑ (καθώς καθυστερεί η υλοποίηση στη χώρα μας του εγχώριου σχεδίου για την «οπτική ίνα έως το σπίτι»). Στην προτελευταία θέση εμφανίζεται η Ελλάδα στον συνολικό τζίρο των εγχώριων εταιριών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται όσον αφορά το ποσοστό των εγχώριων επιχειρήσεων που πουλάνε ή αγοράζουν μέσω Ίντερνετ.


Αντίθετα, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Το 30% των Ελλήνων εμφανίζονται χρήστες του Facebook, το οποίο έλκει την μεγαλύτερη χρήση από κάθε άλλο διαδικτυακό τόπο στη χώρα μας. Συγκριτικά, για παράδειγμα, στη Γερμανία μόνο το 23% του πληθυσμού κάνει χρήση του Facebook.


Η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και τη Σλοβακία, έχει τα υψηλότερα ποσοστά (γύρω στο 80%) των δαπανών για εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο σύνολο των δαπανών ΤΠΕ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες της για εξοπλισμό και υπηρεσίες πληροφορικής ως ποσοστό των συνολικών δαπανών ΤΠΕ βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Με άλλα λόγια, οι επικοινωνίες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες ως οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την πληροφορική στη χώρα μας.


Ακόμα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν το πιο έντονο «ψηφιακό χάσμα γενεών», δηλαδή την μεγαλύτερη απόκλιση στην χρήση του διαδικτύου μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων. Η χώρα μας, μαζί με την Τουρκία και το Μεξικό, έχουν το μικρότερο ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από άτομα ηλικίας 65-75 ετών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο το 20% των νοσοκομείων στην Ελλάδα έχουν ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι του 100% των νοσοκομείων στη Δανία. Ακόμα, τονίζεται ότι η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία και την Τουρκία- έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ειδικών και απασχολούμενων στα πεδία της πληροφορικής και των επικοινωνιών (κάτω του 3% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα).

Η διεθνής οικονομία του διαδικτύου


Οι επιχειρήσεις του διαδικτύου διεθνώς συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες εν κινήσει πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενισχύουν συνεχώς τις σχετικές επενδύσεις και την τεχνολογική έρευνα σε αυτό το πεδίο.


Οι 250 μεγαλύτερες εταιρίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παγκοσμίως αύξησαν την απασχόλησή τους κατά 4% το 2010 και κατά 6% το 2011, ενώ ειδικά οι εταιρίες Ίντερνετ εμφάνισαν τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά 29% το 2011 (είναι ενδεικτικό ότι η Google και η Amazon αύξησαν κατά περίπου 50% το προσωπικό τους μεταξύ 2010 και 2011). Αναλογικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα ΤΠΕ βρίσκονται στις ΗΠΑ (πάνω από το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού) και ακολουθούν η Ιαπωνία (16%) και η Γερμανία (9%).


Οι υπηρεσίες ΤΠΕ τα πάνε πολύ καλύτερα από τις βιομηχανίες ΤΠΕ και οι πρώτες βγήκαν πολύ πιο γρήγορα από την οικονομική κρίση του 2009 (ήδη από τις αρχές του 2010). Ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος (δαπάνες) για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ αναμένεται να φθάσει τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, από τα οποία το 58% αφορά εξοπλισμό και υπηρεσίες επικοινωνιών, το 21% υπηρεσίες πληροφορικής/υπολογιστών, το 12% υλικό (hardware) υπολογιστών και το 9% λογισμικό (software). Από το συνολικό τζίρο των 4,4 τρισ. δολ., περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας αγοράς αφορά λιανικές δαπάνες των καταναλωτών (το υπόλοιπο αφορά δαπάνες εταιριών, κρατών κλπ), καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για φορητές συσκευές, όπως ταμπλέτες, «έξυπνα» κινητά κ.α.


Η έκθεση επισημαίνει ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν ηλεκτρισμό ή καθαρό νερό, παρόλα αυτά έχουν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη από το 2009, οι ασύρματες συνδέσεις Ίντερνετ έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπήρχαν περίπου 667 εκατ. ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις στα κράτη-μέλη του έναντι 315 εκατ. σταθερών διαδικτυακών συνδέσεων. Η ζήτηση για ασύρματες συνδέσεις βαίνει συνεχώς αυξανόμενη διεθνώς, καθώς οι τιμές πέφτουν και οι ταχύτητες αυξάνουν. Οι συνδέσεις (συνδρομές) Ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μεταξύ 2005-2012.


Σύμφωνα με την έκθεση οι δύο κυριότερες και παράλληλες τεχνολογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον, είναι αφενός οι πολύ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις μέσω οπτικών ινών που θα φθάνουν στα σπίτια και αφετέρου οι νέες πολύ γρήγορες ασύρματες συνδέσεις. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, σιγά-σιγά μια νέα αλματώδης επέκταση του Ίντερνετ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς γίνεται πραγματικότητα το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»: Αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, πρίζες, φώτα κ.α. συνδέονται διαδικτυακά και φέρνουν ένα νέο «κύμα» διασυνδέσεων που θα αλλάξει την καθημερινή ζωή του καθενός.


Η γενική τάση είναι «όλοι και όλα να διασυνδεθούν με όλους και όλα». Έτσι, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βυθίζονται όλο και πιο βαθιά σε πολύπλοκα δίκτυα αλληλεξαρτήσεων και διασυνδέσεων, κάτι που, μεταξύ άλλων, φέρνει στο προσκήνιο τις διογκούμενες ανησυχίες για παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων.


Η χρήση του διαδικτύου από τις εταιρείες είναι πλέον εκτεταμένη, αν και υπάρχει μια ανισορροπία, καθώς κατά μέσο όρο το 35% των επιχειρήσεων (με προσωπικό άνω των δέκα ατόμων) στις χώρες του ΟΟΣΑ κάνουν ηλεκτρονικές (διαδικτυακές) αγορές και παραγγελίες, αλλά μόνο οι μισές από αυτές (το 18%) κάνουν πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω Ίντερνετ. Ακόμα, μεταξύ άλλων, το 17% των χρηστών στον ΟΟΣΑ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν δουλειά.

PostHeaderIcon Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ


Με νέο σύστημα θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το σήμα που επικολλάται στο παρμπρίζ θα καταργηθεί και αποδεικτικό θα είναι η απόδειξη πληρωμής. Αν δεν πληρωθούν τα τέλη, θα "μπλοκάρεται" η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής.

Σε περίπτωση που τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα το πόσο διπλασιάζεται.

Αν δεν καταβληθεί καθόλου, ο κάτοχος, του ΙΧ δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση αφού όταν θα συμπληρώνει στο Ε1 το αριθμό κυκλοφορίας το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί.


Και θα απαιτείται, η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης .


Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ


    από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.             22 ευρώ
    από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε            55 ευρώ
    από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.        120 ευρώ
    από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.      135 ευρώ
    από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε.      240 ευρώ
    από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.      265 ευρώ
    από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.      300 ευρώ
    από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.      660 ευρώ
    από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.      880 ευρώ
    από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.     1100 ευρώ
    από 4001 κ.ε. και άνω               1320 ευρώ

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin